Arts escèniques

Set veus i un silenci

El dramaturg Josep Maria Miró imagina un crim a través de set personatges interpretats per Pere Arquillué a ‘El cos més bonic...’, que s’estrena avui a Salt

‘El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc’ perfila la fi del Temporada Alta

El Tem­po­rada Alta esprem les seves últi­mes estre­nes aquest cap de set­mana. Avui, i fins diu­menge, al Tea­tre de Salt es repre­senta El cos més bonic que s’haurà tro­bat mai en aquest lloc, de Josep Maria Miró (nas­cut a Prats de Lluçanès, Osona, el 1977). L’actor Pere Arqui­llué encarna les set veus que nar­ren un fet insòlit en un poble i que, a través dels set punts de vista, prova d’atan­sar-se a les raons i l’acció con­creta d’un crim: un noi de dis­set anys apa­reix mort, amb els geni­tals ampu­tats. L’autor fa un home­natge al tre­ball de l’actor i a la funció social del tea­tre, que té la capa­ci­tat de veure un mateix fet des de dife­rents angles. Al vol­tant d’aques­tes set veus s’ins­tal·la un silenci latent d’una “petita comu­ni­tat pre­ci­osa i ter­ri­ble” (tal i com recull l’agència ACN de la pre­sen­tació d’ahir). En aquest text es des­til·la el desig sexual i les con­seqüències de voler-ho negar.

El direc­tor, Xavier Albertí, ha ima­gi­nat un espai aus­ter, ben dife­rent del plan­te­ja­ment que va pro­po­sar a Temps sal­vatge, també del mateix autor a la Sala Gran del TNC: l’ actor, un llenç de Narcís Coma­dira i una tela al fons, que evo­qui una pin­tura bar­roca ser­vei­xen per poten­ciar la paraula en una escena amb una llum molt essen­cial. Molt poc més. En tot cas, una tenora inter­pre­tant Bach per tan­car el qua­dre. Les set “ànimes” (en parau­les d’Arqui­llué) il·lus­tren les vivències del jove; del seu pare suïcidat anys enrere, de la mare; d’una pro­fes­sora d’ins­ti­tut, o del pro­pi­e­tari d’una ser­ra­dora.

El cos més bonic que s’haurà tro­bat mai en aquest lloc és una pro­ducció del Tem­po­rada Alta amb el grup Focus. Pel que sem­bla, a hores d’ara no s’ha anun­ciat en quin tea­tre ni en quina tem­po­rada podria pre­sen­tar-se a Bar­ce­lona. De fet, Arqui­llué, tor­narà en breu al Romea amb la cele­brada comèdia 53 diu­men­ges, una peça als antípodes de l’exigència emo­ci­o­nal d’un text, un viatge inter­pre­ta­tiu, que es podria ali­near amb el tre­ball de Blas­ted (2018) o Pri­mer amor (2010).

Es tracta del pri­mer títol d’una tri­lo­gia (pen­sada per a un sol intèrpret) que ha pen­sat el dra­ma­turg i que té per títol Tríptic de l’epi­fa­nia. El cos més bonic que s’haurà tro­bat mai en aquest lloc va gua­nyar el premi Born de tea­tre 2020. Miró l’ha gua­nyat en unes altres dues oca­si­ons: La dona que per­dia tots els avi­ons (2009) i El prin­cipi d’Arqui­me­des (2011), que va tenir una nota­ble pro­ducció i una poste­rior versió a la pan­ta­lla. En aquesta tri­lo­gia el dra­ma­turg aborda “la des­trucció de la bellesa”. Miró va redac­tar aquest drama amb un inne­ga­ble flaire de dolor, en ple con­fi­na­ment arran de la covid. Va ser una neces­si­tat vital a causa de morts pro­pe­res a les quals no es va poder donar el comiat neces­sari i amb una soci­e­tat amb els tea­tres tan­cats. Miró avançava ahir que ja hi ha set tra­duc­ci­ons d’aquest text i que es pre­ve­uen estre­nes de dife­rents pro­duc­ci­ons en altres països aviat. La con­creció del temps i la urgència en què va ser escrit fa que Arqui­llué con­si­deri El cos més bonic... una obra que no és només per a un actor, “sinó per a un país i un temps”. Efec­ti­va­ment, el direc­tor remarca que el tea­tre, avui, ser­veix per enten­dre “el nos­tre temps”, una carac­terística de tota la dra­matúrgia de Josep Maria Miró, que uti­litza l’escena per for­mu­lar-se pre­gun­tes, a ell mateix i, indi­rec­ta­ment, al públic.

Els tres noms d’aquesta pro­ducció es pro­di­guen amb certa natu­ra­li­tat al Tem­po­rada Alta(que enguany està cele­brant l’edició número 30): Xavier Albertí ha estat en 12 edi­ci­ons, des d’Ànsia (2000) i amb la tri­lo­gia de Jordi Oriol o dos dels tres duets de Benet i Jor­net (Dones que ballen i Soter­rani); Pere Arqui­llué ha estat pre­sent en les últi­mes 22 edi­ci­ons del fes­ti­val; Josep Maria Miró, el més jove de tots tres, va per la ter­cera pre­sen­tació al fes­ti­val: abans s’havien vist Nérium Park (2013) i Cúbit (2016).

LA XIFRA

22
últimes edicions,
Pere Arquillué ha format part de la programació del Temporada Alta. Xavier Albertí, des del 2000, en 12 ocasions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.