Art

L’art teixit amb vida

El Macba rescata una monumental peça de Josep Grau-Garriga i l’exposa amb l’ànim de donar un nou impuls als artistes catalans que han quedat relegats

Esther Grau: “Josep Grau-Garriga vivia creant i creava el que vivia”

Només d’arri­bar a la direcció del Museu d’Art Con­tem­po­rani de Bar­ce­lona (Macba), Elvira Dyan­gani Ose va anun­ciar que una de les línies de tre­ball que pri­vi­le­gi­a­ria seria la recu­pe­ració d’artis­tes als quals s’ha donat poca rellevància perquè les seves pràcti­ques esqui­ven les clas­si­fi­ca­ci­ons orto­do­xes de la cre­ació artística. En la seva pri­mera pre­sen­tació pública, el juliol del 2021, va dir el nom d’un autor para­digmàtic d’aquest espe­rit lliure com a exem­ple del pla de res­cat que tenia al cap: Josep Grau-Gar­riga (Sant Cugat del Vallès, 1929 - Angers, 2011). Dyan­gani va visi­tar el cen­tre del cre­a­dor a la seva ciu­tat natal i d’una con­versa amb la seva filla, Est­her Grau, va començar a ima­gi­nar-se un pro­jecte espe­cial que donés un nou impuls a aquest refe­rent del tapís, rele­gat pre­ci­sa­ment per la seva militància a un art, el tèxtil, fins no fa gaire con­si­de­rat menor.

L’expo­sició Diàleg de llum (fins a l’11 de setem­bre), assen­tada a la torre de l’edi­fici Meier, és el resul­tat d’un procés que ha durat vuit mesos, al llarg dels quals els equips del museu i la família de l’artista han tre­ba­llat con­jun­ta­ment per res­ti­tuir els valors físics i simbòlics d’una peça monu­men­tal inte­grada per tres tapis­sos de 8 metres i 70 qui­los de pes. Grau-Gar­riga la va crear a mit­jan anys vui­tanta sota el parai­gua d’unes acci­ons col·lec­ti­ves que ano­me­nava “envi­ro­na­ments”. Aquests tre­balls de cocre­ació els rea­lit­zava “amb estu­di­ants d’art i amb col·labo­ra­dors, per­so­nes vin­gu­des d’arreu del món”, explica Est­her Grau. Les ins­tal·laci­ons es des­ple­ga­ven en espais de natu­ra­lesa diversa, natu­rals o arqui­tectònics, pro­pis o ali­ens al món de l’art, “i sem­pre tenien una moti­vació de fons”, sosté la filla de l’artista. En el tar­do­fran­quisme, de denúncia, com va fer en el Retaule dels pen­jats, un tri­but als repre­sa­li­ats del règim per les seves idees. “En els envi­ro­na­ments sem­pre hi havia una gran ener­gia, il·lusió i impli­cació de molta gent”, rebla Est­her Grau.

La Bien­nal de Syd­ney va incor­po­rar fa dos anys el Retaule dels pen­jats en la seva mos­tra. La família de Grau-Gar­riga viu engres­cada aquest reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal que està rebent l’artista una dècada després de la seva mort, però amb un punt de tris­tesa que al seu país el camí sigui més cos­te­rut. El Macba només cus­to­dia un tre­ball seu, Punt cec, i mai abans li havia orga­nit­zat una expo­sició. Dyan­gani sos­pira ara per poder aca­bar inte­grant la tríada de tapis­sos de Diàleg de llum a la col·lecció de la ins­ti­tució, amb una visió de l’art català que trinxa vells pre­ju­di­cis: “No hem de mirar allò que es pro­du­eix local­ment de manera folk­lo­rista sinó amb l’ànim d’enten­dre el con­text.”

L’art tèxtil, que avui rep una atenció pre­fe­rent als museus més impor­tants del món, va tenir veu pròpia en l’escena cata­lana de la segona mei­tat del segle XX, tot i l’injust menys­te­ni­ment que sofria de bona part de la his­to­ri­o­gra­fia. Grau-Gar­riga, amb la seva empenta pedagògica per com­par­tir i esten­dre conei­xe­ments, va dei­xar una empremta pro­funda que avui afor­tu­na­da­ment s’està relle­gint en clau con­tem­porània, com el seu sen­ti­ment per vin­cu­lar art i comu­ni­tat.

Art i vida. “Vivia cre­ant i cre­ava el que vivia”, indica Est­her Grau. Els seus tapis­sos, de dimensió escultòrica perquè fugen de la paret, estan impreg­nats d’aquesta fusió per ell tan natu­ral. “Hi incor­po­rava objec­tes domèstics, pro­pis o de les per­so­nes que esti­mava.” Feina i vida entre­tei­xi­des en un sen­tit lite­ral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.