música i salut
Els projectes ‘Vibrem’ i ‘A tocar’ utilitzen la música com element terapèutic
La Diputació de Girona, l’Hospital Josep Trueta i Neandertal Records signen un acord per acostar la música a nens malalts i a interns d’hospitals i centres penitenciaris
Els projectes Vibrem i A tocar, presentats aquest matí a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona, volen fer arribar l’art i la cultura a totes aquelles persones que es troben en una situació d’exclusió social. És una iniciativa de Neandertal Records, la productora cultural que ha desenvolupat aquests dos projectes amb la col·laboració de la Diputació de Girona i de l’Hospital Universitari Josep Trueta de l’Institut Català de la Salut, per utilitzar la música com a teràpia per al benestar i la salut emocional de les persones. La presentació d’avui ha anat a càrrec de Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Glòria Padura, directora de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta; Mireia Crehuet, coordinadora de l’Equip de Suport a la Cronicitat Complexa i Atenció Pal·liativa Pediàtrica de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta; i Martí Sancliment, productor i programador cultural a Neandertal Records .
Vibrem és un programa per dur a terme sessions de musicoteràpia, individuals o grupals, amb infants i famílies que són tractats per l’Equip de Suport a la Cronicitat Complexa i Atenció Pal·liativa Pediàtrica del Trueta. Aquest projecte vol donar suport a les famílies amb fills que tenen malalties cròniques complexes amb alta fragilitat o reben atenció pal·liativa. Vibrem utilitza la música com a teràpia i aquestes sessions “milloren significativament la qualitat de vida i el benestar de les famílies”, menciona Mireia Crehuet.
A partir d’aquest mes de juliol fins a finals d’any, 30 nens formaran part del projecte, i la doctora Crehuet ha emfatitzat la importància de “poder donar aquesta experiència a casa seva mateix”, ja que apropa la música a aquells que tenen més dificultats per accedir-hi. Per a les famílies dels infants, “el projecte Vibrem els ha aportat moments per emocionar-se i per relaxar-se, els ha donat qualitat de vida, els ha permès millorar la comunicació i el vincle amb el seu fill o filla, i els ha millorat l’experiència familiar”.
D’altra banda, el programa A tocar proposa concerts i tallers que es realitzen en hospitals i centres penitenciaris o sociosanitaris durant tot l’any. És un servei destinat a les persones que, de manera temporal o permanent, es troben aïllades forçosament de l’art i de la cultura.
Les dues iniciatives neixen del concepte Arts en Salut , una metodologia que utilitza l’art i la cultura pel benestar i la salut de cada ésser humà. L’objectiu és comú, desenvolupar accions que apropin la cultura en l’àmbit de la salut i en aquest cas, per aquells nens que pateixen malalties cròniques complexes, que estan en fases finals de la vida o que es troben en unes situacions d’exclusió que fan que no tinguin accés a la cultura. Glòria Padura ha explicat que l’art aporta molts beneficis a la salut com ara “el desenvolupament de la capacitat cognitiva, la capacitat d’anàlisi i crítica o el reforçament de l’autoestima”.
Davant d’aquesta cooperació entre les tres institucions i empreses, Jordi Camps ha dit que “aquest protocol vetlla per assegurar al màxim la qualitat de vida de les persones i dotar-les del dret universal d’accés a la cultura i a l’art”.