novel·la
lluís llort
La Menorca del segle XVIII vista amb ulls irlandesos
Marc Moreno, editor de Llibres del Delicte, segell especialitzat en novel·les negres i policíaques, ha decidit obrir portes a d'altres gèneres. La primera mostra de la col·lecció DeLite és Camins sense retorn, de Josep Masanés, que va ser guardonada amb el 25è premi Josep Saperas que organitza Òmnium Cultural del Vallès Oriental.
Josep Masanés (Barcelona, 1967) fa més de deu anys que viu a Menorca, on ambienta bona part d'aquesta novel·la breu. Ha guanyat diversos premis, i fins i tot va ser finalista del Ramon Llull el 2013.
Camins sense retorn és una obra d'aventures, es podria dir que marineres en la primera part, en què ens mostra amb precisió i riquesa la vida (la mala vida en molts moments) a bord d'un vaixell de l'època. Posteriorment l'aventura es trasllada a la Menorca del 1780, quan l'illa encara era dominada pels anglesos. Masanés narra les peripècies de dos germans irlandesos, Austin i Willie, que són obligats a allistar-se a la marina anglesa i que, circumstancialment, lluitaran contra l'exèrcit espanyol. Les aventures marineres i bèl·liques no tindrien la força que tenen sense el rerefons humà dels personatges, que és el que els fa universals. Els anhels, les mancances, les pors, les ganes de fugir, de desertar, l'enyor de la terra natal, les fidelitats i traïcions, la valentia i l'honor, entre d'altres sentiments, que Masanés fa viure als seus personatges.
L'autor ofereix aquesta història en 34 capítols curts, en alguns casos molt curts, tècnica amb què imposa un ritme narratiu alt. Cal destacar especialment com és de curós amb la història real i sobretot amb la terminologia concreta de l'època, tant per la banda bèl·lica com de la marinera.