Cultura

La CE reconeix una "falta de sensibilitat"  de França en l'aplicació de la directiva europea del foc

Les colles de diables de la Catalunya Nord es queixen del govern

El representant de la Comissió Europea (CE) a Barcelona, Manel Camós, ha reconegut en una entrevista que "potser hi ha hagut una falta de sensibilitat" per part del govern francès en l'aplicació de la directiva del foc, que va entrar en vigor el 4 de gener.

El govern català va demanar més permissivitat en l'aplicació de la normativa comunitària i a l'Estat espanyol encara no s'aplicarà perquè està en procés d'adaptació. França no ha fet al·legacions a la directiva europea i a partir d'aquest mes les seves festes del foc sí que patiran restriccions. La passivitat francesa en la transposició de la directiva ha molestat les colles de diables de la Catalunya Nord.

Camós ha assegurat que "això es pot corregir" i ha recordat que la normativa 2007/23/CE preveu "excepcions en la celebració de festes populars o tradicions2, com els correfocs o la Patum de Berga, encara que "no es faran concessions quant a seguretat, com l'ús d'artefactes pirotècnics en nens petits", ha afegit.

Quan va entrar en vigor la normativa, associacions de diables de la regió francesa del Rosselló van demanar asil cultural simbòlic a Alforja (Baix Camp), seu nacional de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, com a signe de protesta per la passivitat del govern francès a l'hora de protegir les festes popular característiques de la Catalunya Nord.

Segons Camós, la directiva del foc "es va discutir fa temps i després es va donar un període transitori de dos anys per a la seva implementació als Estats membres". Per al representant europeu, el Ministeri d'Indústria "està tenint en compte" les festes populars catalanes en l'adaptació de la normativa, de la mateixa manera que quan es va plantejar la directiva i es va aprovar al Parlament Europeu, "ja es van introduir unes clàusules perquè hi havia eurodiputats catalans que van dir que s'havia de tenir en compte les tradicions i festes populars", ha argumentat Camós.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.