Cultura

Fotos per l'art sacre lleidatà

Obre el museu de Barbastre, i mostra imatges d'obres que reclama a Ponent

“Estem arribant al final d'un camí molt llarg, dur i difícil, i també amb molta incomprensió”

El nou Museu Diocesà de Barbastre-Montsó va obrir ahir portes amb 276 peces d'art d'entre els segles XI i XIX i 24 fotografies, unes imatges que substitueixen l'art sacre que Aragó reclama des del 1995 a Lleida i que es troben exposades i custodiades al Museu de Lleida.

Aquesta és la fórmula que el bisbat i el govern aragonesos han previst per mostrar unes obres que es creuen seves, però que al marge de decrets vaticans sense valor jurídic encara no han pogut acreditar documentalment la seva propietat.

Això sí i amb tota la intenció, han situat aquestes fotografies durant el recorregut museogràfic i en cada imatge hi ha la identificació de la peça i a sota s'hi pot llegit “obra en dipòsit al Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal”.

El president d'Aragó, Marcel·lí Iglésias, i el bisbe de Barbastre-Montsó, Alfonso Milián, van presidir la inauguració del museu afirmant que la satisfacció serà completa quan la col·lecció es pugui veure en la seva totalitat, és a dir, quan tinguin les obres propietat del Bisbat de Lleida. Segons Iglésias, això serà possible “ben aviat”, mentre que Milián va afegir que la seva diòcesi té “una gran tradició d'espera i d'aconseguir els seus objectius”.

I és que des d'Aragó mantenen l'esperança que els tribunals civils els donin la raó o bé que el nunci del Vaticà a l'Estat espanyol, Renzo Fratini, iniciï gestions al més alt nivell estatal i català per aconseguir el trasllat d'un total de 112 peces d'art lleidatanes que reclama la diòcesi de Barbastre-Montsó.

Aquest nou museu diocesà és una vella aspiració d'aquest bisbat aragonès, ja que el tenia en unes pèssimes condicions. Ara, després de quatre anys d'obres i força retards, a més d'una inversió de 10,3 milions d'euros ja disposen d'un rehabilitat Palau Episcopal que, al seu interior, hi ha el nou museu diocesà. L'equipament té uns 900 metres quadrats.

De les 276 peces exposades, la majoria han estat restaurades enguany pel govern d'Aragó que, a més, també ha assumit bona part de les obres del Palau Episcopal.

La inauguració també ha tingut la seva primera polèmica, ja que des del Museu de Lleida es dubta de si Barbastre té permís per exposar les fotografies. Sembla que el govern aragonès sí que hauria comprat les imatges, però per altres finalitats. Milián, però, va dir que això era “enredar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA