cultura

La UdG vol incentivar l'estudi de Tom Sharpe amb el seu fons

Defensen la complexitat de la seva obra, en l'acte de recepció del seu fons a la biblioteca del Barri Vell

L'exrectora Geli demana la medalla d'honor de la UdG per a Montserrat Verdaguer

“Tota una generació de lectors catalans va poder accedir, per mitjà de Wilt, a una novel·la de qualitat i popular”, va dir ahir el director del departament de filologia i comunicació de la Universitat de Girona, Xavier Pla, en l'acte de recepció del fons documental de l'escriptor britànic Tom Sharpe (Londres, 1928 - Llafranc, 2013), donat a la UdG per la seva marmessora, la doctora Montserrat Verdaguer. L'exrectora Anna Maria Geli, que l'estiu del 2013 va començar els contactes amb Verdaguer per impulsar el procés culminat ahir a la sala gòtica de la biblioteca del Barri Vell, demanarà al rector Sergi Bonet la medalla d'honor de la UdG per a l'hereva i dipositària del llegat de Sharpe, també presidenta de la seva fundació, amb seu a Palafrugell. L'alcalde de la vila empordanesa, Juli Fernàndez, va assistir a aquest acte, presidit en nom del rector pel vicerector Francesc Roca, el qual va remarcar la ironia que el fons de Sharpe hagi acabat en una universitat, tot i la visió àcida i “no gaire agradable” del món acadèmic que mostren les seves novel·les. “Tenim un nou fons de primer nivell, que reforça el compromís de la UdG amb la cultura contemporània”, va afegir-hi.

Tot i que la UdG no té estudis de filologia anglesa, Pla va remarcar que el seu departament ha col·laborat en la catalogació del fons i treballarà per incentivar els estudis i els projectes de recerca al voltant del fons de Tom Sharpe, perquè “no es quedi adormit en els prestatges”. El fons inclou 1.200 llibres de la biblioteca personal de Sharpe –ja catalogats en el web de la UdG–, manuscrits amb diverses versions de les seves obres i altres documents que, en paraules de Geli, “donaran a la nostra universitat una especialització i una projecció internacional extraordinària”. Segons Montserrat Verdaguer, “la documentació inèdita permetrà fer una reinterpretació més profunda de l'obra de Sharpe, que no era només un escriptor divertit, sinó un autor complex que carregava contra la injustícia social amb un humor que era com una màscara del seu desencant i mostrava una visió al·legòrica del món”.

Els 55.000 volums dels fons especials

Amb la incorporació del fons Tom Sharpe, ja són 19 els fons especials que custodia i difon la biblioteca de la UdG i que, com va subratllar la seva directora, Antònia Boix, “estan creixent de manera exponencial i ja sumen 55.000 volums: una bona proporció respecte als 400.000 volums que tenim en total”. Altres fons especials de la UdG són els de Prudenci i Aurora Bertrana, Josep Ferrater Mora, Raimon Panikkar, Modest Prats, Lluís Santaló, Jaume Vicens Vives i Pierre Vilar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia