cultura

de

gabinet. curiositats

Miquel Barceló i Alberto Manguel, al Pompidou

El 2 d'abril pas­sat vaig assis­tir a un diàleg entre l'escrip­tor Alberto Man­guel i l'artista Miquel Bar­celó en un cicle entorn de la cre­ació artística a la sala petita del Pom­pi­dou, a París. Durant una hora i mitja, que em va pas­sar rapidíssima, van recórrer la tra­jectòria de Bar­celó: dels qua­derns de viatge a les obres monu­men­tals. A la pre­gunta de Man­guel: “Quan dónes una obra per aca­bada?”, Bar­celó va dir: “Només quan surt del taller.” Lla­vors, l'autor argentí va recor­dar el seu vene­rat Bor­ges, que deia que una obra només s'acaba per religió o can­sa­ment, i Bar­celó va afe­gir que també per fata­li­tat...

Acos­tu­mat des de molt jove a l'elogi, a Bar­celó no li agrada i l'esquiva tant com pot. Quan Man­guel li va dir que escriu molt bé, ell va repli­car que lle­geix encara millor. L'artista va mos­trar imat­ges que il·lus­tren les seves parau­les. El pas del temps, els tèrmits com a vani­tas de la nos­tra vida efímera, l'atzar, l'expe­ri­men­tació, la dedi­cació i el conei­xe­ment de l'ofici de pin­tar.

En aquesta mena d'actes, les pre­gun­tes son tòpiques i no apor­ten res. En canvi, una senyora en va fer una de molt interes­sant. Va com­pa­rar l'obra de Bar­celó amb el Gènesi. I la idea fun­ci­ona. Si Déu va haver de donar nom a les coses, els grans artis­tes han fet el mateix a través de l'art. L'obra de Bar­celó és un intent per donar nom al món que l'envolta. I també per no repe­tir-se quan pot caure en el parany de l'èxit, de la fórmula fàcil, el gran mal de l'artista con­tem­po­rani quan la llum del focus el para­litza.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.