Cultura

El pinzell de Miró

En la 130a edició de la fira multisectorial de Mont-roig s'hi han exposat estris originals de l'artista, que es conserven al mas familiar del pintor

“Barcelona, Mallorca i Mont-roig del Camp han configurat la meva personalitat i el meu art”. És una frase que en diverses ocasions havia repetit el pintor català Joan Miró, l'obra del qual està completament associada a aquest triangle territorial que el va inspirar en les seves creacions. Per aprofundir en la seva trajectòria tant artística com personal, la 130a edició de la fira multisectorial que es va inaugurar ahir a la tarda a Mont-roig –i que sempre tracta d'una temàtica– està dedicada enguany al geni. Una de les zones més originals del recinte és l'espai central, on hi ha un cartell on es llegeix “Gaudeix del viatge”. Just al darrere, l'Ajuntament hi ha situat set enigmàtiques maletes, i es convida els assistents a obrir-les. Les sis primeres són rèpliques i, a l'interior de cadascuna, hi ha frases que el pintor havia pronunciat al llarg de la seva vida i que tenen una estreta relació amb aquest municipi del Baix Camp. A l'interior, a més, hi ha un element simbòlic que està lligat amb el lloc de què es parla en el missatge. Així, per exemple, en una hi ha sorra de la platja, juntament amb un text que diu: “A la tardor, a la platja de Mont-roig, on no hi ha ningú, les petjades dels homes i les ovelles són com constel·lacions”.

La setena maleta, en canvi, és original, i en un dels laterals hi ha un adhesiu d'un hotel de París on s'havia hostatjat. De fet, els múltiples canvis de destinació que realitzava el pintor feien que aquest complement fos essencial per a ell i, curiosament, Miró havia confessat que, quan viatjava, sempre duia al maletí un sobre amb una garrofa de Mont-roig. D'altra banda, els organitzadors de la fira han omplert la maleta amb estris que utilitzava l'artista, com ara una bata que està tacada de pintura, un barret, una guia de París, unes ulleres, pinzells, pintures, dos exemplars de diaris, tinta xinesa, un llibre amb lletres japoneses i una fotografia en blanc i negre a la plaça del blat, amb una de les colles locals aixecant un tres de vuit. Tots aquests objectes estan al Mas Miró, que és la casa familiar del pintor a Mont-roig, on, annex, hi ha l'estudi de l'artista. El mas va ser declarat bé d'interès local el 2004, i posteriorment, el 2006, bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric.

LES DATES

2004
El Mas Miró
va ser declarat bé d'interès local. L'artista va estiuejar a Mont-roig del Camp durant 65 anys.
2012
És l'any en què està previst que obri com a casa museu
el Mas Miró.
Fa 25 anys que el mas està tancat.

Sondeig als veïns sobre la idoneïtat del projecte

“Posa-hi la teva pinzellada!” Aquesta és la frase amb què l'Ajuntament de Mont-roig ha encapçalat uns fullets que els visitants de la fira multisectorial trobaran aquest cap de setmana en un dels estands propers a l'entrada. A través d'aquesta iniciativa, el consistori (format per la coalició d'AME-AM –una aliança integrada per ERC, Independents per Miami i ADMC– CiU, la FIC, el PP i Verds per Més) pretén conèixer l'opinió dels veïns davant la possibilitat de convertir el Mas Miró en un nou equipament cultural. L'objectiu seria conservar els diferents espais de la casa i del taller que hi ha annex, així com els objectes de l'interior. La primera qüestió amb què es pren el pols als ciutadans és el fet de saber si consideren que una instal·lació d'aquestes característiques pot situar Mont-roig en el mapa cultural del país. Així mateix, es pregunta si hi ha la possibilitat que la relació entre Joan Miró, Mont-roig i el seu entorn signifiqui un atractiu turístic per a la localitat; si s'haurien d'implicar tant organismes públics com privats en la gestió econòmica; si un equipament d'aquestes característiques complementa l'oferta cultural del terme i si es creu que la iniciativa comportarà un benefici econòmic per a la població.

Dos néts del pintor van firmar a l'abril un acord amb l'Ajuntament per fer visitable la residència on l'artista estiuejava. Llavors es va anunciar que el mas podria obrir les portes el 2012 com un centre viu on, a banda de les exposicions permanents i temporals que s'hi muntarien i en què hi hauria obres originals, se celebrarien programes educatius, activitats culturals com ara concerts, hi hauria una botiga de productes de la terra, un restaurant de cuina autòctona i una biblioteca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.