Altres

cultura

La biblioteca d’Arenys de Mar s’haurà de reforçar amb pilars

La inauguració de la biblioteca d’Arenys de Mar, que s’esperava a final d’any, va per llarg. L’estructura del futur edifici que ha d’integrar i transformar l’antic convent de les Clarisses s’haurà de reforçar amb pilars perquè aguanti la nova estructura de l’equipament cultural. El regidor d’Urbanisme, Domènec Massuet, explica que s’està acabant de calcular el punt exacte i la quantitat de pilars que s’haurien de col·locar i el cost que tindrà aquesta intervenció, mitja execució s’afegirà al projecte.

La constructora, que ha demanat a l’Ajuntament una moratòria d’un any per enllestir els treballs, manté que no pot avançar fins que es reforci aquesta estructura. El regidor explica que s’han detectat els problemes quan es va fer la projecció del conjunt de l’edifici en 3D i s’ha vist que el sobreprès deformaria l’estructura i podrien sortir esquerdes i patologies. “És el que ha passat a la biblioteca García Màrquez de Barcelona, que va ser tan premiada i que un cop inaugurada han hagut de tancar per arreglar les patologies derivades d’un mal càlcul estructural”, diu el regidor, que manté que és preferible “anar més lents però no haver de passar per aquí” i que està en espera de conèixer el sobrecost que tindrà el volum de pilars que es necessiten posar entre les parets de càrrega de l’edifici. “No és el mateix tenir una sala diàfana que tenir columnes entremig”, reconeix Massuet del repte que suposa reforçar l’estructur. El futur edifici s’integra darrere del convent on es van fer el pilotatge i els fonaments de la nova estructura.

Una aturada prèvia

La constructora de la biblioteca ja va aturar els treballs només tres mesos després de començar el projecte perquè advertien que l’estructura no funcionava i que s’havien fet malament els càlculs. Els redactors del projecte defensaven que no hi havia cap problema per tirar endavant i l’Ajuntament els va acabar contractant per fer el seguiment de l’edifici que es van imaginar i facilitar, així, l’execució. L’aturada inicial no havia de suposar cap retard, segons l’empresa i la direcció de l’obra, per enllestir a final d’any l’edifici que finalment s’haurà de reforçar.

La nova biblioteca suma un total de 5,1 milions d’euros d’ajuts externs, un 83% del total del finançament necessari. “No hem de patir pels ajuts perquè els de la Diputació ja estan gastats i pel que fa als Next Generation, que era el més important, tenim fins al maig del 2026 per fer l’obra”, explica el regidor d’una obra que va aconseguir 2,7 milions dels ajuts europeus i va ser el més ben valorat per l’Estat del concurs per a la rehabilitació sostenible d’edificis públics. La Generalitat també hi aportava una subvenció d’1,3 milions d’euros i gairebé 100.000 euros per a la rehabilitació de l’antic convent, així com uns 900.000 euros de la Diputació de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia