Arts escèniques

Florada escènica inesperada

Després del cataclisme de la pandèmia a la cartellera, es va començar a gestar la renovació i ampliació del mapa de teatres a Barcelona

Gairebé tots els exhibidors són també artistes i volen disposar d’una sala per garantir-se un espai en unes temporades de dates tancades i amb molta oferta

Si el Teatre Texas té el veïnat com a còmplice, el Heartbreak encara se l’ha de guanyar
Pep Tosar tindrà més aforament al Raval per als muntatges que presentava al Maldà
Àtrium, Cimarronas i El Molino compten amb la gastronomia com a plus a l’art en viu

Com una flo­rada ines­pe­rada a punt d’arri­bar l’hivern. Així és com s’ha d’enten­dre el res­sor­gi­ment de les sales a Bar­ce­lona. Si a final de la dècada és lamen­tava el tan­ca­ment de la Sala Mun­ta­ner, el Club Capi­tol o La Vile­lla, ara hi ha una rege­ne­ració de l’equip de gestió del Tea­tre Gaudí, es reo­bre final­ment El Molino, es recu­pera el Tea­tre Mun­ta­ner i l’Atrium pre­senta un pro­jecte molt més ambiciós. És una tendència que ja es va ini­ciar amb Peri­fe­ria Cimar­ro­nas, Heart­break Hotel d’Àlex Rigola i el Texas, que tot just ha fet el pri­mer ani­ver­sari. El Tea­tre del Raval, que Empar López havia incor­po­rat durant una quin­zena d’anys a la pro­gra­mació pro­fes­si­o­nal, ara ini­cia un procés d’obres amb un nou equip for­mat per Pep Tosar i Evelyn Arévalo. Els artis­tes, com­pa­nyies o pro­duc­tors bus­quen espais on poder plan­te­jar la seva pro­posta escènica. Gene­ral­ment, es pro­di­guen les sales de menys de 200 loca­li­tats.

La pandèmia va ser una prova de foc per a les sales. Efec­ti­va­ment, les limi­ta­ci­ons d’afo­ra­ment van fer que obrir una sala fos un gest de resistència. La incer­tesa contínua (es podien anul·lar fun­ci­ons per con­ta­gis d’artis­tes o bé es per­dien enta­des perquè no es podia sor­tir de casa malalt, per evi­tar la trans­missió) va fer que les reser­ves d’entra­des que­des­sin reduïdes al mínim. Per a mol­tes sales era una incògnita saber quant públic hi hau­ria a cada funció. La taqui­lla, doncs, va tor­nar a ser el punt prin­ci­pal de venda i, per tant, era impre­vi­si­ble saber si hi hau­ria el mínim ingrés per man­te­nir una funció (la llei no escrita diu que un espec­ta­cle es rea­litza si hi ha més espec­ta­dors que artis­tes i tècnics a l’esce­nari; fins i tot el Mago Pop va haver de sus­pen­dre alguna actu­ació en els seus ini­cis, al Llan­tiol, con­fes­sava a aquest diari ).

Aquesta limi­tació va durar molt més que el període de con­fi­na­ments i sem­blava que cal­dria bus­car altres canals de sub­sistència. La sor­presa és que el curs pas­sat es va superar per pri­mer cop els 3 mili­ons d’espec­ta­dors i que enguany les entra­des venu­des amb ante­lació garan­tei­xen un mínim coixí per les pro­pos­tes més comer­ci­als. El feno­men de Mar i cel ha com­pen­sat amb nota la falta del Nada es impo­si­ble, al mateix Tea­tre Victòria.

Segons dades d’Adetca, com­pa­rant des del gener fins al 27 d’octu­bre del 2014 amb el mateix període del 2024l l’afo­ra­ment (el nom­bre de buta­ques que posen a la venda les sales asso­ci­a­des) ha pas­sat de 3,4 mili­ons a 3,7 mili­ons. La sor­presa és que on aug­menta el nom­bre de loca­li­tats és a les sales més esta­bles i de més capa­ci­tat (hi ha un aug­ment de 380.000 loca­li­tats dis­po­ni­bles, un incre­ment del 12% res­pecte al 2014). En canvi, les sales de fins a 200 espec­ta­dors (pràcti­ca­ment, les que han nas­cut en aquest període) expe­ri­men­ten una dava­llada de 20.349 loca­li­tats d’afo­ra­ment, prop d’un 5%). En aquesta dècada han obert o reno­vat ges­ti­ons altres sales com la sala Ars (al dar­rere del Borràs) o la Pan­golí, a Gràcia. També ha obert i tan­cat un espai insòlit com el de La Quàntica d’Arnau Vilar­debò. En tot cas, els casos selec­ci­o­nats són els més sig­ni­fi­ca­tius per la seva ambició artística.

Una de les claus per enten­dre la pro­li­fe­ració dels espec­ta­cles de mono­lo­guis­tes i altra comèdia és el tan­ca­ment del Club Capi­tol, coin­ci­dint amb el con­fi­na­ment de la pandèmia, el 2020. La pro­pi­e­tat havia deci­dit molts mesos abans la no reno­vació de l’espai on hi havia la sala Pepe Rubi­a­nes (700 espec­ta­dors) i la Sala 2 (250 loca­li­tats). En la seva última tem­po­rada com­pleta va sumar 113.563 espec­ta­dors, el 5% del total de Bar­ce­lona, segons dades d’Adetca. Van recap­tar 2,7 mili­ons d’euros a taqui­lla. Avui, el Capi­tol (cone­gut popu­lar­ment per Can Pis­to­les per l’època en què s’hi pro­jec­ta­ven pel·lícules d’indis i vaquers) con­ti­nua tan­cat, qua­tre anys més tard. Sem­bla que la pro­pi­e­tat prova de ven­dre tot l’edi­fici en bloc. En aquesta ope­ració ha dei­xat de per­ce­bre un llo­guer, que no devia ser gens tes­ti­mo­nial. També la Sala Mun­ta­ner va estar tan­cada des del 2018 fins que, fa poc més d’un mes, ha reo­bert com a Tea­tre Mun­ta­ner. El ges­ti­ona un equip coman­dat per San­dra Reyes i Toni Cano que dis­posa de l’espai en règim de llo­guer. La seva pro­posta és fer fun­ci­ons de dijous a diu­menge. Dis­sabte fan tres repre­sen­ta­ci­ons i diven­dres i diu­menge, un parell. Aspi­ren a fer-ne una segona, en hora golfa, les nits de dijous per apro­fi­tar al màxim la sala. Ea volen con­ver­tir en la referència de la Casa de la Comèdia a Bar­ce­lona gràcies al seu èxit d’impro­vi­sa­ci­ons Corta el cable rojo (que es manté com a hit a la car­te­llera de Madrid i que, a Bar­ce­lona, fins ara, feia actu­a­ci­ons pun­tu­als a l’Apolo). La veri­tat és que l’uni­vers de mono­lo­guis­tes del Capi­tol s’ha recol·locat també a les sales de gran for­mat. Va ser la fórmula que va tro­bar el grup Balañà per man­te­nir la nòmina de còmics (tras­lla­dant les fun­ci­ons al Borràs). Però ara també es tro­ben molts d’aquests títols a car­te­lle­res com La Villar­roel, l’Aquitània, el Goya o el Poli­o­rama. Majo­ritària­ment, entren en fran­ges horàries dobles. També el nou Molino (que ges­ti­ona l’equip del Cruïlla) plan­teja una tri­ple sessió per donar al màxim de ren­di­ment i oferta a la sala de dimen­si­ons de bar con­cert. Aquesta sala dedica les nits de dime­cres, pre­ci­sa­ment, als mono­lo­guis­tes cata­lans amb el pro­grama Hilària Club (com­bos de qua­tre artis­tes dife­rents cada dime­cres per conèixer nous espe­ci­a­lis­tes en el gènere).

Diver­si­tat de pro­cedències

Els equips que ges­ti­o­nen les sales con­sul­ta­des són molt dife­rents. La Sala Peri­fe­ria Cimar­ro­nas (que lide­ren Sil­via Albert Sopale, Iki Yos Piña Narváez i Jou Vega Villa­cis) es defi­neix com “un espai d’afec­ti­vi­tat política i d’amor negre; és un pro­jecte d’eco­no­mia solidària, una coo­pe­ra­tiva sos­tin­guda per per­so­nes negres, afro­des­cen­dents que té la cer­tesa que la cul­tura és una forma de trans­for­mació”. Hi tre­ba­llen cinc per­so­nes.

La Sala Àtrium ha pas­sat de ser una sala d’exhi­bició a con­ver­tir-se en un cen­tre cul­tu­ral on inves­ti­gar les apli­ca­ci­ons tec­nològiques al tea­tre, on es puguin pro­duir i exhi­bir espec­ta­cles i que també sigui un punt de tro­bada, un ate­neu, amb un ser­vei gas­tronòmic. L'espai és de llo­guer (per error al gràfic hem dit que és de pro­pi­e­tat). Hi tre­ba­llen sis per­so­nes a més de pro­fes­si­o­nals i empre­ses que com­ple­men­ta­ran ser­veis.

Bugan­vi­lia Cre­a­ci­ons Artísti­ques ges­ti­o­nen des de fa poques set­ma­nes el Gaudí. En el nou pro­jecte hi tre­ba­llen cinc per­so­nes. A més de pre­sen­tar els seus pro­pis mun­tat­ges, també volen mar­car una línia artística “amb els espec­ta­cles que es pre­sen­ten”-

El Heart­break Hotel el lide­ren ara Àlex Rigola i Mireia Pol. Ini­ci­al­ment hi era també Irene Vicente, que se’n va des­vin­cu­lar per poder arris­car en el seu ves­sant artístic. L’exdi­rec­tor del Lliure prova de con­cre­tar el seu decàleg de direcció en aquest petit espai de Sants. Molt veïnat l’ha confós amb un hotel: li falta temps per fer-se impres­cin­di­ble al barri. El sec­tor tea­tral i el públic pro­fes­si­o­nal l’han posat de seguida al seu mapa per una pro­gra­mació aus­tera i pre­cisa. El seu objec­tiu és que el 60% de les fun­ci­ons sigui de com­pa­nyies con­vi­da­des. Hi ha qua­tre per­so­nes tre­ba­llant-hi.

El Tea­tre Texas neix de la indig­nació pel tan­ca­ment del cine Texas, que lide­rava Ven­tura Pons. Entu­si­as­tes com Isona Pas­sola (pro­duc­tora de cinema i pre­si­denta de l’Ate­neu Bar­ce­lonès) i Anna Rosa Cis­que­lla (Dagoll Dagom) han man­tin­gut la ves­sant de cinema amb per­so­na­li­tat i han recon­ver­tit dues sales en un espai per al tea­tre. Barc Comu­ni­cació (que va ges­ti­o­nar un temps l’Aquitània) i la Sala Fly­hard són alguns d’altres còmpli­ces tea­trals. Pro­gra­men, prin­ci­pal­ment, un tea­tre de repo­sició d’èxit, que els ha donat molt bones ocu­pa­ci­ons en el pri­mer any. Hi ha una con­nexió forta amb el barri.

El Raval, avui és una incògnita. Pep Tosar va ges­ti­o­nar durant un gra­pat d’anys el Maldà, fins que la pro­pi­e­tat no li va reno­var el llo­guer. Ara, aspi­ren a un espai diàfan d’una capa­ci­tat major que la sala del car­rer del Pi. Les pro­duc­ci­ons de Tosar han pas­sat aquests anys per sales com el Goya o el Romea i fa dues dècades era un habi­tual de la Sala Mun­ta­ner.

A El Molino ha arren­cat l’aven­tura del grup Cruïlla. Insis­tei­xen amb la fórmula de con­cert i tau­le­tes de menú selecte. La seva intenció és fer dos ses­si­ons de con­certs i obrir-ho com a club, una aven­tura que ja van inten­tar els ante­ri­ors ges­tors d’El Molino (amb la revista coma car­tell prin­ci­pal) i també l’obli­dat Tea­tre Prin­ci­pal, el degà a Bar­ce­lona, que con­ti­nua tan­cat.

L’operació Galceran
Durant molts anys, Jordi Galceran va plantejar disposar d’una sala pròpia per a ubicar-hi les seves comèdies i les d’altres companys. Finalment, els ‘excels’ més pessimistes l’han comminat a descartar-ho. Aquesta temporada, el dramaturg Jordi Galceran ha trobat una solució enginyosa: ha programat ‘Turisme rural’ al Borràs fins que hi hagi públic que ho mantingui. L’anterior cop, amb ‘Fitzroy’, van marxar exhaurint-ho tot. Ho van reposar sis mesos més tard, però ja havia perdut l’empenta. També va passar amb la reposició d’‘El mètode Grönholm’ (2020); no va aconseguir, ni acostar-se el ressò de la primera generació del 2003 (el repartiment dels dos casos era potent). El teatre no és mai una ciència exacta.
Els costos mínims d’un teatre

Aixecar la persiana costa més de 10.000 euros al mes

De les 8 sales consultades (4 tenen un aforament de 51 a 100 espectadors; 3, de 101 a 200, i el Teatre Muntaner, 246 localitats), totes calculen que aixecar la persiana costa més de 10.000 euros. Per poder rendibilitzar-ho al màxim, tothom preveu dobles i triples sessions, a excepció de la Sala Cimarronas (que, de fet, ofereix productes a la venda i té un petit servei de bar com a complement al teatre).

Totes les sales (excepte El Molino) pretenen vincular espectacles propis a la seva programació. En una pregunta que no apareix en aquesta enquesta, se’ls demanava quin cost, de mitjana, calculaven que podria suposar una producció per a la seva sala. El 71% de les sales productores calculaven costos per sobre de 30.000 (n’hi ha un que apunta 70.000!). Només dues sales són més prudents: una admet que varia molt en cada projecte i l’altra fa un càlcul d’11.000 a 21.000 euros. També és cert que les produccions disposan d’un canal específic d’ajudes de Cultura.

Els reptes artístics ambiciosos

Deu intèrprets per a 160 butaques, 5 actors per a 85

La proporció intèrpret/dimensió de la sala fa molt més arriscada una producció. Ara mateix, hi ha dos exemples valents: per una banda, el musical Lizzie (a la foto de Laula Guerrero), al Gaudí, en què intervenen 10 intèrprets (4 actrius i 6 músics) per a un aforament de 160 localitats. Les Biaix, que hi va convidada, disposarà d’un percentatge de la taquilla, per compensar tot l’equip. El cas de Glengarry Glen Ross, a la sala Heartbreak Hotel, també és de risc, perquè és una producció de la sala amb cinc actors per a només 85 localitats. Possiblement, posteriorment, la sala podrà fer-ne una gira a catxet que ajudi a compensar les despeses.Els dos títols són molt suggestius i és un luxe assistir-hi. Els temes també són agosarats: Lizzie s’inspira en un true crime del Massachussets del 1892 en clau de musical gore i el text de David Mamet fa escarni del capitalisme salvatge.

Les que vindran, properament

Raval, Gènesi i un grup d’artistes volen obrir aviat

El 2025 continuarà sent un any d’obertura de sales, si més no segons les previsions dels seus impulsors. Pep Tosar i Evelyn Arévalo busquen finançament per a la transformació del Teatre del Raval. Depenent del ritme de reforma, la sala podria obrir la temporada vinent, com esperen els seus impulsors. Encara no s’ha fet públic el projecte d’inaugurar un teatre en un edifici històric de notable càrrega simbòlica que s’obriria a principis de temporada a Barcelona. El col·lectiu que ho impulsa no ha volgut concretar gaire més, tot i que hi ha mig centenar de professionals “molt destacats del teatre barceloní” i, per força, es difondrà un projecte d’abast en els pròxims mesos.

També l’empresa Focus calcula estrenar el 2026/27 el seu primer teatre de construcció. Es dirà Gènesi (per homenatjar la companyia de teatre amateur que va ser la llavor de la productora més potent a Catalunya i que té molt pes a l’Estat espanyol) i estarà als antics tallers del carrer Àvila, al Poblenou, molt a prop del TNC.Finalment, el Teatre Arnau hauria de començar les obres de reforma el primer trimestre del 2025, segons es previsions municipals. D’un teatre que va adquirir l’Ajuntament el 2011 i que no ha desencallat fins fa pocs mesos, després de vàries propostes parlades i, fins i tot, aprovades, costa encertar quina podria ser la data d’inauguració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia