cultura

Del Fitag a Canes

Cristina Flutur va ser a Girona en la primera edició de Fitag, el 1998

El talent de les dues pro­ta­go­nis­tes del film Beyond the hills (“Més enllà de les mun­ta­nyes”), les roma­ne­ses Cris­tina Flu­tur i Cos­mina Stra­tan, no va pas­sar inad­ver­tit al jurat del dar­rer fes­ti­val de Canes i amb­dues aca­ben de ser guar­do­na­des amb el premi a la millor inter­pre­tació feme­nina. És un altre èxit de la nou­ve­lle vague roma­nesa, on des­pun­ten amb força noms com els dels direc­tors Cris­tian Mun­giu, que acaba de rebre el premi al millor guió, i que ja va gua­nyar la Palma d'Or l'any 2005 amb una com­mo­ve­dora 4 mesos, 3 dies i 2 set­ma­nes, i Cor­ne­liu Porum­boiu, que va rebre la Càmera d'Or amb 12:08 a l'est de Buca­rest l'any 2006. Ara és el torn de Cos­mina Stra­tan i Cris­tina Flu­tur, un duo que, davant de la càmera per pri­mera vegada, va trans­me­tre a la per­fecció el tràgic desen­llaç d'una història real que va pas­sar en un mones­tir orto­dox de la Moldàvia més pro­funda, i que va aca­bar amb una cerimònia d'exor­cisme i la mort d'una noia en ple segle XXI.

El que el jurat del fes­ti­val segu­ra­ment des­co­nei­xia és que Cris­tina Flu­tur va començar la seva car­rera d'actriu en el grup de tea­tre ama­teur Ludic, i que va ser amb aquesta for­mació que l'any 1998 va par­ti­ci­par en la pri­mera edició del Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Tea­tre Ama­teur de Girona, el Fitag. Flu­tur for­mava part d'un reduït grup d'actors estu­di­ants de Iasi, la capi­tal de Moldàvia, que com­pa­gi­na­ven els estu­dis uni­ver­si­ta­ris amb una for­mació tea­tral exi­gent. A Girona van pre­sen­tar una obra de Eugène Ionesco i van ser allot­jats a l'antiga residència del col·legi Car­tanyà. Havien estat el dar­rer grup a arri­bar, en un autobús atro­ti­nat que va neces­si­tar tres dies per anar i tres dies per tor­nar. D'aquell grup n'han sor­tit, entre altres, una repu­tada actriu de l'escena de Buca­rest, Raluca Rusu, i Irina Petraru, una cone­guda pre­sen­ta­dora de notícies de les cade­nes naci­o­nals B1TV i Antena 3. En les seves bio­gra­fies figura l'entra­nya­ble record d'aquells dies pas­sats a Girona a l'inici de les seves car­re­res, gràcies a un fes­ti­val que feliçment con­ti­nua ofe­rint opor­tu­ni­tats als grups ama­teurs d'arreu del món. Curi­o­sa­ment, en la dar­rera edició de Fitag, Ludic, la mateixa com­pa­nyia en què Flu­tur va debu­tar, va tor­nar a ser con­vi­dada a Girona per par­ti­ci­par una altra vegada en el fes­ti­val, al qual no havia assis­tit des d'aque­lla memo­ra­ble pri­mera edició.

El nou cinema romanès ha donat últi­ma­ment uns quants noms sonors i s'ha gua­nyat una fama mun­di­al­ment reco­ne­guda. Però una part del seu l'èxit rau en un detall interes­sant que la crítica inter­na­ci­o­nal gene­ral­ment també des­co­neix: molts dels seus màxims refe­rents són com­panys des de l'ins­ti­tut, o d'abans. Mun­giu, Porum­boiu, Flu­tur, van sor­tir tots de Moldàvia, van estu­diar a la mateixa ciu­tat i van començar junts. L'èxit no és, doncs, casual. És el resul­tat d'un esforç molt intens, i d'una certa manera de tre­ba­llar. Per sort, en el seu debut artístic, el Fitag va tenir l'encert d'ofe­rir-los una opor­tu­ni­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.