cultura

En defensa del Zer01

Els promotors del manifest per salvar el Centre de Creació Contemporània d'Olot i el seu director lliuren el manifest a l'Ajuntament i lamenten que no els facin cas

Repre­sen­tants del col·lec­tiu de per­so­nes vin­cu­la­des a la cul­tura olo­tina que ha pro­mo­gut el mani­fest de recol­za­ment a l'Àrea de Cre­ació Con­tem­porània d'Olot, l'Espai Zer01, i al seu direc­tor, David San­ta­eulària, que ha estat aco­mi­a­dat, van lliu­rar ahir al matí una còpia a l'Ajun­ta­ment i van lamen­tar que l'equip de govern (CiU) els ignorés. Aquest mani­fest està sig­nat per per­so­na­li­tats remar­ca­bles del món de l'art, la cul­tura i la política, i els pro­mo­tors temen que el tan­ca­ment de l'Àrea de Cre­ació Con­tem­porània d'Olot sigui el començament perquè vagin tan­cant altres cen­tres cul­tu­rals. Entre els adhe­rits des­ta­quen diri­gents del Macba, del CCCB, del Conca, de la Fun­dació Tàpies, de l'Escola d'Art d'Olot, de Lati­tu­des, del Cen­tre d'Art Doña Sofía,i de par­tits polítics. A l'hora de tan­car aquesta edició, hi havia prop de 700 sig­na­tu­res.

L'Ajun­ta­ment, avui

Ahir, el regi­dor de Cul­tura, Josep Berga, i l'alcalde, Josep Maria Coro­mi­nas, van reme­tre a una roda de premsa d'avui. Fonts pro­pe­res, però, van apun­tar que el tan­ca­ment de l'Espai Zer01 res­pon al cost i a la reti­rada d'apor­ta­ci­ons fora­nes i que això en cap cas sig­ni­fica aban­do­nar l'aposta per la cre­ació con­tem­porània. CiU con­si­dera exces­siu dedi­car dues de les tres sales del museu comar­cal a aquest tipus de pro­ducció, ja que hi ha manca d'espai per a altres expo­si­ci­ons.


1. Una de les fun­ci­ons de les polítiques cul­tu­rals és pro­moure les pro­pos­tes d'interès reco­ne­gut que apor­ten a la ciu­tat una dosi impor­tant de valor afe­git, i que no serien via­bles des d'una òptica estric­ta­ment mer­can­til; com és el cas de les pràcti­ques artísti­ques con­tem­porànies, que pro­mo­uen l'apa­rició d'idees inno­va­do­res i pro­pos­tes inèdites.

2. Cal recor­dar que l'ori­gen d'aquesta àrea sorgí del Pla de Cul­tura, el qual comptà amb el con­sens de tots els par­tits, i que va ser redac­tat i revi­sat fa tres anys amb la par­ti­ci­pació directa de la ciu­ta­da­nia.

3. El paper de la Zer01 no s'ha limi­tat a ser un espai expo­si­tiu mar­gi­nal, sinó que ha acon­se­guit con­so­li­dar-se com un ens gene­ra­dor d'ini­ci­a­ti­ves dins del cir­cuit artístic naci­o­nal més pun­ter, tal com reco­nei­xen públi­ca­ment tots els pro­fes­si­o­nals del sec­tor. Un espai que també ha sabut con­nec­tar-se i inter­re­la­ci­o­nar-se amb la xarxa artística inter­na­ci­o­nal i que ha esta­blert col·labo­ra­ci­ons amb l'Ins­ti­tuto Cer­van­tes d'Esto­colm, la Sala Rekalde de Bil­bao, el MUSAC de Leon, el CDAN Huesca o el CGAC de San­ti­ago de Com­pos­tel·la, Pavelló de Cata­lu­nya de la Bien­nal de Venècia i el CCCB Cen­tre de Cul­tura Con­tem­porània de Bar­ce­lona.

4. Pen­sem que la gestió d'en David San­ta­eulària al cap­da­vant de l'Àrea de Cre­ació Con­tem­porània, amb les inver­si­ons que hi ha fet l'Ajun­ta­ment i altres ins­ti­tu­ci­ons, jun­ta­ment amb les apor­ta­ci­ons de totes les per­so­nes que hi han par­ti­ci­pat, cons­ti­tu­eix un actiu cul­tu­ral de pri­mera mag­ni­tud, que con­tri­bu­eix a la cons­trucció d'Olot com una ciu­tat avançada i inno­va­dora. Uns valors que, en l'actual con­text econòmic, cul­tu­ral i social, cal pre­ser­var més que mai. No podem per­me­tre que la nos­tra ciu­tat només sigui reco­ne­guda per la història pas­sada, sinó que volem que con­tinuï ocu­pant un lloc cap­da­van­ter entre les ciu­tats mit­ja­nes de Cata­lu­nya.

5. D'altra banda, no es pot obviar el fet objec­tiu que l'Àrea de Cre­ació Con­tem­porània, més enllà dels ser­veis que presta als agents artístics i cul­tu­rals, suposa un valuós ele­ment de dina­mit­zació econòmica d'altres sec­tors del tei­xit pro­duc­tiu local.

6. En les actu­als cir­cumstàncies, podem enten­dre la volun­tat d'estalvi i con­tenció de la des­pesa, però aquesta volun­tat no pot ser­vir de pre­text polític per eli­mi­nar de soca-rel tota una àrea cul­tu­ral de tra­jectòria sens dubte bri­llant. Una cosa és reduir el pres­su­post en un deter­mi­nat per­cen­tatge i una altra de ben dife­rent és supri­mir tota l'acti­vi­tat gene­rada en i des d'aquest àmbit.

Per tot això, dema­nem a l'Ajun­ta­ment d'Olot la dis­po­sició al diàleg, per tal de tro­bar una solució que per­meti el man­te­ni­ment de la línia de tre­ball de l'Àrea de Cre­ació Con­tem­porània a par­tir d'una major raci­o­na­lit­zació de la des­pesa, d'acord amb els reque­ri­ments que imposa la situ­ació econòmica actual.


Davant de les infor­ma­ci­ons que apun­ten al tan­ca­ment de l'Àrea de Cre­ació Con­tem­porània d'Olot (Espai Zer01, Sala 15, Beques de cre­ació i comis­sa­riat, copro­ducció amb d'altres cen­tres d'art, etc...) i l'aco­mi­a­da­ment del seu direc­tor, David San­ta­eulària, dema­nem a l'Ajun­ta­ment olotí que es repensi aquesta decisió con­si­de­rant els següents punts:

Junts contra el tancament de centres d'art

L'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya i altres col·lectius de crítics i comissaris d'art estan iniciant contactes per a la creació d'una “taula de seguiment i pressió” a nivell de tot Catalunya per evitar que es tanquin altres centres d'art per les retallades pressupostàries, com ha passat a Olot. Un dels impulsors d'aquesta taula és Valentín Roma, comissari del pavelló de Catalunya a la Biennal de Venècia del 2009, i també hi ha Xavier Antich, president del patronat de la Fundació Tàpies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.