Art

Cita a les galeries

El setè Barcelona Gallery Weekend, que se celebra des d’avui i fins diumenge, tindrà una participació rècord d’espais artístics: 33

El sector de les galeries d’art contemporani de Barcelona necessitava un impuls per superar el derrotisme de les crisis (l’econòmica, però també l’anímica) i el 2015 el va trobar en un nou esdeveniment: el Barcelona Gallery Weekend. La il·lusió, pels bons resultats, s’ha anat encomanant i enguany la setena edició tindrà una participació rècord. Trenta-tres galeries inauguraran avui (17 h) les seves propostes expositives dins de la mostra que organitza l’associació Art Barcelona, i que es clausurarà diumenge.

El festival es pot fer gràcies al suport de les administracions. “És bo per al sistema artístic català”, remarca Marta Gustà, directora de l’àrea d’arts visuals de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). Per part de l’Ajuntament, Eva Sòria, el seu recent fitxatge com a directora d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals, defensa que el col·lectiu galerístic és “una baula imprescindible per a tota la cadena de valors” de l’art, i pensa que el Barcelona Gallery Weekend és una aposta perquè la capital del país “continuï sent capdavantera en arts visuals”.

La pandèmia no va poder evitar l’any passat aquesta gran festa de l’art que dona el tret de sortida de la temporada. Va ser “l’edició de la resistència”, diu la seva directora, Susanna Corchia, però malgrat la bona voluntat dels organitzadors, el nombre de col·leccionistes que hi acostumaven a assistir, un centenar, va caure en picat. Aquest any estimen que seran més de 70, cosa que voldrà dir que potser sí que ens anem despertant del malson.

Cuidar el públic

Que les galeries venguin és un objectiu important, però no pas l’únic. La relació amb el públic dit general es cuida al detall amb un programa d’activitats (gratuïtes, però s’ha de fer reserva prèvia) que tenen per repte despertar la curiositat per l’art del nostre temps. Per exemple, tenen molt èxit les rutes guiades per les galeries. També es fan visites específiques per a famílies amb nens.

Tot i dur el nom de Barcelona, el Gallery Weekend se celebra també a l’Hospitalet, Santa Margarida i els Monjos i, com a novetat, Sitges, a través de la galeria Out of Africa. Altres espais que s’incorporen al circuit són la galeria Alegria, que fa poc s’ha traslladat de Madrid a l’Hospitalet, Valid Foto, especialitzada en fotografia, o Imaginart, que presentarà una mostra de María Eugenia Trujillo de reivindicació feminista, Ni submisa ni devota.

El factor gènere s’escola en més projectes, com el que dedica a artistes tèxtils catalanes la galeria Artur Ramon. Yamandú Canosa a Zielinsky, Guillermo Pfaff a Carles Taché, Eduardo Chillida a Cortina, Teresa Solar a Joan Prats, Henri Michaux a Marc Domènech, Miquel Mont a RocioSantaCruz... I així fins a més de 70 artistes. Imperdible també un bonic homenatge en format expositiu de la galeria Àngels Barcelona a una altra galeria que va deixar una profunda petjada en l’escena artística local, Estrany de la Mota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.