cultura

DISSOCI

ACIONS

La vida en rius de prosa

Tots tenim al pen­sa­ment exem­ples de prosa vir­tu­osa, aque­lla que es fa lle­gir pel sim­ple plaer de sub­mer­gir-nos en el bany de parau­les que enca­dena, sovint al marge de l'interès que ens des­perta el con­tin­gut. És el que ens passa amb qual­se­vol text de Josep Pla o de Joa­quim Ruyra, de tona­li­tats ben dife­rents, que ens cap­ti­ven per la fluïdesa del que diuen, gràcies a un lèxic molt ajus­tat i a uns rit­mes sintàctics de sono­ri­tats musi­cals. L'adjec­tiu precís, la metàfora encer­tada i la tra­ducció dels con­cep­tes en imat­ges aca­ben gua­nyant-se l'addicció del lec­tor.

Quan aques­tes habi­li­tats s'apli­quen al die­ta­risme, sin­to­nit­zem fàcil­ment amb el pols de l'autor. La natu­ra­li­tat és la millor ali­ada per enten­dre les seves vivències més ínti­mes i creure'ns el seu des­pu­lla­ment per­so­nal. Si la cre­ació de com­pli­ci­tat és la clau del gènere memo­rialístic, el crip­ti­cisme i els rebus­ca­ments en són els pit­jors ene­mics. Només val la con­fessió directa. Ho sap per­fec­ta­ment Paul Aus­ter quan escriu el seu Diari d'hivern al vol­tant del seu sei­xanta-quatrè ani­ver­sari, amb la cla­ri­vidència d'estar ingres­sant en l'hivern de la seva vida, i es pro­posa fer un cert inven­tari del camí recor­re­gut.

No es tracta d'un regis­tre d'incidències diàries, sinó de reme­mo­rar allò vis­cut, sense que el pre­sent (els escas­sos mesos de redacció) hi tin­gui cap pes impor­tant. Lluny de la bio­gra­fia cro­nològica, el que compta és la lliure asso­ci­ació que porta d'un tema a l'altre, perquè, tal com se'ns diu a la con­tra­co­berta, “pot­ser ha arri­bat el moment de dei­xar de banda les seves històries i inten­tar ana­lit­zar com ha estat viure en aquest cos”.

Aus­ter emprèn l'autoanàlisi en el sen­tit més orgànic i fun­ci­o­nal, com si estigués fent una dis­secció clínica i objec­tiva de tot allò que ha cons­tituït el fet d'exis­tir, fent repàs dels llocs on ha vis­cut, les feri­des que ha patit el seu cos, les mar­ques que li ha dei­xat la vida, els amors i desa­mors, els orígens i els desa­jus­tos fami­li­ars. Amb una anar­quia només apa­rent, amb con­ti­nus salts de tema, acaba ofe­rint un informe com­plet de com ha inver­tit la vida, amb més des­crip­ci­ons deta­llis­tes dels fets que inter­pre­ta­ci­ons, gai­rebé obvi­ant la con­dició d'escrip­tor i l'obra escrita.

En tot cas, rela­ci­o­nar per­sona i autor és una feina que queda a càrrec dels seus lec­tors, lliu­res d'asso­ciar les cir­cumstàncies ara enu­me­ra­des amb les històries que men­tres­tant va ima­gi­nar i expe­dir.

La prosa d'Aus­ter és addic­tiva i es fa seguir per tots els racons que ell deci­deix explo­rar. Això no treu que en molts moments ens pre­gun­tem si totes les peripècies que ens explica tin­drien gaire interès si no penséssim en l'autor que hi ha al dar­rere, el que ens ha seduït amb tan­tes històries abo­na­des a la música de l'atzar.

Bus­cant altres mane­res de trans­me­tre l'experiència, penso en Octu­bre (2010), de Miquel Pai­rolí. Més que fer-nos saber com li ha anat la vida, posa el focus en diver­sos moments al llarg d'un any que li per­me­ten refle­xi­o­nar sobre el pas del temps i la per­cepció del món. A través d'un pai­satge con­cret, el de les Gavar­res, arti­cula una mirada de vali­desa uni­ver­sal perquè cada lec­tor hi pro­jecti les seves emo­ci­ons.

Són dues opci­ons ben dis­tin­tes de quan la bona prosa es posa al ser­vei de la vida. En tro­baríem unes quan­tes més, pot­ser tan­tes com mira­des d'autor. Totes són de bon apro­fi­tar, si al dar­rere hi ha batecs per­so­nals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.