cultura

La passió de Renée Vivien, segons el Festival Pepe Sales

El festival de La Penyora, dedicat a la poetessa anglesa renascuda a París, invoca el seu esperit lliure i el seu lesbianisme combatiu

S'inaugurarà divendres vinent i l'acte central serà el dia 27

“La figura de Renée Vivien evoca un moment molt brillant de la cultura francesa, entre finals del segle XIX i la I Guerra Mundial, quan París respira una gran llibertat com a ciutat cosmopolita i oberta, que ha quedat plasmada a les novel·les de Proust, a Jules et Jim d'Henri-Pierre Roché –adaptada al cinema per Truffaut– i a Chéri de Colette. Cal agrair que ara es reivindiqui a Girona aquell moment excepcional, una efervescència que malauradament va acabar amb la guerra del 1914.” Ho va dir ahir la cònsol honorària de França a Girona, Élisabeth Serra-Cauchetiez, en la presentació del 8è Festival d'Art Independent Pepe Sales , que l'associació La Penyora ha dedicat a la poetessa anglesa en llengua francesa Renée Vivien (Londres, 1877-París, 1909). Vivien ha estat triada com a motiu inspirador per als artistes del 8è Pepe Sales per la seva obra, però sobretot per la seva vida intensa concentrada bàsicament en una dècada, des que es va instal·lar a París amb 21 anys, lluny de les estrictes lleis victorianes, per viure lliurement i experimentar-ho tot al màxim, des de la creació literària fins a les drogues, els viatges per països remots i una sexualitat absolutament desacomplexada com a lesbiana que es va endinsar en el mite de Safo de Lesbos, per acabar de manera tràgica amb el seu suïcidi, als 32 anys.

Ella i algunes de les seves contemporànies, “cultivades, belles, sofisticades, sempre lluitant per ser diferents”, segons Consol Ribas –codirectora del festival amb Lluís Llamas–, simbolitzen la lluita eterna de la dona pels seus drets arreu del món, fins a arribar al tràgic cas de Patricia Heras difós pel documental Ciutat morta, que Llamas va citar per remarcar que “la presó de dones de Wad-Ras es troba en condicions molt pitjors que les d'homes”. La presentació del festival, ahir al restaurant La Penyora, va incloure la lectura de diversos poemes de Renée Vivien en català, francès i castellà, feta per Esther Blanco, Amparo Parra, Élisabeth Serra-Cauchetiez i Mireia Pons.

Una setmana d'actes

El festival començarà divendres vinent a la Mercè (19.39 h) amb la inauguració de l'exposició Lesbiana, que, comissariada per Jofre Oliveras amb la col·laboració d'Àngels Artigas i Art Clúster, inclourà obres d'una vintena d'artistes plàstics i s'obrirà amb un happening col·lectiu i una performance de Las Lo Las amb mapping interactiu, inspirada en La dama de la lloba, un relat curt de Renée Vivien.

Diumenge vinent, tindrà lloc al cinema Truffaut la projecció del documental Before Stonewall (20 h), que mostra la història del moviment pels drets dels homosexuals. L'acte serà presentat per Imma Merino i Guillem Terribas, i també hi haurà una exposició de l'escola de fotografia Multifotos.

El dilluns 26, Lluïsa Julià oferirà a la Mercè una xerrada sobre Renée Vivien (19.30 h), que serà presentada per Fina Birulés, companya sentimental de Maria Mercè Marçal, que va escriure La passió segons Renée Vivien (Premi Bertrana 1995).

Més de 50 artistes i 10 curts

Dues de les activitats més destacades s'han capgirat aquest any en el calendari del Festival Pepe Sales: les actuacions en directe tindran lloc el dimarts 27 de gener, a l'auditori de la Mercè (20 h), en un acte presentat per Núria Deulofeu i Guillem Fernández Valls que inclourà més de 50 artistes de diverses disciplines escèniques. I en canvi farà les funcions de cloenda –tot i que l'exposició col·lectiva continuarà oberta fins l'11 de febrer– la sessió de deu curts experimentals realitzats per diversos autors, sota la coordinació d'Ester Bertran, que tindrà lloc el dijous 29 de gener al Truffaut (20 h). Tots els curts duraran entre 5 i 10 minuts, excepte el d'Albert Serra, que com ja es tradició tancarà la sessió sense límits temporals ni de cap tipus. La cantant Mariona Aupí, que és la imatge del festival, actuarà a la Mercè i també ha fet un documental juntament amb Peinga Rayo. Tots els actes són gratuïts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’ambaixador del doble exili a París

Barcelona
CULTURA

Santa Susanna consolida la programació de petit format amb el vuitè Micròmetre

Santa Susanna
RIPOLLÈS

Cinema Transhumant gira per cinc residències d’avis amb dues pel·lícules

RIPOLL
ÒPERA

El Liceu infla de romanticisme ‘top’ el tràgic destí d’‘Adriana Lecouvreur’

BARCELONA
Emili Bayo
Novel·lista

“Tota la novel·la és plena d’homenatges i referències culturals”

Barcelona
música

L’Estadi Olímpic inicia la temporada de grans concerts

Barcelona
música

Parellop obre amb ‘Una llum al camí’ una sèrie de singles que sortiran al llarg del 2024

girona
Cinema

CIMA i l’Eram projecten vuit curts amb perspectiva de gènere

Girona
música

‘Despechá’, de Rosalía, supera els mil milions d’escoltes a Spotify

Barcelona