cultura

Apocalipsi ara

El 2013 hi ha hagut una collita abundant de films de desastres: ‘Los últimos días', ‘After earth', ‘Oblivion'...

“Interessen
els mecanismes de destrucció massiva, i això potser va lligat a la globalització”

Encara que el 2012 venia pre­ce­dit de la fama d'apo­calíptic, és el 2013 que la fi del món s'ha estès a tota mena de pro­pos­tes cine­ma­togràfiques, alguna de cata­lana, com Los últi­mos días, però la majo­ria pro­vi­nents de Hollywood. “Una bona pel·lícula del gènere futu­rista és capaç de par­lar d'ara i aquí de manera fan­ta­si­osa i ima­gi­na­tiva –expli­cava en aques­tes pàgines Àlex Pas­tor, codi­rec­tor de Los últi­mos días amb el seu germà David–. La idea de la nos­tra pel·lícula és ante­rior a la crisi; volíem par­lar d'una manera més abs­tracta de la situ­ació depres­siva que estem vivint. Però, a mesura que anàvem escri­vint el guió, els mer­cats finan­cers es des­plo­ma­ven, i tota aquesta nova situ­ació es va anar fil­trant en el guió.”

El psi­quia­tre Josep Tomàs ana­litza aquest boom des de la pers­pec­tiva de l'espec­ta­dor: “Una per­sona va al cinema o al tea­tre a veure allò que ella mateixa porta a din­tre, i se sent bé en el moment que s'hi reflec­teix una cosa que coneix o amb la qual es pot iden­ti­fi­car.”

Gau­dir de veure com el pla­neta sen­cer queda reduït a miques és un procés que té a veure amb l'èxit del cinema de ter­ror, segons el doc­tor Tomàs: “Hi ha gent que té molta por, però li agra­den les pel·lícules de ter­ror. El fet de banyar-se en aquest sen­ti­ment, d'alguna manera, els pre­para per tenir menys por. És en aquest mateix àmbit, tras­lla­dat als adults, que ens tro­bem un per­cen­tatge de gent molt més alta del nor­mal que s'interessa pels meca­nis­mes de des­trucció mas­siva de la soci­e­tat, pos­si­ble­ment lli­gat també a aquest procés de la glo­ba­lit­zació en què ens estem sub­mer­gint tots.”

Des­truir l'uni­vers sen­cer

Un altre fac­tor que explica el boom del cinema apo­calíptic és la neces­si­tat, les ganes de la gent de con­su­mir-lo: “Hi ha una cosa que es diu cir­cuit fun­ci­o­nal de la vivència, que fa que quan tinc ganes de men­jar síndria i vaig a una frui­te­ria, vegi les síndries i en canvi no vegi els préssecs. En el cinema passa igual, d'alguna manera en el públic hi ha la neces­si­tat de veure un tipus de pel·lícula”. I això va lli­gat també a la glo­ba­lit­zació: “Fa 50 anys hi havia interès per pel·lícules que par­la­ven de la des­trucció dels indígenes d'Amèrica, posem per cas, i avui en dia ens interessa més la des­trucció de l'uni­vers sen­cer, el més glo­bal, el més com­plet, el que arriba fins als límits de la nos­tra com­prensió, que és l'uni­vers.”

A més de Guerra Mun­dial Z i Los últi­mos días, la llista de títols apo­calíptics inclou també Ely­sium, After earth, Obli­vion, The Purge: La noche de las bes­tias... i pro­pos­tes de gèneres allu­nyats de la ciència-ficció com El hom­bre de acero o Gru, el meu dolent pre­fe­rit 2.

El doc­tor Tomàs recorda que les cri­sis són cícli­ques, i que sem­pre hem anat millo­rant: “La visió que el futur ha de ser espantós no té sen­tit; l'hem de tre­ba­llar, i hem d'estar pen­dents dels con­flic­tes, i són els con­flic­tes i la reso­lució dels con­flic­tes el que ens fa real­ment feliços i fa avançar la soci­e­tat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra mundial Z

«Guerra mundial Z»

Gènere: Ciència-ficció
Direcció: Marc Forster.
Intèrprets: Brad Pitt, Bryan Cranston, Anthony Mackie, Mireille Enos.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a