cultura

Biografia

M.J. Jordan

Oh, marilyn!

50 anys de la mort de l'estrella

“L'actriu rossa va sen­tir la pròpia ria­lla coqueta i cor­dial. Se sen­tia bé i sem­blava estar bé. Estava fer­ma­ment con­vençuda que Vides rebels seria un gran clàssic de la gran pan­ta­lla i que el paper de Roslyn seria la seva sal­vació. Faria que el públic oblidés Sugar Kane, la veïna de dalt, Lore­lei Lee i la resta. No una cosa rossa! Una dona, per fi.” Aquest paràgraf de Blo­Blonde, la monu­men­tal novel·la que Joyce Carol Oates va publi­car l'any 2000 sobre Marilyn Mon­roe, des­criu l'essència del que molt pro­ba­ble­ment sen­tia per dins un dels grans mites de Hollywood. La reina de la seducció, la dona que va con­ver­tir-se en icona eterna i de qui tots tenien una opinió (la van tit­llar de nimfòmana, frígida, sex sym­bol, des­ver­go­nyida i fins i tot pros­ti­tuta), però sem­pre rela­ci­o­nada amb el sexe. Perquè de poc ser­via que fos actriu. O que volgués ser culta. Sexe era el que des­til·lava per tots els porus de la pell mal­grat que ella, pobra cri­a­tura infeliç i solitària, només volia amor.

Volia un amor tra­di­ci­o­nal que li va ser negat, i una vida que va aca­bar tràgica­ment el 2 d'agost de fa 50 anys, quan en tenia 35. Pel·lícules, sèries, lli­bres i fins i tot el car­tell del recent Fes­ti­val de Cinema de Canes ens recor­den la seva imatge, mal­grat que mai no l'hem obli­dat. La sen­su­a­li­tat que desprèn és hipnòtica i ja forma part de l'incons­ci­ent col·lec­tiu de la huma­ni­tat. Els home­nat­ges se suc­ce­ei­xen. De tots, la ree­dició de Blonde és pot­ser la pro­posta més interes­sant per als amants de la lite­ra­tura. I per a qui vul­gui sub­mer­gir-se en el mite amb tota inten­si­tat. Patint.

La impres­si­o­nant obra de l'escrip­tora nord-ame­ri­cana (fina­lista del Pulit­zer i del Nati­o­nal Book Award) no és una bio­gra­fia pre­vi­si­ble, de la noia nas­cuda com a Norma Jean que es va rein­ven­tar en estre­lla rossa platí. Oates vol des­criure la recerca del somni ame­ricà i el fracàs final. I no ho fa amb una nar­ració lineal i sen­zi­lla. Entrem en el cap tenyit d'una dona que viu pre­so­nera d'un per­so­natge, d'un maniquí que odi­ava perquè no era ella i que alhora abraçava perquè la feia sen­tir-se esti­mada pel món. El seu èxit era el seu fracàs i no hi havia sor­tida.

Amb una bar­reja de monòleg inte­rior, salts enrere, diàlegs reals, des­crip­ci­ons d'ambi­ents i d'estats emo­ci­o­nals, Oates des­til·la gota a gota la vida d'un ésser con­vuls, fràgil, asset­jat, deli­rant... Fins i tot en els millors moments apa­rei­xen els fan­tas­mes de la seva ter­ri­ble infància, els abu­sos de pro­duc­tors sense escrúpols, la neces­si­tat impe­ri­osa de ser mare... Ella no sap dis­tin­gir quan és uti­lit­zada o quan l'esti­men. Sí que és cons­ci­ent del seu impacte en l'altre sexe i en treu pro­fit. Però els homes famo­sos a qui s'entre­garà il·lusi­o­nada (trac­tats genèrica­ment com el dra­ma­turg, el pre­si­dent, l'exes­por­tista...) sem­pre la dece­bran. Mai seran l'ideal somiat. El pare que no va tenir.

La prosa intensa, crua i a vega­des tan volup­tu­osa com el cos d'una dona que es feia cosir els ves­tits sobre la pell, ens ajuda a enten­dre per què la seva auto­es­tima és tan baixa i com arriba a con­ver­tir-se en una actriu odi­ada pels matei­xos direc­tors que l'ado­ren, perquè, com diria Josua Logan (Bus stop) “aque­lla dona encan­tava com el ball del foc”. Era inse­gura. Volia repe­tir les esce­nes, arri­bava tard als assa­jos, ho feia espan­tada i a vega­des no en el millor dels estats. No s'apre­nia els diàlegs, però quan li sor­tia l'actriu que duia dins de manera espontània con­ver­tia el film en immor­tal: sen­sual, dolça, infan­til... tímida i expan­siva alhora. “El teu do és tan natu­ral que no actues. No neces­si­tes cap tècnica. És com ras­car un llumí. Una fla­ma­rada sob­tada i ence­ga­dora”, li diu el dra­ma­turg (Art­hur Miller).

Un film, una sèrie i més lli­bres

Però a vega­des el foc no s'ence­nia fins que havien rodat vint pre­ses. Va ser un mal­son per a Fritz Lang i espe­ci­al­ment per al paci­ent Billy Wil­der quan feien Ningú no és per­fecte. També a Lau­rence Oli­vier el va treure de polle­guera a El príncep i la corista. Un rodatge com­pli­cat, revi­sat al film Mi semana con Marilyn amb una Mic­he­lle Willi­ams entre­gada i Simon Cur­tis a la direcció, a par­tir del relat auto­bi­ogràfic d'un assis­tent que va viure aquells dies al cos­tat del mite, i no li fa res trair-lo.

En el segle de les sèries tam­poc n'hi podia fal­tar una: Smash, o la història de com es fa un musi­cal sobre l'actriu, que ja ha reno­vat per la segona tem­po­rada. Un tast: en un número dedi­cat a DiMag­gio, l'home que no volia com­par­tir-la amb el món, sona “El beis­bol era un pas­sa­temps naci­o­nal, com ella” men­tre Marilyn canta “Un dia­mant de beis­bol és el millor amic d'una dona”.

Aquests dies en què una altra melo­dia, el mític Happy birth­day que Mon­roe va dedi­car a JFK acaba de fer mig segle, també es ree­dita My Story: Memo­rias de Marilyn Mon­roe, que va redac­tar Ben Hecht (Glo­bal Rhythm) i Marilyn and me (Tasc­hen), el recull d'imat­ges que va cap­tar Law­rence Schi­ller quan ella es va sub­mer­gir sen­su­al­ment des­pu­llada en la pis­cina del rodatge del seu últim film ina­ca­bat (Somet­hing's got to give), diri­git per Cukor. “Esbor­ra­rem Eli­za­beth Tay­lor de totes les por­ta­des!”, va dir amb picar­dia. No s'ima­gi­nava que poc després les ocu­pa­ria totes, però amb titu­lars de dol. I entra­ria de cap en la lle­genda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.