CiU insta el Govern a negociar amb el museu «The Cloisters» de Nova York el retorn dels sepulcres dels Comtes d'Urgell

López explica que al segle XII, Ermengol VII, comte d'Urgell, va fundar el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, per tal que fos habitat per la comunitat de monjos premostratencs, deixant disposat al seu testament que la seva esposa Dolça de Foix i ell mateix hi fossin enterrats. Anys després, el comte Ermengol X va fer importants reformes al monestir i va decidir d'erigir-hi el panteó dinàstic dels comtes de la seva nissaga, fent construir uns sepulcres d'un destacat i meravellós estil gòtic. A les Avellanes, hi va ser enterrat el seu germà, el comte d'Àger, i ell mateix, deixant constància de voler ser-hi enterrat.

Al 1906 el monestir de les Avellanes va ser adquirit pel banquer lleidatà Agustí Santesmasses qui va vendre al cap de poc temps els quatre sepulcres dels comtes d'Urgell pel preu de 15.000 pessetes a un antiquari basc, «en contra de la voluntat del Bisbe d'Urgell que se'n considerava el legítim propietari». També s'hi va mostrar contrari el llavors diputat al Parlament per les Borges Blanques i qui més tard seria president, Francesc Macià, assegura López. Tot i això, The Cloisters, branca del Metropolitan Museum of Art de Nova York dedicada a l'art i l'arquitectura de l'Europa medieval, va adquirir els sepulcres per poder-los exposar a les seves instal·lacions.

Així, el diputat nacionalista reclama al Govern l'inici de contactes amb el museu novaiorquès amb l'objectiu de conèixer la seva disposició a què els quatre sepulcres gòtics siguin adquirits per la Generalitat i reposats al seu lloc d'origen. López creu que la restitució dels sepulcres, «importants exemples de l'escultura gòtica catalana», «podria tenir un paper cabdal en la promoció del turisme cultural a la comarca de la Noguera».

López ha recordat que darrerament alguns museus americans han facilitat la venda d'alguna obra d'orígens catalans, com és el cas d'una escultura del segle XIV de l'Escola de Lleida que ha estat adquirida pel Museu de Lleida, diocesà i comarcal de la capital del Segrià precisament al Metropolitan Museum of Art de Nova York.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA