cultura

Cultura

Dansa enfangada contemporània

Ahir es va dur a terme una de les activitats més originals del Festival Internacional Deltebre Dansa

La majoria dels participants eren professionals, però l'acte es va obrir a tothom

El festival té programats més de trenta tallers impartits per coreògrafs d'arreu

Una cinquantena de joves, d'unes trenta nacionalitats diferents, van experimentar la improvisació de la dansa endinsats en el fangar dels arrossars de Deltebre. Es tracta d'una de les activitats més trencadores, i divertides, del Festival Deltebre Dansa, que va començar el 2004. La majoria dels participants eren dansaires, alguns d'ells especialitzats en estil contemporani, però també hi havia gent provinent del món del circ i algun actor. Són, tots ells, professionals i persones que aspiren a dedicar-s'hi seriosament. Tanmateix, l'acte estava obert a tothom i els participants invitaven tots els presents a practicar la dansa contemporània en el fang.

“Hi ha gent que es preocupa dels bitxos. Jo els dic que si es troben alguna serp, que no mos la xafen, que ens en queden molt poquetes”, va explicar Polet, pagès retirat, just abans d'entrar amb tots al fangar, provocant rialles i alguna cara de terror entre els balladors forasters. Polet, traduït a l'anglès per Roberto Oliván, ballarí i coreògraf que ha dirigit el festival, va explicar als joves què és i què significa un arrossar per als habitants de les Terres de l'Ebre. La idea de la dansa en el fang està inspirada en el fet que antigament als arrossars es feien jocs i altres activitats. “La tradició funciona com a element simbòlic que enriqueix la dansa”, afegia Oliván. Els joves van aplaudir agraïts, i amb entusiasme, quan Polet els va explicar que el terreny on ballarien és una explotació ecològica, on no usen components químics.

Va començar la música i, com cada any, els dansaires es van endinsar al fangar. Els participants, un cop aclimatats, van aprofitar els elements a l'abast per caracteritzar-se: ben aviat van estar tots pintats amb el color verdós pistatxo del fang de l'arrossar. També es van fer muscleres i barrets usant les tiges de les plantes de l'arròs com a guarniment dels casquets de fang. Ja estaven preparats. Va ser llavors quan va començar, amb energia, el ball, els salts de l'aigua i els intents, frustrats, d'acrobàcies dels joves (els faltava una mica de temps per experimentar millor amb el fangar). A més d'oferir un espectacle únic, els participants van poder gaudir d'una sessió de fangoteràpia activa. De fet, aquell camp la resta de l'estiu està destinat, sobretot, a teràpies curatives amb el fang.

“Som en el sisè dia de festival i estem molt contents amb la bona acollida i l'alta participació. Encara ens queda la segona setmana d'activitats, que concentra les més potents”, afirmava el coreògraf Roberto Oliván, que ha transformat els prestigiosos tallers de Deltebre de dansa i circ en un festival. En la vuitena edició, es portaran a terme petites coreografies en diferents espais de la ciutat, de dansa, circ i música en directe. A més, hi ha programats més de trenta tallers exclusius, impartits per coreògrafs procedents de tot el món, cursos d'iniciació per a tots els públics i espectacles nocturns gratuïts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.