cultura

Un estudi aplega l'onomàstica de Valls i les pedanies

El treball, de Miquel S. Jassans i Moisès Selva i publicat per l'Institut d'Estudis Catalans, fa un exhaustiu inventari

Miquel S. Jassans i Moisès Selfa són els autors del llibre Onomàstica de Valls i els seus agregats de Fontscaldes, Masmulets i Picamoixons, que ha publicat la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. L'estudi combina el treball de camp amb la recerca documental i va més enllà del que seria estrictament un estudi onomàstic, ja que s'endinsa en la geografia i la història de Valls i dels seus nuclis agregats. En aquest sentit, els autors han comptat amb informants coneixedors del territori.

En gairebé 400 pàgines, els dos autors, que tenen una llarga experiència en la realització de monografies onomàstiques com les de Poboleda, Colldejou, Duesaigües i la Bisbal d'Empordà, analitzen cognoms i els nombre de famílies que els conserven, els carrers i l'origen del seu nom, de les partides de terra, els camins i indrets geogràfics o els renoms coneguts de la capital de l'Alt Camp i pedanies així com els que han desaparegut o han quedat en desús. Per fer-ho han aplicat la metodologia de recerca onomàstica de Ramon Amigó, a qui han dedicat el volum de l'estudi.

L'estudi arriba a conclusions com ara la proposta d'emprar la forma Masmulets en comptes de l'actualment oficial Masmolets. Una conclusió que argumenten pel fet que el lloc, l'any 1290, se situava entorn al castell de Bernat de Mulet i que el 1375 apareix documentat com a mas de mulet. Una tesi que ja defensava el lingüista Joan Corominas, que afirmava que el nom del lloc prové del cognom Mulet.

El llibre està previst que es presenti a Valls el pròxim 23 d'octubre. A l'acte hi assistirà el filòleg Josep Maria Pallàs i hi seran presents Josep Moran Ocerinjauregui i Joan Anton Rabella Ribas, director i cap, respectivament, de l'Oficina d'Onomàstica de l'IEC.

El vallenc Miquel S. Jassans va néixer a l'Alforja el 1937 i és diplomat en arqueologia, llicenciat en belles arts i membre de la Societat d'Onomàstica. Malgrat que actualment és conegut per la seva obra pictòrica, combina aquesta activitat amb l'arqueologia, la fotografia i la recerca onomàstica al Camp de Tarragona.

Moisés Selfa Sastre va néixer a Pego, a la Marina Alta, el 1973. És doctor en filologia i ha estat professor a l'institut d'Alcover i a la UOC. Ha escrit una quinzena de llibres, la majoria de toponímia i onomàstica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia