Educació

Una victòria històrica per a la llengua al País Valencià

La major part de les famílies trien el valencià com a llengua base en la consulta impulsada pel pacte educatiu entre el PP i Vox

L’objectiu d’arraconar el català en l’educació valenciana topa amb la resistència de les famílies i les comunitats escolars

Per primera vegada, el valencià és la llengua preferida per a l’ensenyament a tot el país
El PP i Vox esperaven que es produïssen uns resultats molt inferiors per al valencià A Nàquera, l’únic municipi amb alcalde de Vox, dos terços de les famílies han triat el valencià
La llei no preveu l’ensenyament en valencià a les comarques castellanoparlants

Quan es varen fer públics els resul­tats de la con­sulta a les famílies sobre la llen­gua base que volien per a l’edu­cació dels seus fills, José Anto­nio Rovira, con­se­ller d’Edu­cació, i Car­los Mazón, pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, varen seguir fil per randa el seu guió. Segons l’argu­men­tari ofi­cial, hi havia tri­om­fat la “lli­ber­tat”, ja que, per fi, s’havia “posat fi al model català d’impo­sició lingüística”. Així mateix, des del govern del PP es des­ta­cava que en cap moment havien dema­nat el vot en favor d’una llen­gua o d’una altra, sinó que només rei­vin­di­ca­ven el fet de poder triar. Tan­ma­teix, tota aquesta retòrica no podia ama­gar que la victòria del valencià com a llen­gua base de l’edu­cació davant del cas­tellà en el còmput glo­bal –50,53% con­tra 49,47%– supo­sava una desau­to­rit­zació clara i con­tun­dent de la política de la dreta espa­nyola en matèria edu­ca­tiva.

Així i tot, cal tin­dre en compte que la con­sulta es plan­te­java com una falsa tria dicotòmica. És a dir, les famílies –un vot per cada fill esco­la­rit­zat– eren cri­da­des a triar entre el valencià i el cas­tellà com a llen­gua base de l’edu­cació, però aquesta elecció hipotètica­ment dis­jun­tiva no es traduïa així en la pràctica de la llei. Així, aquesta tria de la llen­gua base vol dir que, a infan­til i primària, com a molt, el valencià pot arri­bar al 65% de les hores lec­ti­ves, amb un 25% per al cas­tellà i un 10% per a l’anglés, men­tre que en la secundària el pes del valencià es redui­ria a un màxim del 52,5%. Ara bé, en cas que l’elecció siga el cas­tellà, els nivells màxims poden ser supe­ri­ors i arri­bar, fins i tot, a més del 80%, en el cas de les zones històrica­ment cas­te­lla­no­par­lants. És a dir, es votàs el que es votàs, l’apli­cació pràctica de la llei tor­na­ria a reduir la presència final d’hores lec­ti­ves vehi­cu­la­des en valencià dins del sis­tema edu­ca­tiu. Que es vote més en favor del valencià no vol dir que hi haja més valencià com a tra­ducció. Lli­ber­tat edu­ca­tiva segons com i segons per a què.

Tan­ma­teix, aquest resul­tat glo­bal de tries en favor del valencià res­pecte al cas­tellà s’eixam­pla tan bon punt entrem a ana­lit­zar les dades. En aquest sen­tit, si tenim en compte només els resul­tats glo­bals de la zona històrica­ment valen­ci­a­no­par­lant –que, si bé és pobla­ci­o­nal­ment molt majo­ritària, també és cert que els seus nuclis prin­ci­pals (València, Ala­cant, Elx, etc.) estan for­ta­ment cas­te­lla­nit­zats–, la tria en favor del valencià puja fins al 56%. De fet, només tres comar­ques històrica­ment valen­ci­a­no­par­lants –i actu­al­ment, com déiem, molt cas­te­lla­nit­za­des– han votat en favor del cas­tellà, tot i que són també les més pobla­des: València ciu­tat, l’Ala­cantí i el Baix Vina­lopó (la comarca d’Elx).

Això no vol dir, tan­ma­teix, que la zona històrica­ment cas­te­lla­no­par­lant haja votat monolítica­ment en favor del cas­tellà. Aquest fet sí que s’ha donat en comar­ques com el Baix Segura, a l’extrem sud, molt pro­pera a Múrcia, i que es va cas­te­lla­nit­zar quasi total­ment durant els segles XVII-XIX. Només el 5% de les famílies d’aquesta comarca s’han incli­nat pel valencià, que, això sí, ha arri­bat a la mei­tat de les pre­ferències a Guar­da­mar del Segura, l’únic muni­cipi en què la subs­ti­tució lingüística no es va con­so­li­dar i que con­ti­nua par­lant valencià –la fron­tera meri­di­o­nal del domini lingüístic, de fet–, si bé de manera mino­ritària. També ha pas­sat, així mateix, a la comarca de Requena-Utiel, històrica­ment cas­te­llana, però incor­po­rada al País Valencià durant la divisió pro­vin­cial espa­nyola del segle XIX, on el valencià és la tria del 7% de les famílies.

Lle­vat d’aquests casos –així com de Villena, una altra vila cas­te­llana incor­po­rada amb la divisió pro­vin­cial–, la tria del valencià com a llen­gua base asso­leix nivells en gene­ral molt relle­vants, que se situen al vol­tant del terç de les pre­ferències –com al Racó d’Ademús, l’Alt Palància, l’Alt Millars i la Canal de Navarrés– i fins i tot arri­ben a superar la mei­tat de les pre­ferències, com a la Ser­ra­nia. Cal tin­dre en compte que la par­ti­ci­pació a la zona cas­te­lla­no­par­lant ha sigut clara­ment més baixa que a la zona valen­ci­a­no­par­lant, ja que la votació hi era quasi irre­lle­vant: el PP i Vox esta­ven tan con­fi­ats que aquesta àrea vota­ria en massa en favor del cas­tellà que la llei ni tan sols pre­veu què podia pas­sar en cas d’una votació dife­rent. Això s’ha produït, en molts pobles, molts cen­tres i molts cur­sos. El més segur és que aques­tes famílies ara es tro­ba­ran que, després d’haver exer­cit la lli­ber­tat lingüística de què pre­su­mia la llei, la con­se­lle­ria els impo­sarà l’ense­nya­ment en cas­tellà.

Un altre dels àmbits en què es dibuixa clara­ment una divisió de les pre­ferències és en el model de gestió edu­ca­tiva dels cen­tres. Així, si hem vist adés que a les tres prin­ci­pals ciu­tats del país –València, Ala­cant i Elx– gua­nyava la pre­ferència pel cas­tellà, en aques­tes matei­xes pobla­ci­ons, però cenyint-nos només als cen­tres públics, es gira la truita: a València gua­nya el valencià i a Elx hi ha un quasi empat tècnic. Només a Ala­cant, amb un resul­tat glo­bal molt meri­tori –tenint en compte la soci­o­lingüística de la ciu­tat– d’un 17% de les tries en favor del valencià, es pro­du­eix una victòria glo­bal del cas­tellà con­tun­dent també en els cen­tres públics. Així i tot, el valencià hi escala posi­ci­ons, fins a situar-se com a pre­ferència d’un quart de les famílies del sec­tor públic, si fa no fa. A la capi­tal del sud, el valencià es manté fort en els cen­tres que vehi­cu­la­ven històrica­ment l’ense­nya­ment en la llen­gua pròpia, com el CEIP Soro­lla (95% dels vots), o fins i tot avança posi­ci­ons, com el CEIP Azorín, el que acull més alum­nes de la ciu­tat i on el valencià suposa els dos terços de les pre­ferències de les famílies. Però també en la coo­pe­ra­tiva Aire Lliure, l’únic cen­tre con­cer­tat on el valencià és majo­ri­tari.

Si res­trin­gim els resul­tats als cen­tres públics de tot el país, la tria en favor del valencià se situa a prop dels dos terços. Si, a més, ens refe­rim només als cen­tres públics de la zona històrica­ment valen­ci­a­no­par­lant, els supera. Els resul­tats, doncs, ens dibui­xen una xarxa d’edu­cació pública gene­ral­ment en valencià, con­tra­po­sada a una xarxa d’edu­cació pri­vada con­cer­tada gene­ral­ment en cas­tellà. Així i tot, les pre­ferències en favor de la llen­gua pròpia també crei­xen a la xarxa con­cer­tada, amb un cas ben simp­tomàtic com el d’Alcoi, però també Gan­dia, Sueca i Cullera. En aquest sen­tit, el filòleg Gerard Furest ha asse­nya­lat que aques­tes dades empe­nyen a “tre­ba­llar amb una mirada trans­ver­sal, més soci­o­lingüística que no ideològica, per valen­ci­a­nit­zar l’edu­cació con­cer­tada”.

L’edu­cació pri­vada con­cer­tada al País Valencià ha estat històrica­ment mar­cada per un con­trol religiós i una vocació eli­tista i for­ta­ment cas­te­lla­nit­za­dora. I ho con­ti­nua estant, de fet. Tan­ma­teix, sí que podem tro­bar-hi excep­ci­ons molt relle­vants. Així, diver­ses esco­les coo­pe­ra­ti­ves, situ­a­des a l’àrea metro­po­li­tana de València, han apos­tat molt fort en favor de l’ense­nya­ment en la llen­gua pròpia. És el cas de la Masia, la Comar­cal, les Caro­li­nes, Som Escola, el Drac i la Gavina, cen­tres pio­ners a l’hora de posar en marxa un sis­tema edu­ca­tiu arre­lat al país i vehi­cu­lat en la llen­gua pròpia, però també, a més, amb una visió auto­cen­trada, valen­ci­ana, pro­gres­sista i trans­for­ma­dora.

Una clau que explica molt bé també els resul­tats d’aquesta con­sulta, segons ana­litza Ismael Vicedo, res­pon­sa­ble de la Cívica, enti­tat en defensa de la llen­gua a la comarca de l’Ala­cantí, és la votació de les comu­ni­tats edu­ca­ti­ves en defensa del seu pro­jecte de cen­tre. Així, aquesta con­sulta hau­ria estat vista com una “impo­sició” i una “agressió” externa con­tra una aposta per uns pro­jec­tes i uns valors que eren com­par­tits. En aquest sen­tit, es pot veure de manera molt clara, com també ha asse­nya­lat Sílvia Gómez, por­ta­veu de la cam­pa­nya Tria valencià! de Pla­ta­forma per la Llen­gua, que, allà on hi havia una tra­dició de línies edu­ca­ti­ves en valencià, l’elecció de la llen­gua pròpia com a llen­gua base ha estat molt majo­ritària.

No escapa a ningú que l’objec­tiu del PP i Vox amb aquesta con­sulta era l’arra­co­na­ment del valencià en l’edu­cació. Jordi Antolí, pro­fes­sor del Depar­ta­ment de Filo­lo­gia Cata­lana de la Uni­ver­si­tat d’Ala­cant, asse­nyala, coin­ci­dint amb Vicedo, com véiem, que la votació de les famílies ha supo­sat una reacció en defensa de la llen­gua com a ele­ment inte­gra­dor i de cohesió. Tan­ma­teix, els resul­tats es poden veure també com una defensa que ha sigut vic­to­ri­osa i que, a més, ha pas­sat al con­tra­a­tac. És l’anàlisi de Josep Escri­bano, pre­si­dent d’El Tem­pir, enti­tat en defensa de la llen­gua i del país esta­blerta a Elx. Escri­bano és ben clar en aquest aspecte, ja que con­si­dera que el resul­tat de la con­sulta ha impug­nat la política de Rovira, l’actual con­se­ller d’Edu­cació, però també la de Vicent Marzà, l’ante­rior, mili­tant de Com­promís, perquè demos­tra­ria que, pel que fa a l’edu­cació en valencià, hi hau­ria més demanda que oferta i hau­ria que­dat clar, així mateix, que es podria haver avançat molt més des de fa molt de temps, però que no es va fer.

Tots coin­ci­dei­xen a asse­nya­lar que s’ha gua­nyat una bata­lla, però que la guerra serà molt més llarga. Això sí: es tracta d’un resul­tat històric. Suposa, d’una banda, la pri­mera vegada que hi ha una votació glo­bal sobre la llen­gua de l’ense­nya­ment al País Valencià i que, així mateix, hi gua­nya la llen­gua pròpia; fins fa poc, un esce­nari ini­ma­gi­na­ble. De l’altra, aquesta victòria es dona en un con­text d’agressió espa­nyo­lista des­fer­mada i radi­ca­lit­zada, per la qual cosa fa créixer més for­ta­ment la moral dels col·lec­tius en defensa de la llen­gua. Ara bé, per enten­dre i ana­lit­zar la pro­fun­di­tat d’aquesta càrrega de fons, cal filar ben prim i retro­ce­dir enrere per fer un recor­re­gut de la història recent de l’ense­nya­ment al País Valencià. Anem a pams.

Pri­mer de tot, cal pre­ci­sar les coor­de­na­des des de les quals par­tim, ja que, pel que fa al règim lingüístic, el sis­tema edu­ca­tiu valencià és ben dife­rent del que regeix a Cata­lu­nya o, fins i tot, a les illes Bale­ars. En aquest sen­tit, cal par­tir d’una deli­mi­tació prèvia del País Valencià en dues zones, segons la llen­gua històrica que hi havia pre­do­mi­nat, tal com hem estat veient. Així doncs, la llei d’ús i ense­nya­ment del valencià (LUEV) del 1983, la pri­mera de la nos­tra història que va intro­duir el valencià d’una manera gene­ra­lit­zada en el sis­tema edu­ca­tiu valencià, esta­blia dues zones de pre­do­mini lingüístic: una zona valen­ci­a­no­par­lant –que cal enten­dre com aque­lla en què la llen­gua pròpia havia estat tra­di­ci­o­nal­ment la gene­ral i comuna– i una de cas­te­lla­no­par­lant –dins de la qual hi ha Requena-Utiel i Villena, ter­ri­to­ris cas­te­llans agre­gats durant el segle XIX a les nou­na­des províncies de València i Ala­cant; ter­ri­to­ris en què el català hi havia estat des­plaçat com­ple­ta­ment pel cas­tellà des de feia més d’un segle, com Elda i Ori­ola, així com els ter­ri­to­ris de repo­blació majo­ritària ara­go­nesa durant la cre­ació del regne de València.

En aques­tes zones cata­lo­ga­des com de pre­do­mini cas­te­lla­no­par­lant, no es pre­veia en la LUEV –ni s’hi ha pre­vist mai– la pos­si­bi­li­tat de desen­vo­lu­par-hi l’ense­nya­ment en valencià. De fet, fins i tot s’hi esta­blia l’exempció de l’obli­gació de cur­sar la mateixa assig­na­tura de valencià, una situ­ació que s’hi esta­blia com a tem­po­ral, però que el pas del temps l’ha con­fi­gu­rat quasi com a ina­li­e­na­ble. És a dir, l’ense­nya­ment s’hi desen­vo­lupa total­ment en cas­tellà, men­tre que l’anglés –sobre­tot– és matèria obli­gatòria, contrària­ment a l’altra llen­gua ofi­cial de l’auto­no­mia, que només hi apa­reix com a opta­tiva.

Pel que fa a la zona cata­lo­gada com a valen­ci­a­no­par­lant, no es donava la mateixa con­dició però inversa. No només perquè el cas­tellà hi és una assig­na­tura obli­gatòria, òbvi­a­ment, sinó perquè, de fet, era la llen­gua que arti­cu­lava majo­ritària­ment el sis­tema edu­ca­tiu. Ara bé, for­mal­ment, sobre el paper, no hau­ria d’haver sigut exac­ta­ment així, ja que el cone­gut com a sis­tema de línies, en rea­li­tat, es divi­dia en tres pro­gra­mes: PIP (o pro­grama d’incor­po­ració pro­gres­siva al valencià), que, de facto, es con­fi­gu­rava com un ense­nya­ment amb el cas­tellà com a llen­gua vehi­cu­lar i el valencià com a assig­na­tura obli­gatòria; PEV (o pro­grama d’ense­nya­ment en valencià), un sis­tema amb el valencià com a llen­gua vehi­cu­lar i el cas­tellà com a assig­na­tura obli­gatòria, i PIL (o pro­grama d’immersió lingüística), que també pivo­tava al vol­tant del valencià, però estava pen­sat per a cen­tres de zones for­ta­ment cas­te­lla­nit­za­des dins de l’àmbit ter­ri­to­rial tra­di­ci­o­nal­ment valen­ci­a­no­par­lant.

Aquest sis­tema se sim­pli­fi­cava en el voca­bu­lari comú en una divisió entre una edu­cació en cas­tellà, majo­ritària, i, després, l’existència de les “línies en valencià”. Aques­tes últi­mes, això sí, ana­ven crei­xent cons­tant­ment, fins al punt que, en les comar­ques més valen­ci­a­no­par­lants, sobre­tot en les comar­ques cen­trals (les Ribe­res, la Safor, la Vall d’Albaida i la Marina Alta), així com al nord del país, s’havien con­ver­tit en hegemòniques o quasi hegemòniques.

L’statu quo de la divisió de l’ense­nya­ment valencià en línies va durar fins al 2018, quan es va can­viar pel pro­grama d’edu­cació plu­ri­lingüe i inter­cul­tu­ral (PEPLI). Aquest nou sis­tema, impul­sat per Com­promís des de la con­se­lle­ria d’Edu­cació del govern pro­gres­sista lide­rat pel PSOE, esta­blia, de iure, una línia única, tot i que, de facto, no eli­mi­nava la divisió de l’edu­cació segons la llen­gua, ja que l’ense­nya­ment es podia vehi­cu­lar majo­ritària­ment en valencià o cas­tellà, amb la nove­tat de la incor­po­ració de l’anglés. Aquest sis­tema, de fet, s’assem­blava prou al tri­lingüisme que els últims governs del PP a la Gene­ra­li­tat Valen­ci­ana havien inten­tat posar en marxa –i varen haver de recu­lar, perquè es varen tro­bar amb una opo­sició con­tun­dent de la comu­ni­tat edu­ca­tiva– i al que Ciu­ta­dans pro­po­sava per a Cata­lu­nya. Com que, d’altra banda, es trac­tava for­mal­ment de línia única, es veia afec­tat per la juris­prudència exis­tent res­pecte a Cata­lu­nya del mínim del 25% del pes de la llen­gua ofi­cial mino­ritària de cada pro­grama com a vehi­cu­lar en l’edu­cació.

Aquest fet pro­vo­cava algu­nes dis­fun­ci­ons impor­tants. D’una banda, el valencià retro­ce­dia en el còmput glo­bal de l’edu­cació res­pecte a la situ­ació ante­rior, ja que es pas­sava d’unes línies en valencià que, si bé eren mino­ritàries en el glo­bal del país, sí que per­me­tien una edu­cació com­pleta o quasi com­pleta en valencià –amb l’excepció de l’assig­na­tura de cas­tellà, òbvi­a­ment–, en un nou sis­tema en què la càrrega d’hores que podia asso­lir el valencià, com a màxim, se situ­ava no molt més enllà de la mei­tat. Açò supo­sava que a les comar­ques més valen­ci­a­no­par­lants, on les línies en valencià ja eren hegemòniques o quasi hegemòniques, s’aug­mentàs sig­ni­fi­ca­ti­va­ment les hores lec­ti­ves de cas­tellà –i d’anglés–, un fet que va por­tar tot un seguit de cen­tres a rebel·lar-s’hi, i, així mateix, a una per­ple­xi­tat dins dels movi­ments en defensa de la llen­gua, ja que es tro­ba­ven que aquesta nova situ­ació es donava amb un govern teòrica­ment aliat i amb una con­se­lle­ria d’Edu­cació en mans “dels nos­tres”.

D’altra banda, aquest retrocés del valencià a les zones més valen­ci­a­no­par­lants es veia com­pen­sat teòrica­ment amb un progrés a les zones cas­te­lla­no­par­lants o més cas­te­lla­nit­za­des, que hau­rien de vehi­cu­lar més hores en valencià, tot i que fos­sen mino­ritàries en el con­junt. Ara bé, a les comar­ques cas­te­lla­no­par­lants es donava la para­doxa que, tot i que con­ti­nu­a­ven tenint l’exempció de l’assig­na­tura de valencià, ara es tro­ba­ven amb l’obli­gació de vehi­cu­lar en valencià una assig­na­tura no lingüística, un fet que, mol­tes vega­des, a banda de sim­ple­ment dedi­car-lo a l’edu­cació física o la música, matèries amb una càrrega lingüística molt menor, sen­zi­lla­ment no es com­plia i prou. Així mateix, tenint en compte, a més, que durant els últims governs del PP es va esta­blir que calia vehi­cu­lar un mínim d’una assig­na­tura no lingüística en valencià –conei­xe­ment del medi, quasi sem­pre–, la rea­li­tat era que, en els entorns edu­ca­tius molt cas­te­lla­nit­zats, aquest hipotètic aug­ment d’unes poques hores d’expo­sició al valencià no tenia una incidència relle­vant. L’alum­nat con­ti­nu­ava aca­bant l’edu­cació obli­gatòria sense domi­nar bé el valencià, com abans.

Ara bé, aquesta situ­ació i aquest retrocés de l’ense­nya­ment en valencià, denun­ciat per les asso­ci­a­ci­ons en defensa de la llen­gua, no va supo­sar que la dreta i l’espa­nyo­lisme fumes­sen la pipa de la pau. Ans al con­trari, des del pri­mer moment es varen fer sonar els tam­bors de guerra. Ja hem vist com el govern de Mazón es refe­ria durant la con­sulta sobre la llen­gua base a l’objec­tiu de “posar fi al model català d’impo­sició lingüística”. És a dir, encara que puga sem­blar impos­si­ble, tenint en compte la rea­li­tat del sis­tema edu­ca­tiu, el fet és que es va iden­ti­fi­car el PEPLI i la política lingüística del govern del PSOE i Com­promís amb el model català d’immersió lingüística gene­ra­lit­zada sobre el paper. Els tri­bu­nals, així mateix, varen fer-hi el mateix paper, amb sentències cons­tants que anul·laven qual­se­vol aspecte legal que pogués supo­sar un mínim avenç del valencià o de l’edu­cació pública. L’ense­nya­ment en la llen­gua pròpia havia retro­ce­dit, però la bel·ligerància, en el con­text dels anys més inten­sos del procés inde­pen­den­tista català, s’expres­sava com si el País Valencià estigués seguint el mateix camí que Cata­lu­nya. És difícil de creure, però només cal acu­dir a les heme­ro­te­ques d’aquells anys –o, sim­ple­ment, de fa unes set­ma­nes– per com­pro­var-ho.

En 2023, el PP, de bra­cet amb Vox, va recu­pe­rar el govern de la Gene­ra­li­tat. El pro­grama anti­va­lencià era, des del pri­mer moment, ben visi­ble i pri­o­ri­tari. Una de les pri­me­res ini­ci­a­ti­ves en aquest sen­tit va ser l’intent –no reei­xit, però encara no aban­do­nat– de traure Ala­cant de la zona de pre­do­mini lingüístic valencià, un colp duríssim, sobre­tot simbòlic, que seria nefast per a la llen­gua pròpia en el con­junt del país, ja que supo­sa­ria no només la con­so­li­dació legal de la subs­ti­tució lingüística a la segona ciu­tat del país, sinó la pri­mera vegada que es pro­dui­ria un canvi jurídic en aquesta direcció, que, d’altra banda, podria ser imi­tat per altres loca­li­tats també for­ta­ment cas­te­lla­nit­za­des.

La bate­jada com a llei de lli­ber­tat edu­ca­tiva, pac­tada entre el PP i Vox men­tre la for­mació ultra­dre­tana encara for­mava part del govern de la Gene­ra­li­tat, va arri­bar ben prompte també, en aquesta nova legis­la­tura amb la dreta espa­nyo­lista en el poder. En essència, tan­ma­teix, aquesta nova llei el que feia era desen­vo­lu­par el mateix model de línia única i per­cen­tat­ges lingüístics esta­blit pel govern pro­gres­sista ante­rior, però aug­men­tant les mar­xes de manera con­si­de­ra­ble en favor del cas­tellà. És a dir, amb aquesta nova legis­lació, es pot dir que el retrocés pel que fa a la pro­tecció de la llen­gua pròpia en l’edu­cació no és que vaja més enrere de l’últim govern del PP, en 2015, sinó que retro­ce­deix fins a un estadi ante­rior a 1983.

Un dels aspec­tes més nous de la llei del PP i Vox –la joia de la corona, de fet– és, com hem vist, la con­sulta a les famílies sobre la llen­gua base en l’edu­cació, que s’ha produït aquests dies. Cal enten­dre bé la diferència res­pecte al model d’elecció de llen­gua que es donava amb el sis­tema de línies. En aquest, les famílies deci­dien la llen­gua de l’edu­cació quan matri­cu­la­ven els fills al cen­tre que havien triat, i del qual conei­xien el pro­jecte lingüístic. Ara, per con­tra, es fa abans, amb una votació. Això podia pro­duir que una família que hagués matri­cu­lat el fill en un cen­tre perquè tra­di­ci­o­nal­ment vehi­cu­lava l’ense­nya­ment en valencià es trobàs ara que havia votat en favor del cas­tellà. En aquest sen­tit, la votació s’assem­blava prou a una lote­ria lingüística, com algu­nes asso­ci­a­ci­ons en defensa de la llen­gua asse­nya­la­ven.

L’objec­tiu gens dis­si­mu­lat –o molt mal dis­si­mu­lat– del PP i Vox era que el cas­tellà arrasàs en la con­sulta i es demostràs la “impo­sició del valencià” que denun­ci­a­ven –i denun­cien–. Hi han fra­cas­sat estre­pi­to­sa­ment. I hi han fra­cas­sat perquè no conei­xen el país. L’actual govern de la Gene­ra­li­tat Valen­ci­ana està en mans d’un sec­tor de la dreta valen­ci­ana molt iden­ti­fi­cat amb Madrid i el seu eco­sis­tema mediàtic, molt poc arre­lat al ter­ri­tori. No ente­nien que una gran part del seu votant tra­di­ci­o­nal apos­ta­ria per l’ense­nya­ment en valencià. Això ha sigut així en comar­ques com els Ports, l’Alt Maes­trat i el Baix Maes­trat, amb per­cen­tat­ges fins i tot de més del 90%, però també a la Ribera (Alta i Baixa), a la Cos­tera i al Com­tat, totes al vol­tant del 80% o més de tries en favor del valencià. Però també mol­tes famílies cas­te­lla­no­par­lants que no tenen rebuig cap al valencià, ans al con­trari, ja que el veuen com un fac­tor posi­tiu i volen que els seus fills l’apren­guen bé, i això només es pot acon­se­guir amb un ense­nya­ment en la llen­gua pròpia.

De fet, per la mateixa soci­o­lo­gia del país, en què el valencià només és la llen­gua pri­mera d’un terç dels habi­tants de la zona valen­ci­a­no­par­lant, els resul­tats de la con­sulta sobre la llen­gua base en l’edu­cació ens diuen que la major part de les famílies que hi han triat el valencià són famílies cas­te­lla­no­par­lants. Com a para­digma i com a exem­ple que crida l’atenció d’aquest des­co­nei­xe­ment que té del país la dreta espa­nyola, podríem esmen­tar l’únic muni­cipi valencià que té un alcalde de Vox: Nàquera. En aquest poble del Camp de Túria, tot i que està situat i inte­grat a l’àrea metro­po­li­tana de València, i tot i que està envol­tat d’urba­nit­za­ci­ons resi­den­ci­als de la perifèria del cap i casal, dos terços de les famílies han triat el valencià com a llen­gua base. Un bon exem­ple de la plu­ra­li­tat del País Valencià a què vol posar fi la dreta espa­nyola al govern sense èxit –per ara?–.

Un gran salt en l’educació concertada
Llevat d’algunes excepcions d’escoles cooperatives valencianistes, l’educació concertada (quasi tota religiosa, d’altra banda) és un terreny hostil per a la llengua pròpia. Ara, però, això podria canviar. Al voltant d’un terç de les famílies que hi porten els fills han votat en favor del valencià com a llengua base. Segons un informe del sindicat Stepv, en 2016, només el 7% de l’ensenyament en centres concertats es vehiculava en valencià. La consulta ha fet que isca a la llum una demanda soterrada a què no es donava resposta.
La Serrania: una comarca castellanopar-lant que tria valencià
Llevat de comarques com el Baix Segura (Oriola) i la Plana d’Utiel-Requena, les preferències pel valencià també han entrat amb força en comarques històricament castellanoparlants (de repoblació aragonesa després de la conquesta jaumina). Així, a la Foia de Bunyol, el Millars i, fins i tot, l’enclavament del Racó d’Ademús, les preferències pel valencià arriben al terç del total. La Serrania, comarca amb molta relació amb el Camp de Túria, trenca aquesta divisió i s’inclina amb un 51% en favor del valencià.
També a l’extrem sud
Tot i que l’Alacantí és la comarca històricament valencianoparlant que més s’inclina en favor del castellà, cal dir que aporta, així mateix, excepcions notables, com, per exemple, Xixona, amb un 81% en favor del valencià, però també Agost, amb un 69%, i Mutxamel, amb un 59%, nuclis poblacionals rellevants. Seguint el curs del Vinalopó, també són molt destacables les tries molt majoritàries en favor del valencià del Pinós (75%), Monòver (73%), la Romana (78%), l’Alguenya (70%) i Crevillent (66%). Es tracta de municipis de frontera i que oscil·len entre els 1.000 i els 30.000 habitants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.