arqueologia
Troben a Egipte el primer mausoleu reial descobert des de Tutankamon
És la tomba del rei Tutmosis II, l’últim sepulcre perdut de la dinastia XVIII
Una missió arqueològica egípcia i britànica ha descobert la tomba del rei Tutmosis II, l’últim sepulcre perdut de la dinastia XVIII (1575 i 1295 a.C.) d’Egipte i el primer mausoleu reial descobert en els últims cent anys, des que es va trobar la cèlebre tomba de Tutankamon, el 1922. El Ministeri d’Antiguitats egipci ho ha anunciat avui i se n’ha fet ressò l’agència Efe. “La missió arqueològica del Consell Suprem d’Antiguitats i la Nova Fundació de Recerca Estatal va aconseguir descobrir la tomba del rei Tutmosis II, l’última tomba perduda dels reis de la dinastia XVIII a Egipte”, ha destacat el ministeri en un comunicat.
Tutmosis II va ser el quart faraó de la dinastia XVIII i va morir quan tenia poc més de 30 anys. La seva mòmia va ser trobada en una tomba violada per lladres de tombes. Per això va ser transferida a l’amagatall de Deir al-Bari, al dipòsit reial de mòmies on va ser reembolicada i restaurada, segons l’article que li dedica Viquipèdia, que remarca que “la seva tomba no s’ha identificat amb certesa”.
La troballa de la seva tomba es va produir durant les excavacions de la tomba número C4, l’entrada i el passatge principal de la qual van ser trobats el 2022, a uns 2,4 quilòmetres a l’oest de la zona de la vall dels Reis, al sud del país. Posteriorment, els arqueòlegs van descobrir noves evidències arqueològiques que van identificar el rei Tutmosis II com a propietari de la tomba, i que també van permetre saber que qui va dur a terme els seus procediments d’enterrament va ser la famosa reina Hatsepsut, com la seva dona i mitja germana.
A la tomba es van trobar parts de gots d’alabastre decorats amb inscripcions del nom del rei Tutmosis II com el “rei mort”, juntament amb el nom de la seva principal esposa reial, Hatsepsut, fet que confirma la identitat del propietari de la tomba.