Un centenar de joves europeus uneixen interculturalitat i formació artística

La trobada Creativity es va cloure ahir a Vilanova després d'una setmana d'activitats a Vilobí d'Onyar

Tereza és eslovaca, té 24 anys i és la quarta vegada que participa en el Creativity, que fins ara només es feia a Grècia. «És una experiència increïble; aprens d'una manera informal però aprens molt», destaca la jove, que aquest any ha participat en el taller de circ. Per ella, el més difícil han estat les acrobàcies, però alhora destaca «la paciència del monitor, que fa que l'aprenentatge no sigui gens estressant», segons diu.

En aquest ambient lúdic i formatiu, un centenar llarg de joves europeus (i un nicaragüenc) arribats de punts tan llunyans entre ells com ara Portugal o Letònia, s'ha desenvolupat durant més d'una setmana, amb l'anglès com a llengua vehicular, el Creativity.cat, amb el lema «Actua per a la interculturalitat». Els seus responsables, Eduard Gutiérrez i Moi Maigí, expliquen que van decidir traslladar la idea a Catalunya després de participar en els Creativity que s'han fet a Grècia. «Vam crear una associació [Neagènia Intercultural] i hem buscat els ajuts necessaris per poder tirar endavant aquesta experiència que pretén treballar sobre les diferències perquè uneixin en comptes de separar», assenyala Gutiérrez. Durant aquests dies gairebé no han sortit del campament del camp base de la casa de colònies de Can Solà, excepte per anar a fer una experiència de teatre de carrer a Girona. La trobada va culminar ahir a Vilanova i la Geltrú amb la posada en escena del que han après. Els gegants locals van donar la benvinguda a la ciutat als joves, que a la nit van acabar la festa a la platja del Far. «El Creativity es fa cada any a Grècia, però la idea és que se'n faci un altre que sigui itinerant per països europeus», sosté Gutiérrez.

Entre els assistents a l'edició catalana d'aquesta iniciativa hi ha Athanasios Krezios, impulsor del projecte original, que veu l'estada que s'ha fet a Vilobí d'Onyar com «la mostra de l'èxit d'aquest concepte», assegura. Krezios explica que durant aquests anys han passat per Creativity més de 600 nois i noies d'entre 18 i 30 anys d'una trentena de països diferents. Segons aquest responsable, l'objectiu de la iniciativa és «utilitzar l'art com a eina, sense la necessitat de produir espectacles concrets».

Aquest paper de l'aprenentatge artístic com a vehicle per a l'intercanvi cultural és el que ha atret, entre d'altres, Alba Bosch, una jove de Castellví de la Marca que ha compartit experiències a Vilobí d'Onyar després d'haver participat en una de les edicions gregues anteriors del Creativity. «Treballes molt, l'horari és força intensiu, però alhora és molt enriquidor perquè coneixes molta gent i pots practicar l'anglès», comenta Bosch.

Durant l'estada a Vilobí d'Onyar, a més dels tallers, han tingut lloc activitats esportives, jocs per cohesionar el grup, i fins i tot algunes actuacions de grups convidats i dels mateixos alumnes. Els joves tornen avui cap als seus països després d'haver passat la llit a l'alberg dels franciscans de Vilanova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.