cultura

Els ‘papers catalans' de Sharpe

L'autor de ‘Wilt' deixa en herència a la seva marmessora literària catalana tots els seus manuscrits i correspondència

Montserrat Verdaguer vol crear a Palafrugell una fundació en memòria seva

Tom Sharpe, l'autor de Wilt, ha deixat en herència a la seva metgessa, marmessora literària i gran amiga, Montserrat Verdaguer, tots els seus manuscrits de novel·les i obres de teatre, la correspondència personal i les fotografies. Així doncs, l'herència literària de l'escriptor anglès –que va morir el 6 de juny passat, als 85 anys, i que havia viscut des del 1995 a Llafranc– es quedarà a Catalunya. “Per mi és un gran honor que m'hagi escollit per poder recollir tots els seus manuscrits, les fotografies, les màquines d'escriure, les càmeres i les peces”, assegura Verdaguer en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). “Ell el que volia és que no es perdés res i per això va escriure al testament que volia que es fes una biografia sobre ell i que hi hagués alguna mena d'unitat o fundació on es recollís tota la seva herència”, hi afegeix.

La metgessa té clar que vol crear la fundació en memòria del pare de Wilt a Palafrugell –prop d'on Sharpe va passar els últims anys de la seva vida– i l'Ajuntament ja ha manifestat que se sentiria “enormement honrat” de poder ser el marc d'aquest espai en memòria de l'escriptor britànic. La intenció, ara revelada, de Sharpe d'encarregar a Verdaguer la tasca de realitzar una biografia és una cosa, tanmateix, amb la qual la marmessora literària no comptava del tot. “Des del 2001 ja sabia que volia que fes un diari d'ell, però em va sorprendre la magnitud del que demanava”, explica emocionada.“Ell sabia que jo recollia tot el que feia, enregistrava moltes de les nostres converses en càmera però, realment, m'ha sorprès la magnitud del que volia i de l'herència intel·lectual que em deixa.” Durant els últims dotze anys, Verdaguer ha estat recollint en quaderns el dia a dia de l'artista, la seva correspondència, el que escrivia, els articles que sortien sobre la seva figura als mitjans i tot el que feia. En total disposa de 183 quaderns.

En el testament, Tom Sharpe va determinar que la seva dona i la família es quedessin totes les seves propietats i les retribucions econòmiques dels drets d'autor de les novel·les, mentre que Verdaguer es faria càrrec dels manuscrits de les obres, la correspondència personal i les fotografies, entre moltes d'altres coses. “Aquest dimecres vaig acceptar l'herència, i ara tot el que ell tenia a casa seva ja ho hem traslladat a casa meva per raons de seguretat”, ha comentat Verdaguer. La metgessa té assumit que fer la biografia de l'artista serà una tasca complexa de llarga durada. “No m'he plantejat un límit de temps, seran potser dos, tres o quatre anys; el que m'agradaria és donar un punt més al llibre, estudiar la personalitat de Tom Sharpe i detallar-ho en la seva biografia des d'un punt de vista més psiquiàtric, que és la meva especialitat”, ha avançat. “Ara em ve al damunt molta feina; m'agradaria viatjar a Cambridge, veure tot el que hi ha allà, què hi ha i quina quantitat de manuscrits i obres. També vull visitar Northumberland, on va viure de petit i volia ser enterrat, i Sud-àfrica, per fer una biografia completa.

Dilluns, Montserrat Verdaguer i l'alcalde de Palafrugell es reuniran per parlar del futur de la fundació de Sharpe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.