Art

Huedo exposa els paisatges que ha caminat i recordat

L’artista gironí inaugura dimarts a la Fundació Valvi l’exposició ‘Paisatges de la memòria’, que inclou dibuixos fets amb carbó arran del confinament, quan rememorava els llocs que havia visitat

Vicenç Huedo (Socuélla­mos, Ciu­dad Real, 1955) es va jubi­lar ara fa un any a l’Escola Muni­ci­pal d’Art de Girona, on durant 35 anys ha estat pro­fes­sor de dibuix clàssic. “En rea­li­tat, ho he fet tot al revés per demos­trar que el dibuix no és clàssic: és dibuix”, argu­menta aquest artista amb més sen­tit de l’humor que no pas ínfu­les (“Sense humor no té sen­tit, l’art”, argu­menta, apa­rent­ment seriós) que, a més, és un gran cami­na­dor: “Jo camino cada matí, per la Devesa, el Ter...”, explica. “Cami­nar sí que és una cosa clàssica”, con­clou.

Les seves cami­na­des pels vol­tants de Girona –la ciu­tat on Huedo viu i tre­ba­lla des del 1975– però també per la plana del Baix Empordà, són la base de l’expo­sició Pai­sat­ges de la memòria, que s’inau­gu­rarà demà dimarts a la Fun­dació Valvi de Girona (19 h), amb una pre­sen­tació a càrrec de l’his­to­ri­a­dor de l’art Enric Tubert i Canada. Emmar­cada dins del cicle Expo­si­ci­ons de madu­resa de Valvi , aquesta és la pri­mera mos­tra indi­vi­dual que Huedo pro­ta­go­nitza a la fun­dació giro­nina, i ocu­parà tots els seus espais fins al 4 de març. El gruix de l’expo­sició són els pai­sat­ges plas­mats essen­ci­al­ment amb carbó / creta sobre paper que Huedo va dibui­xar durant el 2020, en dos for­mats dife­rents: els més petits i esquemàtics (24x20) obren el peri­ple expo­si­tiu, i els més grans i ela­bo­rats (67x48) es con­cen­tren a la sala gran, la Miquel Martí i Pol. No són pai­sat­ges pin­tats sobre el ter­reny, ni tan sols fets a l’estudi a par­tir de foto­gra­fies: són real­ment pai­sat­ges que ha retin­gut en algun racó de la memòria o del sub­cons­ci­ent i que, evi­dent­ment, no intenta ni vol repro­duir fidel­ment. Això sí, la majo­ria són pla­nu­res i els ulls s’hi per­den en amplis horit­zons. No és casu­a­li­tat: “Jo vaig néixer en una gran pla­nura com la Manxa i m’agrada la mun­ta­nya, però pre­fe­reixo poder mirar molt més lluny.”

Entre aquests dos espais pai­satgístics, a l’Espai d’Art Mercè Huerta, Huedo hi exposa tre­balls ante­ri­ors, de dife­rents eta­pes de la seva llarga tra­jectòria artística des del 1975, per aju­dar el visi­tant a con­tex­tu­a­lit­zar aquests Pai­sat­ges de la memòria: “És una manera d’expli­car que tot això que he fet en els últims anys ve d’aquí. Més que una expo­sició és un tast dels can­vis que he anat fent en la meva obra per desem­bo­car en les obres que cen­tren l’expo­sició actual.” De fet, només hi ha plas­mat aque­lles eta­pes de la seva obra rela­ci­o­na­des amb el dibuix, des de la recerca d’un alfa­bet propi en els seus orígens, fins a les peces hiper­re­a­lis­tes dels anys vui­tanta, les por­tes velles dels noranta o els dibui­xos que, en els últims anys, rea­litza amb una pre­cisió gai­rebé científica d’humils frag­ments vege­tals o mine­rals, els “tre­sors” que va tro­bant durant les seves cami­na­des.

Dins d’aquest iti­ne­rari artístic, Huedo hi ha apli­cat també el seu sin­gu­lar sen­tit de l’humor, ja que ha dei­xat un tros de paret en blanc per repre­sen­tar l’època en què es va cen­trar a pin­tar les cases de l’Onyar –també de memòria, això sí– i, per tant, el dibuix no hi va tenir gaire pro­ta­go­nisme. A l’entrada d’aquesta sala hi ha també alguns exem­plars i il·lus­tra­ci­ons del seu lli­bre 100 mane­res de dibui­xar un arbre (2014). Ara, jubi­lat de la docència però no de l’art, Huedo sent que està gau­dint d’un bon moment cre­a­tiu: “Em deixo anar i busco només una satis­facció, no raci­o­na­litzo. M’ho passo bé i prou.”

LA XIFRA

100
són les maneres de dibuixar un arbre que Huedo va proposar en un llibre inclòs també a l’exposició.

LA FRASE

Com a professor de dibuix clàssic, ho he fet tot al revés per demostrar que el dibuix no és clàssic: és dibuix
VICENÇ HUEDO

LA DATA

1975
En un any tan significat Huedo es va instal·lar a Girona, on és un dels artistes més admirats i estimats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.