Art

EQUIPAMENTS

JORDI VILARRODÀ / EL 9 NOU

La Pietat de Vic, el centre de Sert

Vic ha presentat un projecte per convertir l'església de la Pietat en un centre dedicat al pintor Josep Maria Sert, un gran muralista

El pintor barceloní va deixar molt llegat a Vic

L'església de la Pietat exposarà fins a 36 obres representatives de la trajectòria del pintor Josep Maria Sert. Així ho diu i ho mostra el projecte que ha presentat l'Ajuntament de Vic amb l'objectiu de convertir la figura del pintor en un dels atractius culturals i turístics de la capital d'Osona.

D'aquesta manera, l'església es convertiria en el centre de la ruta Sert, amb l'exposició a la nau principal del temple, un espectacular audiovisual a la Capella Fonda i un espai pedagògic a la sagristia. La catedral, amb les pintures, i l'ajuntament, amb diverses peces, entre les quals destaquen Les quatre estacions, serien els dos altres pols d'atracció que convertirien Vic en la ciutat de Josep Maria Sert.

“Volem fer-ne un referent a escala mundial”, explica Anna Erra, primera tinenta d'alcalde i alhora regidora de Turisme del consistori vigatà. El pintor, que va néixer a Barcelona el 1874 i va morir a la mateixa ciutat el 1945, és una figura important per a la ciutat vigatana perquè hi va desenvolupar gran part de la seva obra.

Pilar Sáez, historiadora de l'art i comissària del projecte, vol que la Pietat expliqui “la força de Sert com a personatge” i els seus singulars mètodes de treball per realitzar els grans murals que el van convertir en el màxim representant de la pintura decorativa en el període d'entreguerres del segle XX, amb encàrrecs que provenien de l'Església i de la gran burgesia internacional. Entre les peces més significatives n'hi hauria quatre de l'Epopeia dels catalans a Orient, que decoraven el Saló de Cròniques de l'ajuntament de Barcelona i que representarien el Sert més nacionalista. No hi faltarien, però, algunes de les que va realitzar per glorificar episodis de la Guerra Civil del bàndol franquista, com La defensa del Alcázar, projecte per decorar la cripta de l'Alcázar de Toledo. Pintures inspirades en el Quixot o una gran mostra d'obres de temàtica religiosa completen la proposta de la comissària. L'exposició es dividiria en quatre àmbits: Sert com a gran decorador, els processos de treball, la tècnica i el llenguatge i la dimensió social i cultural de l'artista.

Les obres exposades a la nau provindrien, entre altres llocs, del fons de Josep Maria Sert que guarda el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i que no s'exposa: “Res no explica millor la seva funció que treure aquestes obres de la reserva i exposar-les al territori”, explicava Joan Pluma, director general de Patrimoni de la Generalitat. I té sentit fer-ho a Vic, “lloc on Sert va actuar com a artista”.

La nau de Sert

El projecte que ha presentat l'Ajuntament, finançat per la Diputació de Barcelona, inclou una recreació virtual de l'aspecte que oferiria la nau central de la Pietat amb l'exposició de les 36 obres de Josep Maria Sert (imatge de la dreta). Està previst que les obres més petites vagin al centre i les més grans en les capelles laterals. A l'entrada, hi hauria una introducció per situar el visitant sobre l'artista. El projecte preserva la part posterior de l'altar per al culte. La Capella Fonda explicaria amb un muntatge audiovisual la dimensió internacional de Sert. L'espai pedagògic de la sagristia està pensat per aplicar-hi noves tecnologies. Tot plegat ha d'ajudar a fer “que els visitants entenguin els processos de Sert”, diferents dels que estem acostumats en pintura. Aquest era també un dels eixos de l'exposició Josep M. Sert, le Titan à l'oeuvre, que l'any 2012 es va presentar al Petit Palais de París i de la qual també va ser comissària Pilar Sáez. Aquest va ser el detonant de l'actual projecte, amb el qual Vic aspira a atreure visitants. “Té possibilitats de ser un producte exportable”, va dir Carme Rubió. Sobretot als Estats Units o França, països on Sert va treballar.

Cal tenir en compte que el projecte que s'ha presentat encara no té els aspectes principals definits, com poden ser el pressupost que cal per poder tirar-lo endavant, els terminis d'execució o una aproximació econòmica del cost que representaria per a la ciutat. Caldrà veure com avança el projecte amb el nou mandat.

Encara sense dates
L'equip de govern actual de l'Ajuntament de Vic s'havia proposat “deixar el projecte a l'equador”. Han deixat enllestit un disseny del que ha de ser, perquè més endavant es pugui desenvolupar. El finançament d'aquesta part ha anat a càrrec de la Diputació de Barcelona. De moment, però, no hi ha concrecions: ni pressupost, ni terminis d'execució ni tan sols una valoració econòmica del que costaria. O de les obres que caldria fer a la Pietat per adequar-la com a espai expositiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.