DICCIONARI
Josep Santesmases i Ollé
El diàleg amb el lloc
El coneixement d'un espai concret, com ara una comarca, està implícitament relacionat amb les persones que han contribuït a donar-li personalitat des de la seva creativitat. Les persones no les podem acabar de comprendre sense la relació temps i espai de vida, sigui de naixença, d'adopció o de relacions temporals. L'època marca les actituds, les maneres de ser i d'actuar, que s'articulen en una geografia concreta. A cada lloc, conèixer les persones que ens han precedit ens ajuda a entendre determinades coses del passat i també del present. I en el fons del fons esdevé una cívica manera d'articular les herències rebudes.
El Consell Comarcal de la Selva amb la direcció científica del Centre d'Estudis Selvatans acaba d'editar Homes i dones de la Selva. Diccionari biogràfic, sota la coordinació de Narcís Figueras Capdevila i Joan Llinàs Pol.
En total són 829 entrades de personatges de tota mena que han sobresortit durant la seva vida. Personatges de totes les èpoques, per bé que molt més abundants els dels segles XIX i XX, tots els quals desapareguts.
Mirat en profunditat, un diccionari biogràfic com aquest és per damunt de tot un diàleg intens amb les essències i les dinàmiques pròpies de cada lloc.
Del desconeixement, d'haver-ne sentit parlar, de saber només que és el nom d'un carrer, el diccionari permet tenir un coneixement bàsic, suficient i en molts casos fins i tot extens d'aquests 829 homes i dones que, d'una manera o una altra, han estat vinculats amb algun indret de la comarca.
Aquesta, doncs, és una obra que amb el pas dels anys demanarà ampliacions, però que ara omple buits immensos, fixa pòsits acumulats i genera consciència de pertinença des del diàleg amb el passat.