cultura

Últim adéu a Tom Sharpe

Unes 150 persones han assistit a la missa anglicana, que s'ha fet majoritàriament en anglès

Per desig de l'escriptor, les seves cendres es repartiran entre Llafranc, Cambrigde i North Sunderland

Comiat emotiu a l'església de Sant Martí de Palafrugell per dir l'últim adéu a l'escriptor britànic Tom Sharpe, autor de l'hilarant saga de Wilt i mort dijous passat al seu domicili d'aquesta localitat catalana. Unes 150 persones han assistit a la missa anglicana, que s'ha fet majoritàriament en anglès, i que ha comptat amb els parlaments de la doctora i secretària de Sharpe, Montserrat Verdaguer, la lectura d'un poema de Dylan Thomas de la mà d'una de les seves filles i les paraules de record d'un dels seus amics.

Els cants i lectures de salms han donat pas a la intervenció de diversos amics de Tom Sharpe, entre ells la doctora que el va atendre durant els seus anys a Espanya, Montserrat Verdaguer, qui ha explicat que va arribar a pensar que el conegut escriptor era “immortal, tot i que desgraciadament es va tractar d'un error, però no gaire”. “No podrem gaudir de la teva companyia, però estaràs sempre al meu cor i al meu cap”, ha dit Verdaguer, qui s'ha expressat en anglès i en català.

El funeral de Tom Sharpe ha tingut fins i tot algun moment per a l'humor, un gènere que ell va cultivar amb fruïció i que el va encimbellar amb la novel·la Wilt, quan el seu amic Piers Brendan ha recordat alguns passatges de la seva vida junts.

La seva dona, Nancy Sharpe, ha posat el punt i final amb la lectura d'un text de Julian of Norwich. Per desig de l'escriptor, les seves cendres es repartiran entre Llafranc, Cambrigde i North Sunderland, al Regne Unit.

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha qualificat la cerimònia d'avui “d'emotiva i especial”, a l'hora que ha recordat que ha estat una oportunitat per mostrar el seu reconeixement a “un escriptor de reconegut prestigi”. “Ell (Sharpe) duia uns vint anys amb nosaltres”, ha recordat Fernández, qui ha elogiat, a més de la figura literària, la seva “defensa dels drets humans fins al punt que es va bolcar a favor de la sanitat pública catalana”.

L'alcalde de Palafrugell i primer secretari del PSC a Girona ha informat que estudia amb la família de Tom Sharpe la realització d'un acte d'homenatge a l'escriptor.