Art

El Greco, Goya i Zurbarán, al Maricel de Sitges

La col·lecció Bertránn durà una vintena d’obres d’art hispànic i barroc

La Col·lecció Bertrán porta al Museu Maricel de Sitges obres d’art hispànic i el Barroc europeu, entre les quals hi ha pintures del Greco i Goya, a la primera mostra dedicada a col·leccions privades catalanes per Museus de Sitges. A l’exposició, oberta fins a la primera setmana d’octubre, es poden contemplar 22 obres entre els segles XVI i XIX, d’artistes com el Greco, Goya, Zurbarán, Alejo Fernández o peces de ceràmica, provinents de la Col·lecció Bertrán , una de les col·leccions privades d’art hispànic i el barroc europeu més rellevants de Catalunya.

Els comissaris de la mostra, Ignasi Domènech i Nadia Hernández, han seleccionat per a aquesta exposició obres com “Sant Joan Baptista, Crist amb la Creu” (1585), del Greco; un bodegó (1640), de Juan de Zurbarán; una rara obra signada d’Alejo Fernández; un autoretrat (1775) d’Anton Raphael Mengs; el Retrat de Rita Molins (1815), de Francisco de Goya, i diversos retrats de qui va ser el pintor de la Cort Vicente López.

La mostra, segons informa Efe,també presenta un conjunt de destacades obres de ceràmica de Talavera, així com un objecte de vidre de roca tallat i gravat, realitzat a Milà a mitjans del segle XVI muntat amb plata i esmalts a Viena a finals del segle XIX.

La Col·lecció Bertrán és el resultat de l´interès per l´art de tres generacions d´una mateixa família. Tot i que Felip Bertrán, va adquirir algunes obres, va ser José Bertrán Musitu (1875-1957) qui la va ampliar de manera important i va crear també un interessant conjunt de ceràmica de Talavera, manufactura poc present a les col·leccions catalanes del període. La col·lecció es va construir progressivament per ser exhibida al palauet neoclàssic que l’arquitecte Francesc Rogent va construir per a la família a la dècada de 1870 al barri del Putxet de Barcelona, aleshores un lloc allunyat de la ciutat on algunes famílies acomodades barcelonines construïen les seves cases de repòs. El palauet Bertran encara llueix la seva esplendor al costat dels seus jardins de 2 hectàrees de superfície.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.