Cultura

Sembla que tenen problemes

TVE torna a estar enmig d'una polèmica per una emissió en diferit: aquesta vegada no ha estat l'himne espanyol, sinó la segona semifinal d'Eurovisió. Els seguidors de Soraya temen que sigui boicotejada en la final d'aquest dissabte

Gairebé 24 hores abans que comenci el 54è Festival d'Eurovisió, TVE ja ha de batallar amb un munt de polèmiques que l'acusen de defectes en la gestió del certamen musical. Però els problemes no els tenen només amb la Unió Europea de Radiodifusió (UER). Els eurofans fa dies que assetgen l'ens públic a internet. Aquests nous conflictes se sumen aquest divendres als que TVE ja arrossega de la retransmissió de la final de la Copa del Rei.

La 2 de televisió espanyola va emetre, aquest dijous a la nit, la segona semifinal abans de la gala definitiva. Però ho va fer en diferit. Això va en contra les normes que marca la UER, que obliga els Estats a emetre les retransmissions en directe. A TVE s'excusen dient que es van trobar en un dilema. Tenien obligacions contractuals amb el Màster Series de Madrid, que els obligava a retransmetre els partits en directe i en un canal generalista –no podia ser Teledeporte–, i alhora amb la UER, que els marcava que les semifinals s'han d'emetre en directe, ja que es fa a tots els països a la mateixa hora i el públic vota al final de les actuacions.

Davant d'aquesta disjuntiva van optar per emetre les semifinals del concurs musical en un "directe retardat". Fonts de TVE no admeten el terme diferit perquè la retransmissió va començar abans que acabessin les actuacions, amb una hora de retard.

Ara, però, els fans d'Eurovisió i de Soraya, la cantant que representa TVE en la final d'aquesta nit, temen que sigui boicotejada per països com Andorra i Portugal, indignats pel diferit o "directe retardat". Els portaveus de TVE admeten que "els països són sobirans i poden votar el que vulguin", però esperen que l'incident no tingui conseqüències, de la mateixa manera que esperen que la UER no sancioni l'ens espanyol. De moment, hi ha hagut una reunió "per donar explicacions", però l'organisme europeu no ha pres cap decisió.

Els SMS no van funcionar
I aquest no ha estat l'únic problema. El sistema de votació popular per missatge SMS tampoc va funcionar. D'aquesta manera, a TVE van haver de convocar un jurat de reserva per a que l'Estat espanyol pogués emetre un veredicte sobre els concursants que havien de passar o no a la final.

Els fanàtics de l'euroconcurs, en veure que no començava a l'hora prevista pel directe van migrar ràpidament al lloc web de Radiotelevisió Espanyola. Però allí també hi va haver encara nous problemes, en aquest cas tècnics. No s'hi va poder veure la semifinal en directe fins que ja feia estona que havia començat.

Els gossos de Moscou
I és que com a bon festival internacional, les seves polèmiques creuen fronteres. Els preparatius que el govern de Putin fa per ensenyar Moscou als seus veïns europeus no estan passant desapercebuts. Una associació ja ha denunciat que l'Ajuntament moscovita està exterminant els gossos del carrer per tal d'oferir una imatge neta de la capital russa. Així mateix, també eliminaran dotzenes de quioscos que venen CD i DVD d'origen dubtós. Estan habitualment situats al túnel que condueix al pavelló on s'hi celebrarà el concurs.

Malgrat aquests esforços per renovar la imatge del país, les autoritats russes ja han advertit que no dubtaran en reprimir "severament" la cavalcada gai que hi ha prevista durant el festival. El portaveu del consistori de Moscou diu que atenta contra "els pilars morals de la societat i provoca desordres" i que no la permetran perquè no està autoritzada.

Però tant desplegament ja està cansant els moscovites. Entre l'estat i la ciutat s'han gastat ja 30 milions d'euros en "hospitalitat", segons declara el diari el diari Novye Izvestia. El mateix rotatiu afirma en una enquesta que el 23 per cent dels ciutadans de Moscou estan descontents per les despeses excessives i un 42 per cent estan farts del desplegament mediàtic que ha provocat el Festival d'Eurovisió 2009.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.