Adéu per sempre a Harry
Amb l'estrena avui de ‘Harry Potter i les relíquies de la mort (part 2)' es posa punt final a 10 anys del mag al cinema
la saga es tancarà amb més rècords
L'estrena de Harry Potter i les relíquies de la mort (part 2) posa punt i final avui a la saga més taquillera de la història del cinema. Més de 60 països estrenen aquesta setmana la vuitena entrega d'una sèrie que suma ja més de 4.500 milions d'euros de recaptació arreu del món.
Tot indica que serà un adéu per sempre. J.K. Rowling manté que no pensa escriure més novel·les sobre Harry Potter. A més, es va reservar els drets dels personatges, preocupada per la possibilitat que es rodessin pel·lícules a partir d'altres històries que no fossin seves.
Així doncs, l'estrena de Harry Potter i les relíquies de la mort (part 2) és el darrer capítol de deu anys de màgia, durant els quals s'han fet adults els joves actors protagonistes (Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint) i bona part del públic que
ha seguit amb entusiasme les seves aventures.
La decisió de les majors de tornar a estrenar cinema doblat al català permetrà veure la pel·lícula en aquesta llengua, com totes les altres de la saga. S'estrenarà en setze còpies doblades al català, onze en 35 mm i cinc en format digital 3D, els dos formats en què es comercialitza.
La llargada de la setena novel·la i la possibilitat d'ampliar la franquícia i augmentar els ingressos va fer que, tot i estar rodades simultàniament, s'hagin estrenat en dues parts. Queden per a la història, doncs, set novel·les i vuit pel·lícules, que han estat realitzades per quatre directors diferents.
David Yates ha estat el realitzador de les quatre darreres. A Harry Potter i les relíquies de la mort (part 2), resol tots els assumptes pendents de la saga. Harry Potter sap que és l'elegit i es prepara per a la lluita decisiva amb Voldemort. Per tenir alguna possibilitat de sortir-se'n, continua buscant i des-truint els horrocruxes, mentre es prepara la gran batalla final a Hogwarts.
Màgia, guerra i foscor
Els elements en comú que sempre ha tingut la saga amb El senyor dels anells –una altra història fantàstica plena de màgia– s'amplien en el vuitè capítol: la lluita final que té lloc a Hogwards recorda algunes batalles de la trilogia de Peter Jackson. Es manté el to obscur que ja va començar a aparèixer a la llunyana tercera part, El presoner d'Azkaban (la millor de la sèrie, segons una votació dels lectors de Fotogramas), i que s'ha anat accentuant amb el pas dels anys: les innòcues aventures infantils inicials han anat donant pas a una història més tenebrosa, protagonitzada per joves que lluiten contra el mal encarnat per Voldemort i els seus sequaços, però també contra el
mal que ha penetrat en
el seu propi interior.
Com al penúltim capítol, Harry Potter, Hermione i Ron despleguen la seva lluita per diferents indrets i paisatges britànics. Els efectes especials digitals sorprenen per la versemblança. Potser influeix que els nostres ulls s'hi estan acostumant, però el nivell de perfecció tècnica a què estan arribant és sorprenent, especialment en la batalla final (amb cavallers de pedra, gegants, explosions que fan malbé Hogwarts...) i en la topada dels tres protagonistes amb un drac que es mou i vola amb un realisme sorprenent.
Les estadístiques diuen que la darrera part d'una saga és la que més recapta. La prevenda d'entrades
així sembla indicar-ho: ahir ja s'havien facturat 22,6 milions de d'euros. Harry Potter s'acomiada amb més rècords.
Del viatge amb tren a les llàgrimes dels fans
“No hi ha tristesa pel comiat de Harry Potter al cinema. La tristesa va aparèixer quan va sortir l'últim llibre, som fans sobretot dels llibres”. Ho afirma Àlex Vivaut, fundador de Mundopotter.com. Tenia 15 o 16 anys quan va crear aquesta comunitat de fans de Harry Potter, que s'ha obert a altres fenòmens de la literatura fantàstica, però que manté el mag com a estrella de la seva web. Ahir explicava a aquest diari que viuen els moments previs a l'estrena “amb moltes ganes de veure la pel·lícula que acaba la saga, a veure si està a l'alçada de les pel·lícules amb què va començar o si es tanca amb un final més pobre”. Però és el setè i últim llibre que els va entristir: “Vam ser a Londres i va ser molt trist, hi havia gent plorant. Ara només esperem que les pel·lícules acabin deixant-nos un bon sabor de boca”.
Molt lluny queda el primer esbós de la història, que J.K. Rowling va escriure el 1990 en un viatge amb tren de Manchester a Londres. El primer volum el va enllestir el 1995, i vuit editors el van rebutjar abans que el publiqués Bloomsbury. Milions de lectors arreu del món van quedar atrapats per la història i, dos anys després, quan treballava en el tercer volum, Rowling va vendre els drets per al cinema –i es va assegurar la fidelitat als textos– per 780.000 euros. Pels drets del llibre, l'editor només havia avançat 2.800 euros. L'autora escocesa té ara una de les fortunes més grans del món.
Notícies relacionades
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 15-07-2011, Pàgina 35
- El Punt. Barcelona 15-07-2011, Pàgina 35
- El Punt. Camp de Tarragona 15-07-2011, Pàgina 35
- El Punt. Comarques Gironines 15-07-2011, Pàgina 42
- El Punt. Penedès 15-07-2011, Pàgina 35
- El Punt. Maresme 15-07-2011, Pàgina 35
- El Punt. Vallès Occidental 15-07-2011, Pàgina 35
- Avui 15-07-2011, Pàgina 32