cultura

Palafrugell exposarà aquest any part del llegat de Sharpe

La fundació que difondrà l'obra de l'escriptor anglès prioritza ordenar l'ingent fons de manuscrits i correspondència

Treballaran alhora en la biografia i la recopilació de documents a mans de la família

L'ordenació i classificació del gran fons de manuscrits, correspondència, dietaris i objectes que l'escriptor anglès Tom Sharpe, mort a la seva residència de Llafranc el 2013, va llegar a la seva marmessora, la doctora Montserrat Verdaguer, serà la gran prioritat de la nova fundació dedicada a l'autor, formalment constituïda dilluns. Amb seu a la biblioteca de Palafrugell i amb suport del consistori, que també forma part d'un patronat presidit per Verdaguer, l'alcalde, Juli Fernández, i el regidor de Cultura, Xavier Rocas, van donar per fet que aquest mateix any es podria començar a exposar al públic una petita part del fons, sobretot peces com ara fotografies o objectes que col·leccionava –màquines d'escriure, càmeres fotogràfiques i pipes de fumador– a la mateixa sala polivalent de la biblioteca.

Verdaguer va destacar que un simple inventari dels documents escrits per Sharpe és una feina feixuga. Ocupen un bon nombre de caixes que fins ara ha custodiat a casa seva, i que ara es decidirà si es queden a Palafrugell o bé s'envien a les universitats de Girona i Barcelona, perquè els investigadors interessats en l'autor o la llengua anglesa els puguin consultar. En una primera anàlisi, fins ara, han aparegut tres manuscrits inèdits –que encara no s'ha pogut dictaminar si mereixen ser publicats–, obres de teatre i una rica correspondència –més d'un miler de cartes– amb amics i literats com ara John Le Carré i Arturo Pérez Reverte.

Els dietaris també seran útils per completar la biografia de Sharpe, que, a banda de la seva característica ironia, evidenciava un gran interès en temes com ara la mort, la filosofia, la religió i la història dels somnis.

LA XIFRA

3
manuscrits
inèdits han aparegut entre els fons de l'escriptor. Encara no han decidit si es publicaran.

Documents pendents a Anglaterra

L'altra línia d'acció del patronat de la Fundació Tom Sharpe és acabar de reunir el conjunt de fons manuscrits que també resta amagat en discos durs dels seus ordinadors personals i, una part, en mans de la seva família, a Anglaterra. Les vicissituds per preservar la unitat del llegat s'han superat, i Verdaguer espera recollir aviat els documents a Anglaterra i seguir la pista de l'escriptor a Sud-àfrica, on encara hi ha coneguts vius. Una de les seves filles es podria integrar en el futur com a membre del patronat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.