Música

Falsterbo i en Paf diuen adeu demà, al Porta Ferrada

Eduard Estivill i Montse Domènech, que tenen casa a Sant Feliu, actuaran al Teatre Auditori Narcís Masferrer

Per acomiadar-se del seu públic i dels milers d’amics d’en Paf, el drac màgic que vivia al fons del mar, Eduard Estivill i els seus Falsterbo estan portant a terme una gira d’una vintena de concerts per tot Catalunya, entre el febrer del 2022 i el febrer del 2023. A més, les localitats triades per al comiat d’un dels grups més populars del folk català tenen, en la majoria dels casos, un component personal i emocional per a Estivill. Per exemple, la gira Adeu, Paf va començar amb dos concerts a l’Orfeó de Sarrià –“On jo anava amb l’avi a fer els Pastorets, L’estel de Natzaret, quan era petit”, tal com recorda Estivill– i acabarà el 12 de febrer vinent al Palau de la Música Catalana, també per un vincle familiar: la seva dona i també component de Falsterbo, Montse Domènech, amb la qual comparteix vida i música des de fa 53 anys, és besneta de Lluís Domènech i Montaner, l’arquitecte del Palau. Fa pocs dies també van actuar a la Torre de l’Espanyol, a la Ribera d’Ebre, on va néixer el seu avi, Xavier Estivill Serra, i on ell passava els seus llargs estius d’infantesa.

Demà, dissabte, Falsterbo actuarà al Teatre Auditori Narcís Masferrer de Sant Feliu de Guíxols, dins del 60è Festival de la Porta Ferrada (18 h, 20 euros). I per què Sant Feliu? “La mare de la meva dona és ganxona i hi anem a estiuejar des de fa cinquanta anys: soc amic de la gent del poble”, diu Estivill.

Vuit músics en escena

En aquesta gira, Falsterbo –actualment, Estivill, Domènech i Jordi Marquillas– actuen acompanyats per tots els músics que han gravat el seu últim disc, Adeu, Paf (U98 Music), col·laboracions a banda: Toni Xuclà (guitarres i direcció musical), Magalí Datzira (contrabaix, baix i veu), Àlex Badia (piano, teclats i veu), Guillem Callejón (guitarra elèctrica i pedal steel) i Glòria Maurel (bateria i veu). Si en el disc hi col·laboraven Andrea Motis i Ramon Mirabet, per exemple en la nova versió de Paf, el Drac Màgic, en els concerts de la gira també han tingut diversos convidats, com ara Pep Sala i Jonathan Argüelles, de Sau30, i Joan Reig, d’Els Pets. Ja és segur que al concert del Palau de la Música hi haurà Joan Manuel Serrat –que un parell de mesos abans haurà acabat la seva pròpia gira de comiat– i Estivill no hi posa la mà al foc, però demà Serrat també actua a Sant Feliu unes hores més tard, així que no descarta que passi a veure’ls... En aquests 54 anys de trajectòria, Falsterbo ha conegut molts músics: “Som els amateurs més professionals que hi ha, i com no competim amb ningú som amics de tothom”, recorda Estivill, prestigiós doctor especialitzat i pioner en la medicina del son, igual que Domènech és pedagoga i psicòloga infantil.

Estivill reivindica que Falsterbo és essencialment un grup de folk intergeneracional, hereu de la gran tradició del folk i el folk-rock americà, de Dylan i els Byrds, que ell va conèixer durant una llarga estada formativa a la revolucionada Califòrnia dels seixanta. I destaca tres àlbums de la seva discografia: el seu debut, Folk (1970); els dos discos gravats com Falsterbo Marí, fa dues dècades, i aquest últim Adeu, Paf, que per Estivill és un disc “molt Falsterbo i molt folk-rock” i sobretot “un final digne”. És el seu gran propòsit: acabar de la millor manera possible davant d’un públic que, al llarg de quatre generacions, ha crescut amb les seves cançons i se las ha fet seves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.