Cultura

El MNAC celebra el seu 75è aniversari amb una selecció d'obres mestres de l'art català

L'exposició permet el retorn temporal a Catalunya de peces emblemàtiques que per diversos motius són fora del Principat

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) fa 75 anys i ho celebra amb una exposició gratuïta en què es podrà gaudir d'un seguit d'obres de la història de l'art català, des de l'Edat Mitjana fins al segle XX. El MNAC reuneix en aquesta exposició una selecció d'obres que pertanyen a col·leccionistes privats, a museus catalans, europeus i americans, i al patrimoni eclesiàstic. "El MNAC brinda l'oportunitat d'acollir aquesta difícilment repetible selecció d'obres", ha explicat la directora del museu, Maite Ocaña.

L'exposició, Convidats d'honor, està complementada per una mostra d'art romànic, La princesa sàvia. Totes dues es podran veure des d'aquest dimecres i fins a l'11 d'abril del 2010.

Les obres triades havien de reunir tres importants condicions: ser "d'un artista català o d'un artista que hagués estat arrelat a Catalunya en algun moment de la seva carrera", ser "de primeríssima qualitat artística", i que "al mateix temps completessin les col·leccions del MNAC".

La mostra, organitzada pel MNAC amb la col·laboració de la Societat Estatal de Commemoracions Culturals (SECC), reuneix unes 70 obres. "Lògicament, una exposició té una limitació d'espai i per tant no en formen part tots els convidats que mereixerien ser-hi, però sí que podem dir que tots els que hi exposem són veritablement convidats d'honor", ha explicat la subdirectora del MNAC i cocomissària de l'exposició, Cristina Mendoza, jugant amb el títol de la mostra.

De manera excepcional, algunes d'aquestes obres han sortit per primer cop de la seva ubicació habitual en esglésies i catedrals per sumar-se a aquesta mostra commemorativa. L'exposició també permet el retorn temporal a Catalunya de peces molt emblemàtiques que per diversos motius actualment són fora de les nostres fronteres. Entre elles, El relleu de Pere Oller, del sepulcre del rei Ferran I d'Antequera i procedent del monestir de Poblet, que actualment pertany al Museu del Louvre; La bevedora endormiscada de Picasso, del Kunstmuseum de Berna, i La masovera de Joan Miró, del Centre Georges Pompidou.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.