Cinema

Crítica

Una alegria que ha de ser col·lectiva

La pel·lícula ‘Puan’ és una defensa de la universitat pública feta amb la consciència

Puan, títol de la pel·lícula que es cor­res­pon al d’un car­rer de Bue­nos Aires i amb el qual també s’ano­mena la Facul­tat de Filo­so­fia i Lle­tres de la capi­tal argen­tina, va ser rodada uns mesos abans de l’arri­bada de Javier Milei a la pre­sidència del país i del des­man­te­lla­ment de l’Estat a càrrec del nou govern, tan sal­vatge. Dit això, la comèdia escrita i diri­gida con­jun­ta­ment per María Alché i Ben­jamín Nais­hat és una defensa de la uni­ver­si­tat pública feta amb la consciència que peri­llava a l’Argen­tina, però ara és pot veure com una pre­mo­nició d’un des­as­tre encara més gran: l’esmen­tada facul­tat, que ja sub­sis­tia en la pre­ca­ri­e­tat, ha patit una reta­llada del 70 per cent i és mes que pos­si­ble que hagi de tan­car aviat. Tan­ma­teix, en des­a­cord amb la des­es­pe­rança, Puan també mos­tra una acti­tud de dig­ni­tat i de resistència que s’encarna en la filo­so­fia i la seva ense­nyança: una pos­si­bi­li­tat del pen­sa­ment crític i del com­bat en con­tra d’una eco­no­mia sal­vatge que enganxa a l’ego­isme.

La trama pre­senta la dis­puta de dos pro­fes­sors antagònics per ocu­par una càtedra de filo­so­fia política: això, en prin­cipi, perquè, com he apun­tat, hi ha en joc una cosa més impor­tant i, final­ment, vin­cu­lant entre els opo­si­tors. En el cen­tre del relat hi ha Mar­celo Pena, que a vega­des sem­bla acor­dat amb el seu cognom. Esplèndi­da­ment inter­pre­tat per Mar­celo Subi­otto, és un home en crisi, encara que no se n’adoni, que es troba immers en la rutina de la seva dedi­cació a la uni­ver­si­tat men­tre que no s’ocupa gaire del seu fill i amb la seva dona duen vides força sepa­ra­des. Alguna cosa tron­to­lla quan, arran de la mort sob­tada d’un catedràtic del qual era dei­xe­ble, sem­bla des­ti­nat a ocu­par la plaça del difunt, però apa­reix un altre pro­fes­sor que, amb el desig de tor­nar d’Ale­ma­nya havent-hi fet una car­rera acadèmica lluïda, també hi aspira. Aquest altre pro­fes­sor, Rafael Sujarc­huk/Leo­nardo Sba­ra­glia, és seduc­tor i carismàtic, maneja amb habi­li­tat les xar­xes soci­als i, a més, manté una relació amb una actriu de moda.

Mar­celo ni vol ni segu­ra­ment podria ser un pro­fes­sor enllu­er­na­dor i s’aferra a la seva manera d’expli­car l’opo­sició entre les visi­ons de la huma­ni­tat (amb les seves con­seqüències polítiques) de Rous­seau i de Hob­bes. Afor­tu­na­da­ment i en des­a­cord amb aquell cinisme tan sovin­te­jat que es com­plau en la dolen­te­ria humana, no es deriva cap a una guerra oberta entre els dos pro­fes­sors. No hi ha una presa de par­tit. Sujarc­huk pot ser pedant, pre­su­mit, egocèntric, però s’evita la seva ridi­cu­lit­zació i, quan fa una lliçó, des­plega un llu­minós dis­curs que apel·la a Spi­noza per com­ba­tre la por amb la potència de vida d’una ale­gria que ha de ser col·lec­tiva. I aquest és l’espe­rit del film.

Puan
Directors: María Alché, Benjamín Naishtat.
Intèrprets: Leonardo Sbaraglia, Marcelo Subiotto, Julieta Zylberberg
Argentina, 2023


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.