cultura

Indret de còmic

Una exposició dedicada a Toutain i Berenguer, primera passa per crear un museu que recordi la Floresta com a espai de còmic

L'esclat cre­a­tiu a la Flo­resta-Sant Cugat és el nom amb què s'ha bate­jat l'expo­sició que es podrà veure a la Casa de Cul­tura i al Casino de la Flo­resta, de l'11 de desem­bre del 2013 a l'1 de març del 2014. És un home­natge a dos per­so­nat­ges prin­ci­pals d'un movi­ment artístic que va tenir el seu cen­tre d'ope­ra­ci­ons a la Flo­resta en els anys setanta i vui­tanta: Josep Tou­tain i Josep Maria Beren­guer. Dos cre­a­tius, dos empre­ne­dors, que, mal­grat les diferències, van tre­ba­llar junts. Van fer pos­si­ble, entre altres pro­jec­tes, el nai­xe­ment d'una publi­cació mítica, El Víbora, una revista de còmics per a adults i amb un mar­cat to under­ground, que va començar a publi­car-se el 1979 i va des­a­parèixer el 2005.

Maria Rol­dan, vídua de Beren­guer, explica: “En Josep Maria era artista, pin­tor, cre­a­dor, tren­ca­dor... Va viure la vida de la Flo­resta dels setanta, que va ser molt moguda: sexe, droga i rock'n'roll! Allà va conèixer per­so­nes de tota mena. Tenia al vol­tant un grup de gent molt cre­a­tiva i en volia fer alguna cosa. Era molt amic de Tou­tain, encara que eren molt dife­rents. Tou­tain era fan­ta­sia, ciència-ficció... Feia una altra mena de dibuix. En Josep Maria, en canvi, volia mun­tar un pro­jecte molt dur, rela­ci­o­nat amb el que pas­sava al car­rer. Tou­tain, però, li va donar tot el suport del món.” Van pen­sar que d'El Víbora, en ple fran­quisme, no pas­sa­rien de fer uns números tes­ti­mo­ni­als. Però no va ser així.

Tot ple­gat ser­veix per expli­car els fets que envol­ten Tou­tain i Beren­guer i treure del cer­cle dels ente­sos la història cre­a­tiva i ideològica de la Flo­resta. En parau­les de Lluís Ribas, artista sant­cu­ga­tenc i prin­ci­pal ideòleg de l'expo­sició: “És el moment de posar en valor aquell esclat artístic que va fer la volta al món i nai­xia aquí, al cos­tat de casa.” La recerca de mate­ri­als d'aquests dos cre­a­tius ja des­a­pa­re­guts, Tou­tain i Beren­guer, ha tret a la llum obres d'ells i d'altres que con­fir­men el poten­cial artístic que es va gene­rar a la Flo­resta. Tant Tou­tain com Beren­guer –fun­da­dor del mític segell La Cúpula– van esde­ve­nir edi­tors de dife­rents publi­ca­ci­ons i agents d'altres il·lus­tra­dors que publi­ca­ven en les seves capçale­res. Cre­epy, Comix Inter­na­ci­o­nal o la mateixa revista El Víbora con­te­nien his­to­ri­e­tes dels més des­ta­cats autors de l'època: els ger­mans Mira­lles, José González, Altuna...

L'expo­sició, de fet, no esgota els pro­jec­tes. És un prin­cipi. “Aquests dibui­xos podrien ser a les millors sales d'expo­si­ci­ons del món! És art! Hem tro­bat peces tan impor­tants! Ens plan­te­gem, amb Ajun­ta­ment, expli­car-ho, tenir un espai esta­ble”, explica Ribas. Aquest és el pro­jecte de futur, sense data: el Cen­tre de la Il·lus­tració i el Còmic de Sant Cugat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.