Art

A la recerca de la tomba robada

La Generalitat reclamarà al Metropolitan de Nova York el sepulcre gòtic del comte Ermengol IX d’Urgell, que va sortir de l’Estat il·legalment

El museu anuncia una macroinvestigació de les seves obres d’origen fosc

Si els fets delictius no han prescrit, la petició de devolució l’haurà de presentar el Ministeri de Cultura

L’era de la res­ti­tució de les obres d’art sos­tre­tes il·legal­ment ja és impa­ra­ble. I el patri­moni català també en té, de vícti­mes d’aquests tràfics tèrbols, que anhela recu­pe­rar. El comu­ni­cat que va publi­car en el seu web, la set­mana pas­sada, el Metro­po­li­tan Museum de Nova York , en què anun­cia una macroin­ves­ti­gació per esbri­nar l’ori­gen dubtós de cen­te­nars de peces de la seva col·lecció, obre el camí a la repa­tri­ació de la tomba gòtica del comte Ermen­gol IX d’Urgell. El sepul­cre va ser robat als anys sei­xanta a la Seu Vella de Lleida i, poste­ri­or­ment, va ser venut sense els per­mi­sos per­ti­nents al Metro­po­li­tan, que l’exposa a The Clois­ters, la seva secció d’art medi­e­val.

El Depar­ta­ment de Cul­tura està pre­pa­rant el procés per recla­mar l’obra. En aquests moments, tot està cen­trat en la reco­llida d’infor­mació i, al cap i a la fi, de pro­ves. Segons fonts de l’admi­nis­tració, hi ha dos camins pos­si­bles: “Si els fets delic­tius són vigents, per­to­carà lide­rar la petició de la devo­lució al Minis­teri de Cul­tura. En cas que hagues­sin pres­crit, la Gene­ra­li­tat la pre­sen­tarà igual­ment apel·lant a cri­te­ris deon­tològics.”

“Som opti­mis­tes. Els museus nord-ame­ri­cans són molt lega­lis­tes i, si s’acre­dita la com­pra­venda frau­du­lenta d’alguna de les seves obres, la retor­na­ran automàtica­ment”, subrat­lla l’alcalde de Cas­telló de Far­fa­nya, Omar Noumri. El mau­so­leu pro­ce­deix de l’església de Santa Maria del cas­tell d’aquest poble de la Noguera, que va ser la residència d’esti­ueig del casal urge­llenc, el més poderós després del rei. El 1936, va ser tras­lla­dat a Lleida per pro­te­gir-lo dels atacs anti­e­clesiàstics, extre­ma­ment vio­lents als tem­ples reli­gi­o­sos de Cas­telló de Far­fa­nya. Les feri­des encara per­vi­uen a tot el con­junt del cas­tell, que just ara s’està res­tau­rant (excepte l’església, pen­dent de ser trans­fe­rida pel Bis­bat) i la idea és que a finals d’any ja pugui ser visi­ta­ble.

Ermen­gol IX va morir de petit el 1243, el mateix any que va ser nome­nat comte, però no va ser fins al segle XIV que la seva família en va voler per­pe­tuar el record amb la cons­trucció d’aquest sepul­cre de pedra poli­cro­mada del mateix nivell artístic que els dels altres mem­bres de la nis­saga (però, lògica­ment, més petit). Tots, menys el seu, es van emplaçar al mones­tir de Santa Maria de Bell­puig de les Ave­lla­nes, l’encla­va­ment espi­ri­tual de referència dels Urgell. Aquest espec­ta­cu­lar panteó fune­rari, for­mat per qua­tre tom­bes, tam­poc va tenir sort: va ser mal venut a prin­ci­pis del segle XX i va aca­bar al mateix Metro­po­li­tan, però sense sal­tar-se la llei, de manera que qual­se­vol petició de devo­lució és per­dre el temps. Tal com va infor­mar aquest diari, hi ha un pro­jecte en marxa per crear rèpli­ques exac­tes dels ori­gi­nals .

El cas de la tomba d’Ermen­gol IX és radi­cal­ment dife­rent. Aquí sí que hi ha par­tit per jugar i per gua­nyar. Del roba­tori, malau­ra­da­ment, no hi ha el docu­ment clau: la denúncia. “El bisbe de Lleida de lla­vors va deci­dir no pre­sen­tar-la per no fer soroll. Durant aque­lla època, es van sos­treure altres obres a la Seu Vella, algu­nes de les quals sí que es van recu­pe­rar temps després”, explica l’his­to­ri­a­dor de l’art Alberto Velasco, que hi ha dedi­cat estona, a reme­nar arxius, per seguir les pis­tes de les vicis­si­tuds del sepul­cre. I hi afe­geix: “El que sí que es pot demos­trar és que la peça va sor­tir fora de l’Estat espa­nyol sense cap auto­rit­zació.” El Metro­po­li­tan va tan­car el tracte el 1975 amb l’anti­quari Brimo de Larous­silhe de París, encara actiu. D’aquesta dada, no se n’amaga pas, el museu, en la fitxa de la peça cata­lana.

Lla­dre i matus­ser. L’espo­li­a­dor que va entrar a la Seu Vella només va tenir ulls per al jacent (la tapa), on hi ha escul­pida l’efígie del comte infant. El vas sepul­cral i els seus dos suports en forma de lleó es van que­dar allà. Més tard, es van inte­grar als fons del Museu de Lleida, que fa pocs anys els va dipo­si­tar al Museu de la Noguera. I just va coin­ci­dir que va rea­parèixer a la Seu Vella un altre frag­ment de l’escul­tura, un pina­cle.

En la carta oberta sig­nada pel direc­tor del Metro­po­li­tan, Max Hollein, s’hi diu que el museu con­trac­tarà un equip d’inves­ti­ga­dors que ani­ran fins al fons per conèixer l’ori­gen d’obres sota sos­pita (no avança qui­nes, però sí que les que es van com­prar entre els anys setanta i noranta són les que tenen més ombres). “Ens cor­res­pon com a gran museu impli­car-nos de manera més intensa i pro­ac­tiva a fer un exa­men a consciència de les nos­tres col·lec­ci­ons. El que hagi entrat il·legal­ment a la nos­tra col·lecció, no hau­ria de for­mar-ne part”, sosté la nota. El Metro­po­li­tan atre­sora un milió i mig d’obres i ja segueix de fa temps una política de retorns a països d’arreu del món. L’any pas­sat, en va res­ti­tuir 45.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.