cultura

A tocar del sostre

La cinquena edició del Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres, del 25 al 29 de febrer, aspira a repetir l'èxit de l'any passat

Ahir ja hi havia 21.000 entrades de les 30.000 que es posen a la venda en cinc úniques gales

L'equip de Circus Arts Foundation, que promou, amb l'Ajuntament, la 5a Edició del Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres, només pot aspirar a repetir l'èxit de la darrera edició: omplir les 30.884 localitats disponibles en les cinc funcions previstes (l'any passat van vendre'n 30.412). Repeteix la seva fórmula: convocar artistes que mai hagin actuat abans a Europa i que presentin números d'alt nivell. Són 84 artistes de 13 països que presenten 24 actuacions. Les companyies es distribueixen entre dos grups: l'espectacle blau i l'espectacle vermell. Els dotze millors números accediran a l'espectacle Or del dilluns 29 de febrer, quan també es faran públics el números que s'enduran els elefant d'or, de plata i de bronze 2016. Com l'any passat, es torna a fer servir una pista de 20 metres d'alçada que, a més, disposa de grada en pendent i d'una estructura que elimina les columnes exteriors, garantint una visibilitat única.

El director del festival, Genís Matabosch, està orgullós que un municipi com Figueres (el més petit dels 15 que proposen un festival d'abast mundial) ja estigui considerat el segon d'Europa, darrere del de Montecarlo. Què es podrà veure aquest any? Destaquen les disciplines aèries (una tercera part dels seleccionats són d'aquesta disciplina); destaca la tercera visita del National Circus of Pyonyang de Corea del Nord. El seu muntatge de funambulistes, a 9 metres d'alçada, sense cap tipus de seguretat, és el primer cop que surten del seu país. Però també hi ha el Duo Volkov, que reprenen després que la dona caigués de 9 metres, desmaiada. En equilibris hi ha dos dels muntatges més vistosos: el Qin Warriors, que combina el joc d'Ícar dalt de monocicles i els xinesos de Sheyang Acrobatic Troupe of China, que superen l'inimaginable en l'exercici d'equilibri.

Tots dos muntatges van guanyar el lleó d'or dins el Festival de WuQiao, l'octubre passat. Tres són els muntatges de mà a mà, on destaquen els armenis Vardanyan Brothers (primera companyia que visita el festival internacional). Swan Lake prepara un dels dos exercicis de contorsió amb equilibris inspirada en El llac dels cignes. La Troupe Nomuna, de Mongòlia, un dels dos primers elefants d'or de la primera edició repeteixen amb nova troupe d'artistes en un exercici d'acrobàcia (un dels 4 programats) de bàscula i volteig acrobàtic de cercles, hi ha un clàssic de roda Cyr i unde hula-hoop aeri, vingut de Rússia. I finalment, un únic exercici de malabars (diabolo in soul) i dos pallassos, Paquín & Angelo, de Mèxic, i el rus Vladimir Deriabkin.

El Festival manté l'aposta del format, per ser paral·lel al treball que es presenta al Festival Trapezi de Reus de circ contemporani, principalment, autòcton. Matabosch no pot fer més que aspirar a vendre fins a l'últim paper de les 30.884 localitats disponibles. Sí que aspira a créixer en la continuïtat del circ d'excel·lència a Figueres i el seu entorn. Per exemple, ja fa dos anys que programa Circ de Nadal al Fontajau de Girona (aquest any, per primer cop, amb orquestra de música autòctons en directe) i l'any passat es va atrevir amb el circ Charlie Rivel. Aspirava a fer una gira per tot Catalunya. Per ara, la pista de 900 localitats més còmode d'Europa espera a què es pugui reprendre el 2017. També està avançant lentament en el projecte d'instal·lar un museu del circ d'abast europeu. L'Ajuntament de Figueres ha format una comissió que estudia un pla de viabilitat i que aspira a tenir la complicitat d'administracions, com és el cas de la catalana i l'europea.

LA XIFRA

73
per cent
és el percentatge que s'assumeix a través de taquillatge i patrocini d'un pressupost de 592.000 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Pearl Jam, a Barcelona després d’un mareig de preus dinàmics

BARCELONA

Liddell i Baró d’Evel sota el volcà francès a Avinyó

Avinyó
Xavier ‘Xevi’ Sala i Costa
Il·lusionista

“Un artista ha de seguir dalt de l’escenari mentre el cos aguanti”

Santa Cristina d’Aro
cultura

Mor l’artista d’avantguarda Gerard Sala als 82 anys a Badalona

música

L’holandès Tom Kerstens obre el 21è Festival de Guitarra Girona Costa Brava

Girona
música

La 17a edició del Vijazz porta Hiromi, Cory Henry i Lizz Wright a Vilafranca

vilafranca del penedès
Crítica

Una gravetat aleatòria

ARTS EN VIU

L’espectacle més gran de Dagoll Dagom, com a inici del comiat

BARCELONA
música

Mishima, Magalí Datzira, Ernest Crusats i Magalí Sare actuaran al terrat de La Fàbrica de Celrà

celrà