Cultura

L'animació catalana entra al MoMA de la mà de Tim Burton

Els germans barcelonins Carlos i Jordi Grangel van treballar amb el cineasta a 'La núvia cadàver'

Tim Burton, autor de Beetlejuice i Malson abans de Nadal, és molt més que un cineasta, com ho demostra la retrospectiva que li dedica el Museu d'Art Modern de Nova York (MoMA) que a partir de diumenge exposa 700 obres de Burton entre dibuixos, fotografies, escultures, pintures o maquetes. La mostra també inclou el treball d'alguns col·laboradors de Burton, com ara els germans barcelonins Carlos i Jordi Grangel, que van treballar amb el cineasta a La núvia cadàver.

Aquesta és l'exposició més exhaustiva que el MoMA dedica a un cineasta. Però Tim Burton és molt més que un realitzador cinematogràfic. La mostra, que s’inaugura aquest diumenge, ens descobreix les diferents facetes d’un artista complet que cultiva la pintura, el dibuix, la fotografia i la il·lustració. La retrospectiva, que inclou 700 obres, és una porta d'entrada a l'univers oníric de Tim Burton.

D'aquest univers també en formen part els germans Carlos i Jordi Grangel, que van treballar amb el cineasta a La núvia cadàver després que Burton es fixés en uns dissenys que els germans Grangel van fer per un curt d'un director alemany.

Després de gairebé tres anys treballant amb Tim Burton, els germans Grangel van crear des del seu estudi del barri de les Corts, a Barcelona, la totalitat dels personatges de La núvia cadàver. A més, l'il·lustrador Carles Burgès va crear la cal·ligrafia per al títol de la pel·lícula i els títols de crèdit.

"És un treball en equip que es va presentar a Tim Burton perquè aprovés l'estil dels personatges, i un cop aprovat els escultors els van crear", expliquen els germans Grangel a la seu del MoMA de Nova York, que aquest dilluns ha acollit la presentació a la premsa de l'exposició.

Eufòrics, Carlos i Jordi Grangel expliquen que l'ambient de treball amb Burton va ser "molt fluïd". "Van ser tres anys de col·laboració intensa i en absolut inquisidora, ell no ens anava dient a cada pas el que havíem de fer, sinó que respectava molt la nostra feina. Ens va sorprendre el grau de llibertat que ens va donar per fer els personatges", expliquen aquests dos germans barcelonins, que ara mateix estan treballant en dues produccions, amb Sony i amb Dreamworks. En el seu currículum hi ha treballs per a les pel·lícules Madagascar, Kung-fu Panda o Hormigaz, i col·laboracions amb directors com Ridley Scott i Steven Spielberg.

I amb tot aquest bagatge, a Burton el defineixen com el director "més especial". "És el menys comercial, el que va més enllà i fa el que els altres no farien", diuen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.