Llibres

La mòmia esquitxada

Dos activistes del col·lectiu Futur Vegetal taquen la vitrina d’un sarcòfag i una paret del Museu Egipci de Barcelona en protesta per la crisi climàtica

Denuncien la crisi climàtica i la cimera de l’ONU d’Egipte pagada per empreses contaminants

Dos activistes del col·lectiu Futur Vegetal van tacar ahir la vitrina de la rèplica d’un sarcòfag de mòmia faraònica i una paret del Museu Egipci de Barcelona en protesta per la crisi climàtica. Els ecologistes van escampar petroli i sang falsos i es van enganxar a un vidre de l’exposició tot exhibint una pancarta amb el lema “+2,5 ºC Justícia Climàtica. COPca-Cola”. Fa referència a la cimera Cop27 (conferència de l’ONU sobre el canvi climàtic) que es fa aquests dies a Egipte.

Una de les activistes de Futur Vegetal va denunciar que “els nostres líders polítics s’asseuen per 27a vegada en una taula pagats per Coca-Cola, una corporació ecocida”. En un comunicat, Futur Vegetal explica que consideren que la cimera “està patrocinada per aquesta multinacional, assenyalada com la màxima contribuïdora mundial en la contaminació per plàstics”. Futur Vegetal va protagonitzar una acció reivindicativa similar el 5 de novembre passat amb els quadres de les majas de Francisco de Goya al Museu del Prado de Madrid.

“Banyem amb sang i petroli les vitrines del Museu Egipci de Barcelona per alertar sobre l’emergència climàtica. No aguantem més que els governs netegin la seva imatge amb una Cop rere l’altra per enganyar la població sense prendre mesures reals”, van assenyalar els dos activistes, que van escampar un líquid negre que simulava ser petroli i un líquid vermell (melmelada) que semblava sang. “Entre els participants de la Cop, hi ha 636 persones que estan directament afiliades a corporacions de combustibles fòssils o que hi acudeixen com a membres de delegacions que actuen en representació d’aquestes empreses per defensar els seus interessos”, critica Futur Vegetal.

Protestes arreu

Els dos activistes van ser identificats per una patrulla dels Mossos d’Esquadra que hi va anar, alertada per l’equipament museístic del carrer de València, que va haver de tancar la sala afectada. Es tracta de la primera protesta d’aquestes característiques que es fa a Catalunya, després d’altres accions similars a la National Gallery de Londres, al Museu Barberini de Potsdam, al Palau Bonaparte de Roma i a l’esmentat Museu del Prado.

Futur Vegetal es defineix en el seu web com “un col·lectiu de desobediència civil i acció directa que lluita contra la crisi climàtica mitjançant l’adopció d’un sistema agroalimentari basat en plantes”. Té 1.140 grups locals que són presents en una setantena de països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia