cultura

20 anys sense Valerià Pujol

Bibliografia de Valerià Pujol

La Comar­cal edi­ci­ons amb Valerià Pujol

La Comar­cal edi­ci­ons, amb quinze anys de tra­jectòria en el món de l'edició des del Maresme, ha creat una pla­ta­forma digi­tal des­ti­nada a la difusió dels autors i la lite­ra­tura cata­la­nes amb noti­cies, tex­tos inèdits i infor­mació bibli­ogràfica. Ho podeu tro­bar a l'adreça:

www.​lac​omar​cale​dici​ons.​com.

Pro­pe­ra­ment també s'ende­ga­ran pro­pos­tes per impul­sar l'edició de lli­bres en paper a través de la seva venda per subs­cripció anti­ci­pada i micro­me­ce­natge.

A par­tir d'avui, en línia amb el suple­ment Cul­tura d'El Punt Avui, La Comar­cal dedica un espai espe­cial per recor­dar l'obra de l'escrip­tor de Premià de Dalt Valerià Pujol, quan fa 20 anys de la seva mort.

Els lec­tors hi tro­ba­ran tex­tos, foto­gra­fies i tex­tos inèdits de l'escrip­tor, polític i acti­vista cul­tu­ral.


Un procés de recons­trucció nar­ra­tiva

Hereva del sim­bo­lisme, de la negació de la nar­ra­ti­vi­tat psi­co­a­nalítica i del mate­ri­a­lisme filosòfic, la prosa de Valerià Pujol és un viatge lite­rari apas­si­o­nant que va de la plas­mació de la rea­li­tat desen­dreçada a la apre­hensió del relat com a eix de la cul­tura.

És pro­ba­ble que el pas d'un poeta a la prosa comenci quan els mètodes indi­rec­tes de la lírica per cap­tar la veri­tat abso­luta entren en crisi. Després de Des­ti­na­tari d'albes (El Mall, 1980), pot­ser el zenit de la seva obra lírica, Valerià Pujol comença a pen­sar que el seu uni­vers de per­cepció poètica ha que­dat exces­si­va­ment cons­tret en una estètica que, si bé for­mal­ment fun­ci­ona per l'acos­ta­ment que fa al pop i a la cul­tura de mas­ses, literària­ment s'allu­nya d'un lec­tor fati­gat pel deves­sall simbòlic dels poe­tes de la gene­ració dels 70. Al seu lli­bre poste­rior, Limito al nord només amb el teu sexe (Oikos Tau, 1981) ja s'hi observa un cert allu­nya­ment de l'estricta sug­gestió sig­ni­fi­ca­tiva. Paral·lela­ment a l'edició d'aquest volum, Valerià tre­ba­lla en la seva pri­mera novel·la i, ho vul­gueu o no, en la lluita afer­ris­sada entre la cons­trucció del relat i la cap­tació metafòrica d'imat­ges, la pri­mera va gua­nyant ter­reny a poc a poc, cosa que ja s'albira en alguns poe­mes del Limito...

Amb Inter­rup­tus (Edi­ci­ons 62, 1982), un relat en què la bru­ta­li­tat de la rea­li­tat s'imposa clara­ment sobre la nar­ració, gua­nya el premi Docu­menta i el de la Crítica; però Pujol sap que és una experiència de curta volada. Con­vençut del que diu Robert Musil, que al món ja no exis­teix una sim­pli­ci­tat inhe­rent a l'ordre nar­ra­tiu, i deu­tor només del com­promís amb el rigor lite­rari de la seva obra, l'escrip­tor de Premià de Dalt enceta camins nous que, amb Man­tis i altres trans­for­ma­ci­ons (El Mall, 1983), el por­ten a la recerca del com­promís entre el des­con­cert dis­cur­siu de la rea­li­tat i el res­sor­gir del relat com a estruc­tura tron­cal de la cul­tura con­tem­porània.

L'ero­tisme, que a Man­tis és un pràctic joc de miralls per esmor­teir el xoc entre rea­li­tat i nar­ració, al lli­bre poste­rior, Els conys sabo­ro­sos (Empúries, 1986), ree­di­tat ara per Cos­setània, és ja un ele­ment cen­tral que tras­balsa l'estàndard del gènere i dels lec­tors i que des­pista de tal manera la crítica que, sim­ple­ment, se'n desentén i el qua­li­fica a vol­tes de poc menys que joc tri­vial. Però el que ha fet Valerià és apro­par la como­di­tat del relat al caos dis­cur­siu de la rea­li­tat a través d'un gènere lite­rari de gran tra­dició.

De nou el rigor, l'expe­ri­men­tació en el límit i l'ago­sa­ra­ment intel·lec­tual i vital por­ten Valerià Pujol a anar unes pas­ses al davant de la lite­ra­tura, a l'ús, que lla­vors ja comença a ser con­tro­lada estètica­ment pels interes­sos comer­ci­als. Amb Terra de crims (Laia, 1987), el viatge del desor­dre real al relat cons­truït fa un altre salt enda­vant incor­po­rant-hi ele­ments de la cul­tura popu­lar: el gènere negre (o millor, una inter­pre­tació pecu­liar), i un llen­guatge viu i ple de modis­mes. El procés de recons­trucció nar­ra­tiva de l'obra de Valerià Pujol cul­mina amb la segona novel·la, Pal­mira (Eumo, 1991). El lle­gat simbòlic, mate­ri­a­lista i psi­co­a­nalític, desem­bo­quen en un com­promís nar­ra­tiu que obre les por­tes a la que hau­ria estat, sens dubte, una de les lite­ra­tu­res sòlides del tom­bant de segle. La mort de l'escrip­tor fa impos­si­ble saber-ho. Però un text tea­tral pòstum, Les por­tes (Qua­derns de Proa, 1998), a més del símbol del nom, és un senyal clar en aquest sen­tit.

Rafael Vall­bona

El crit i la
paraula entre nosal­tres

Hi ha un eix que tra­vessa tota la tra­jectòria de Valerià Pujol (Premià de Dalt, 1952-1992): el com­promís de l'intel·lec­tual amb el món en què viu i amb la seva obra literària. Pujol sin­te­titza com ningú l'escrip­tor rigorós, al marge de qual­se­vol tendència de mer­cat, que sap que cada lli­bre nou és un graó en la seva evo­lució per­so­nal; però també la consciència cívica i política com a brúixola per­ma­nent.

En el nord que va guiar la seva vida hi ha el sin­di­ca­lisme, en defensa dels drets labo­rals i els de l'escrip­tor, quan no esta­ven ni reco­ne­guts. Va ser, a més, un mem­bre històric dels pri­mers temps de la Comissió Obrera Naci­o­nal de Cata­lu­nya (CONC), que té els seus orígens a les tro­ba­des clan­des­ti­nes que es feien a casa seva, a Premià de Dalt; moments peri­llo­sos de mul­ti­co­pista al celler i Guàrdia Civil.

Hi ha el Valerià Pujol polític, l'intel·lec­tual que no vol viure ama­gat a la torre d'ivori, que com­bat des de la trin­xera local, cons­ci­ent que la lluita abasta un radi d'acció més gran. Ell és el per­so­natge cívic que defensa, des de la cul­tura o la política, la iden­ti­tat del seu Maresme on neix i viu. Si hi ha algú que creu i pro­jecta el ter­ri­tori des del pri­mer moment en què es comença a des­ple­gar l'auto­go­vern per tot el país, és ell.

Mem­bre de la Comissió Polí-

tica Naci­o­nal (CPN) d'Ini­ci­a­tiva per Cata­lu­nya (IC), par­ti­cipa amb empenta i tena­ci­tat en l'arren­cada d'aquesta for­mació política per la qual va ser can­di­dat al Senat i regi­dor a l'Ajun­ta­ment de Premià. És el Valerià que viu amb inten­si­tat el tra­jecte de la clan­des­ti­ni­tat cap a la represa de la democràcia.

També hi ha el Valerià Pujol pro­fes­sor i mes­tre, el que trans­met el conei­xe­ment lite­rari des de les aules, el que pro­voca la neces­si­tat d'escriure, de tren­car les bar­re­res de la repressió i acce­dir a un conei­xe­ment vetat i silen­ciat durant anys. El que va ser la seva feina quo­ti­di­ana a l'Ins­ti­tut Jaume Almera de Vilas­sar de Dalt, cal afe­gir-hi l'acti­vista cul­tu­ral i lite­rari, cre­ant el Grup de la Font del Car­gol,


pro­mo­tor incan­sa­ble d'incomp­ta­bles pro­pos­tes cul­tu­rals, edi­tor de lli­bres, orga­nit­za­dor de lec­tu­res de poe­sia...

En tots els seus camps de bata­lla en Valerià va ser, abans que tot, un gran seduc­tor capaç de convèncer i arros­se­gar-te cap al nord ideològic que un món millor és pos­si­ble si un s'ho creu i s'hi enca­mina.

Per tot això i molt més molts d'altres hi podrien afe­gir que encara queda, en els que el vam conèixer i seguir, una part del seu mes­tratge i con­vicció. Ens ha dei­xat el seu clam, que encara per­viu implícit en el crit i la paraula que dóna títol al seu pri­mer lli­bre de poe­mes, publi­cat al 1973.

Albert Calls

Poesia El crit i la paraula Arimany, 1973 Tricefàl·lia Dalmau, 1975 Doble Fons La Magrana, 1977 Destinatari d'albes El Mall, 1980 Limito al nord només amb el teu sexe Oikos Tau, 1981 La trista veu d'Orfeu i el tornaveu de Tàntal Proa, 1984 La xarxa del númida El Mall, 1986 Els breus estius Tres i quatre, 1989 Novel·la Interruptus Edicions 62, 1982 Palmira Eumo, 1991 Narrativa breu Mantis i altres transformacions El Mall, 1982 Els conys saborosos Empúries, 1986, i Cossetània, 2011 Terra de crims Laia, 1987 Teatre Les portes Quaderns de Proa, 1998 Llibres traduïts Sabor a ti Ultramar editores, 1990 (castellà)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.