L'Ajuntament de Tremp declara el ball del contrapàs com a bé cultural d'interès local

L'Ajuntament de Tremp ha aprovat durant el transcurs d'una sessió plenària aprovar la declaració del ball del contrapàs com a bé cultural d'interès local. D'acord amb la Conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, l'Ajuntament pot atorgar aquesta distinció a una figura cultural. A Tremp es té constància del Ball del Contrapàs des de l'any 1906, i es balla sempre el 17 de gener, diada de Sant Antoni Abad. Al poble de Palau de Noguera, nucli agregat del municipi, també s'hi balla. Aquesta és la primera figura cultural que rep aquesta distinció a la comarca del Pallars Jussà. En ambdós casos, el ball s'ha convertit en una tradició arrelada i amb un gran índex de participació, atès que els ballen la mateixa gent del poble. Es representen de nit i és tradició convidar als assistents a galetes i vi mentre dura el ball. Històricament el Ball del Contrapàs era originari i propi de manifestacions religioses a diferents poblacions de Catalunya.

Des de l'any 2003 la UNESCO promou la declaració de béns culturals de manifestacions culturals com ara els balls.

El Contrapàs és un ball d'origen religiós que antigament es ballava dins l'església en les ocasions més solemnes, acompanyat amb música i en algun cas també amb cants. En l'actualitat el ballen els fadrins, que aquell dia s'engalanen amb pantalons foscos, camisa blanca i mocador grana i, al so de la música, van sortint per parelles formant finalment una rodona, alçant els dos braços i saltant d'una forma característica que és la que li dóna el nom de contrapàs. La dansa es balla acompanyada de la música d'orquestra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.