cultura

art

istades

Gaudí, romàntic i germànic

T

ots els grans cre­a­dors tenen l'extra­or­dinària capa­ci­tat de viat­jar del que és par­ti­cu­lar al que és uni­ver­sal, i a l'inrevés, amb una faci­li­tat increïble. De la mateixa manera que els peus de Fred Astaire es mouen sense que en notem l'esforç i les hores d'assaig, o que Jordi Savall mou l'arc de la viola de gamba com si fos la cosa més sen­zi­lla del món, l'arqui­tec­tura d'Antoni Gaudí se'ns pre­senta als nos­tres ulls com si una mà màgica l'hagués mode­lat en dos segons. Gaudí idea un sis­tema sen­zillíssim i natu­ral d'aire con­di­ci­o­nat a la Casa Batlló, gai­rebé invi­si­ble, amb peti­tes ober­tu­res al car­rer que situ­a­des estratègica­ment fan cir­cu­lar aire fresc per tot l'edi­fici. Ni ens n'ado­nem. Els panys de les por­tes dels seus edi­fi­cis s'adap­ten a les nos­tres mans per­fec­ta­ment. Gaudí, ecològic i ergonòmic, avant-la-let­tre. Allò petit és tan impor­tant com allò gran, quan les tor­res que dis­se­nya s'enlai­ren cap al cel en una pregària infi­nita, quan les ondu­la­ci­ons de la façana emu­len gran­di­o­ses for­ma­ci­ons roco­ses de la natura.

L'obra de Gaudí recorda sovint l'obra de Bach. El músic ale­many, mal­grat el seu gran èxit, va ser sem­pre un home humil i sen­zill. “L'únic propòsit de la música hau­ria de ser la glòria de Déu i la recre­ació de l'espe­rit humà”, deia el com­po­si­tor. Estic con­vençuda que Gaudí i Bach, si hagues­sin pogut coin­ci­dir en el temps, s'hau­rien entès d'allò més bé. Els uneix la pro­fun­di­tat intel·lec­tual, la bellesa estètica i l'espi­ri­tu­a­li­tat.

Quant més exca­vem en l'obra gau­di­ni­ana, més ens mera­ve­lla. Gaudí no s'acaba mai. Una de les expo­si­ci­ons més esti­mu­lants de l'Any Gaudí, el 2002, Uni­vers Gaudí, que es va poder veure al Cen­tre de Cul­tura Con­tem­porània de Bar­ce­lona (CCCB), comis­sa­ri­ada per Juan José Lahu­erta, ens va demos­trar les nom­bro­ses arrels de l'obra gau­di­ni­ana. Gaudí es rela­ci­ona, entre d'altres, amb els dibui­xos de Venècia de Ruskin, els pre­ra­fa­e­li­tes angle­sos, amb l'arqui­tecte Vio­llet-le Duc, amb Wag­ner o amb l'obra de Marià For­tuny fill. Només per posar alguns exem­ples.

Un nou estudi sobre l'arqui­tecte dóna ara una nova volta a l'obra gau­di­ni­ana. El filòsof Car­les Rius San­ta­cana acaba de publi­car Gaudí i la quinta potència, edi­tat per la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, on l'autor desen­vo­lupa una curi­osa teo­ria que rela­ci­ona Gaudí amb el roman­ti­cisme tardà ale­many, en con­cret amb les teo­ries del filòsof Fri­e­drich Sche­lling, i amb el pin­tor Desi­de­rius Lenz, mem­bre de l'escola d'art de Beu­ron i autor de la deco­ració de diver­ses esglésies i mones­tirs bene­dic­tins arreu d'Europa, que va morir dos anys després que l'arqui­tecte.

El més curiós del lli­bre de Rius és que la seva tesi se sus­tenta a par­tir de l'obser­vació amb tot luxe de detalls d'una de les obres de Gaudí menys cone­gu­des pel públic, la Casa Belles­guard, que avui en dia és una residència par­ti­cu­lar. Mal­grat ser una de les obres que mai apa­rei­xen a les guies turísti­ques, la Belles­guard aplega gai­rebé tots els ele­ments de la filo­so­fia i sim­bo­lisme gau­di­ni­ans. La casa, que té molt de cas­tell, imposa d'una manera molt espe­cial, mal­grat que avui en dia quedi mig oculta per la seva pro­xi­mi­tat a la Ronda de Dalt de Bar­ce­lona. L'ele­gant creu de qua­tre braços és l'ele­ment més vistós d'aquest edi­fici.

La casa va ser encar­re­gada a Gaudí el 1900 per Maria Sagués, en uns ter­renys que tenen una forta càrrega simbòlica cata­la­nista. En els ter­renys on es va bas­tir la casa es diu que hi havia les res­tes d'un antic palau del rei Martí l'Humà, l'últim rei de la dinas­tia cata­lana autòctona, mort el 1410. Des del cas­tell, el rei podia gau­dir d'una vista magnífica sobre Bar­ce­lona. Segons Joan Bas­se­goda, a Gaudí li van encar­re­gar un habi­tatge, però ell va con­ver­tir l'obra “en un home­natge a la memòria del rei Martí l'Humà”. Una acti­tud que podríem defi­nir típica del roman­ti­cisme i de la Renai­xença.

Escriu Car­les Rius que Gaudí es va pren­dre la Casa Belles­guard com un assaig viu del que havia de ser l'Església ideal, que havia pro­cla­mat Lenz en les seves obres i estu­dis teòrics. Lenz advo­cava en les seves obres per un cris­ti­a­nisme místic, que estètica­ment bevia tant de les arrels de l'art cristià occi­den­tal –amb un estil neogòtic força carac­terístic– com de l'art egipci i ori­en­tal. A tots els detalls de la Casa Belles­guard, segons demos­tra el lli­bre de Rius, hi ha l'empremta d'aquesta escola artística de l'est euro­peu. Les com­pa­ra­ci­ons for­mals entre les pin­tu­res de Lenz i les for­mes de l'arqui­tec­tura de la Belles­guard con­fir­men aquest curiós lli­gam de Gaudí amb la cul­tura germànica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.