Cultura

Vint anys d'humor groc

'Los Simpson', la sèrie de dibuixos animats creada per Matt Groening, celebra avui el seu aniversari

Quan James L. Brooks (director de Millor... impossible i productor televisiu) va encarregar al dibuixant de còmics Matt Groening (autor de la tira Life in Hell) una sèrie de curts per al programa The Tracy Ullman show, probablement cap dels dos sospitava que aquella era la gènesi d'un dels fenòmens de la cultura pop de finals del segle XX: la família Simpson.

Avui fa 20 anys que aquest clan s'independitzava del programa original per tenir sèrie pròpia a la cadena Fox. Un temps que els ha fet batre el rècord de permanència en antena d'una sèrie de dibuixos animats, que durant molt temps va ostentar Els Picapedra, que sovint és vista com la seva antecessora.

Una de les raons de l'èxit de Los Simpson radica en la seva estructura de sitcom i en el sentit de l'humor amablement gamberro i irreverent amb què satiritza la vida quotidiana d'una estereotipada família de classe mitjana de l'Amèrica profunda. Amb el temps, algunes de les sèries nascudes sota la seva influència, com South Park o Padre de familia, han elevat notablement el llistó de la mala llet i -per contrast- la fan semblar blanca i innocent; però ha estat objecte de polèmiques i intents de censura pels models de comportament que retrata, com un fill -Bart- mal estudiant i rebel i un pare -Homer- addicte a la cervesa, els donuts i el sofà.

Los Simpson ha aconseguit conciliar l'èxit pel que fa a les xifres d'audiència -40 milions d'espectadors en 25 països-, als premis de la indústria -té 25 Emmy, entre d'altres guardons- i a la crítica, i ha generat una multimilionària indústria de marxandatge amb productes comercialitzats a tot el planeta. Han aparegut jocs de taula dels Simpson, còmics i videojocs; s'ha estrenat un llargmetratge cinematogràfic i tenen la seva pròpia atracció als parcs temàtics Universal d'Orlando i de Hollywood.

Al llarg d'aquest any, el 20è aniversari de Los Simpson s'ha anat celebrant de diverses maneres, com ara les imatges a pèl -i ploma- de Marge Simpson a Playboy. El 10 de gener es tancaran les celebracions amb un especial d'una hora que comptarà amb la presència del cineasta Morgan Spurlock, de qui s'emetrà un documental sobre la sèrie -Els Simpson, especial 50 aniversari en 3-D sobre gel-, i amb el capítol 450, amb l'actriu Anne Hathaway com a convidada especial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
art

L’artista del grafit Marc Corvillo fa a Valvi la primera exposició individual

girona
política cultural

La despesa pública en cultura puja un 9,6% i arriba a 1.388 milions d’euros

barcelona
Música

El 16è Festival Tempo torna a convertir el passeig Arqueològic de Girona en un oasi cultural

Girona
festivals

Suzanne Vega, Umberto Tozzi, Maria del Mar Bonet i la companyia de Nacho Duato, a la Porta Ferrada

sant feliu de Guíxols
ARTS EN VIU

Festa còmica al complex turístic sicilià del parc del Nord

BARCELONA
Alba Sarraute
Artista i directora de circ

“Shakespeare és infinit”

CRÍTICA

La comèdia més fantasiosa de Shakespeare

CRÒNICA

Pretenders, dignitat rockera a Pedralbes

Art de fa 12.000 anys al jaciment de Simanya Gran, a Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Matadepera