cultura

Finestres mudes

Dimitir com ha dimitit el gruix de savis del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), s'ha d'entendre com rendir-se a les evidències. Té raó el conseller Mascarell quan diu que el Conca va néixer amb defectes congènits. Amb malformacions en la seva raó de ser. Potser tot plegat és perquè no era un fill desitjat. Recordar els debats, les rectificacions, els malentesos, les polèmiques que van sorgir en el decurs de la seva inacabable etapa de gestació és com restar-li tota mena de credibilitat.

És curiós com en plena època de retallades torna a sortir a la palestra el tema de la finestra única per repartir subvencions. Des de la creació del Departament de Cultura, cap allà la Transició, que s'hauria d'haver aplicat el sentit comú i tallar les ales als empresaris espavilats que aconseguien diners de diversos organismes institucionals. Els membres del Conca han pecat d'ingenus pensant que podrien doblegar la política en nom de l'art. Com si l'art fos un enfilall d'alls que espanta els vampirs que viuen als palaus.

Llegeixo l'article que el company Jaume Vidal ha escrit després de dinar amb el conseller, i veig que la idea és crear una finestra única que s'anomenarà OSIC (Oficina de Suport a les Iniciatives Culturals). Millor, perquè l'actual Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) sembla més despistat que un pop en una ferreteria. No es diu res dels festivals de referència i tothom assegura, des de l'anonimat, que el director de l'institut, Fèlix Riera, actua com si fos el conseller de Cultura d'Unió. De moment els festivals de referència, que no saben si ho continuaran sent, esperen notícies. Entre els quals, el Barnasants, que començarà el pròxim 26 de gener amb un concert de Sanjosex al Luz de Gas que es gravarà en un disc en directe. Això sí, tothom treballa mentre l'ICIC no diu res. Potser quan ho tinguin clar ja els hauran tancat la finestra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.