El Centre Miró de Mont-roig divulga amb imatges l'obra tèxtil de l'artista

L'entitat ja escalfa motors per a la celebració, el 2011, de l'arribada de Joan Miró al poble el 1911

Des del 1970 fins al 1980, Joan Miró i l'artista tarragoní Josep Royo van elaborar mà a mà una considerable obra d'art tèxtil. Primer a la Casa Aymat de Sant Cugat, l'única fàbrica de confecció de catifes que durant anys hi va haver a Catalunya i que avui és un museu dedicat al tapís contemporani. I després, a l'antiga fàbrica La Farinera de Tarragona, on el tàndem va crear les principals obres tèxtils de Miró, com ara el tapís del World Trade Center de Nova York (desaparegut arran dels atemptats de l'11 de setembre del 2001), el tapís de la National Gallery of Art de Washington (1977), el tapís de la Fundació Joan Miró de Barcelona (1979) i el tapís de la Fundació «la Caixa» (1980). Però el primer va ser el Tapís de Tarragona, que Miró va dissenyar l'any 1968 dedicat a la ciutat en agraïment al metge Rafael Orozco, que va atendre la seva filla després que fos atropellada per un tren quan creuava el pas a nivell de Mont-roig del Camp. Aquella etapa tan fructífera de la col·laboració entre Royo i Miró va quedar reflectida en l'exposició que, el setembre del 2008, va organitzar el Museu d'Art Modern de Tarragona.

El Centre Miró de Mont-roig ha recuperat ara material fotogràfic de les exposicions del Miró tèxtil que es van fer anteriorment a la Casa Aymat i a La Farinera, hi ha adjuntat material propi i ha muntat l'exposició temporal que organitza cada any, que complementen la mostra permanent, que està formada per 22 reproduccions dels quadres que l'artista va pintar al poble o en altres indrets però que estan inspirats directament pel paisatge i la gent d'aquest municipi del Baix Camp. També exhibeix el tapís El llangardaix de les plomes d'or, que la família de Miró va regalar a Mont-roig l'any 1989, sis anys després de la mort de l'artista, i que es va confeccionar a partir dels dibuixos que havia deixat Miró al seu taller.

Centenari

El Centre Miró, una entitat sense ànim de lucre, es va crear l'any 2004 a l'església vella de Mont-roig del Camp com a centre d'interpretació de l'obra de Joan Miró relacionada amb el poble. Miró hi va anar per primer cop el 1911 per recuperar-se d'una llarga malaltia, i hi va continuar fent llargues estades fins al 1976. «Van ser 65 anys d'intensa relació. Acostumava a venir pel seu sant, el 24 de juny, i s'hi estava fins després de la festa major de Sant Miquel, el 29 de setembre», explica Josep Miquel Martí Rom, president del Centre Miró i autor dels documentals que s'hi projecten.

L'any 2011, el Centre Miró vol commemorar de manera destacada els cent anys de l'arribada de Joan Miró al poble que tant el va influenciar. Per aquesta raó, ha començat els contactes amb la Fundació Miró de Barcelona, per negociar la possible cessió temporal d'algunes obres per a una gran exposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.