cultura

Mont-roig del camp

El centenari Miró queda aturat de forma temporal

L'acte inaugural de l'homenatge al pintor a Mont-roig s'havia de fer el dia 9 d'abril

El Centre Miró, però, ha organitzat una exposició, que s'obrirà dissabte al públic

La celebració a l'engròs que estava prevista a Mont-roig del Camp en homenatge a Joan Miró, coincidint enguany amb el centenari de l'arribada del pintor al municipi per curar-se d'una llarga malaltia, ha quedat de moment del tot desinflada. Com que l'Ajuntament volia liderar la iniciativa, en un ple del novembre passat es va aprovar la creació d'una comissió ciutadana perquè s'encarregués de l'organització. Tant l'alcalde, Fran Morancho (PSC), com la comissió, però, no han arribat a una entesa amb els membres de la fundació privada Centre Miró, que mitjançant un conveni amb el consistori gestionen des del 2006 una mostra permanent sobre l'artista que hi ha a l'Església Vella, que és on precisament la comissió pensava fer els actes centrals del centenari. L'entitat privada, en canvi, veu absurd que hagin d'abandonar l'emplaçament, i més tenint en compte que el permís per ocupar-lo el van renovar per tot aquest any i que continuen oferint a la comissió la possibilitat de compartir l'espai, sense la necessitat que això signifiqui que hagin de marxar. Senten, així mateix, que se'ls ha apartat de la preparació de l'homenatge, quan una part d'ells són estudiosos de Miró des del 1979.

Com a conseqüència d'aquesta picabaralla, la comissió ciutadana va lamentar ahir que l'esdeveniment s'hagi polititzat ja que tenien “el programa completament tancat”. Entre altres, el 9 d'abril preveien dur a terme l'acte inaugural a l'Església Vella, de titularitat municipal. Al mateix lloc, comptaven situar-hi entre el juny i el setembre una exposició de 25 escultures originals de l'artista que els havia de cedir la Fundació Miró i que argumenten que requereix que l'església estigui del tot lliure; havien lligat dur a terme una promoció als càmpings de la localitat per atraure la gent al poble, i ha quedat a l'aire un espectacle de cloenda del centenari que la companyia Comediants havia preparat per a l'ocasió. Per la seva banda, la fundació Centre Miró, que ja feia dos anys que treballava en el centenari, inaugurarà dissabte a les set de la tarda una nova exposició a l'Església Vella, on es podran veure 32 fotografies antigues de com era el Mont-roig que el pintor es va trobar el 1911.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.