cultura

Novel·la

Xavier Serrahima

Tot està (massa) tranquil

Allò que dis­tin­geix el cre­a­dor veri­ta­ble de l'imi­ta­dor, el ser del sem­blar, és la fide­li­tat al seu caràcter únic i irre­em­plaçable. Nietz­sche pro­cla­mava a El nai­xe­ment de la tragèdia la neces­si­tat de seguir la divisa pindàrica del gnoï oïos essi (esdevé allò que ets).

Quan l'enorme satis­facció que com­porta des­co­brir un d'aquests escrip­tors coin­ci­deix amb la conei­xença d'una edi­to­rial nova –amb més raó si, en època de crisi, deci­deix apos­tar amb coratge pels cri­te­ris de qua­li­tat– la joia es mul­ti­plica, i la seva obra es mereix una doble i càlida ben­vin­guda.

Tot i alguna tan natu­ral com oca­si­o­nal dava­llada, la pri­mera novel·la d'aquest holandès suposa una de les més agra­da­bles sor­pre­ses de la tem­po­rada, que corre l'imper­do­na­ble risc de pas­sar ina­per­ce­buda al bell mig de l'oceà cabalós de nove­tats edi­to­ri­als que inunda les lli­bre­ries.

El seu començament és tan apa­rent­ment insig­ni­fi­cant que pot fer pen­sar que es tracta d'una obra tan exqui­sida com asèptica, bas­tida damunt el pur no-res. Per for­tuna, el pronòstic ini­cial no pot ser més fal·laç: d'aquesta sen­sació ini­cial de calma i pas­si­vi­tat –que l'autor no només ha permès sinó induït voluntària­ment–, no tan sols n'extraurà la història de tota una vida sinó la visió com­pleta de tot un món, una acom­plerta Wel­tansc­ha­uung.

El ritme calm, pau­sat, morós, és un estra­ta­gema tan hàbil com encer­tat que fa avançar paral·lela­ment al text i a la trama, el fons i la forma. Con­cep­tes que, en A dalt tot està tran­quil són indis­so­ci­a­bles. Com si es tractés del Gènesi, en un prin­cipi la fos­cor i el des­co­nei­xe­ment ho domi­nen tot. Tot és fosc, tant pel pro­ta­go­nista –“He tin­gut por tota la meva vida. Por del silenci i de la fos­cor”– com per nosal­tres. Però per raons opo­sa­des: per ell, perquè sap; per nosal­tres, perquè encara no sabem.

És una obs­cu­ri­tat que ser­veix ell propòsit de l'autor: ani­hi­lar la indi­ferència, impli­car-nos en l'argu­ment, fer-nos-en esde­ve­nir partícips, con­ver­tir-nos en jut­ges, en indig­nats jut­ges que con­dem­nen sense saber –o, per a dir-ho amb més esca­iença, abans de saber–. Goya afir­mava que “el somni de la raó engen­dra mons­tres”, però és bo tenir sem­pre pre­sent que els mons­tres també tenen les seves raons, i convé escol­tar-les.

La trama comença in media res, per la qual cosa, d'entrada hau­rem d'avançar a les pal­pen­tes, a cops d'intuïció, pro­cu­rant afer­rar-nos a les tan nímies com fona­men­tals pis­tes que, com en un joc de nit lite­rari, se'ns van for­nint. Per anar sor­gint de la fos­cor, per anar col·locant fites de llum al camí, ens cal estar per­ma­nent­ment atents i no des­pis­tar-nos: seguint les reco­ma­na­ci­ons de Txékhov, per a Bakker res no és super­flu. Ni, encara menys, casual: el demiürg lite­rari no juga a daus amb el seu uni­vers.

A poc a poc es va reve­lant la trama, guiada per una esplèndida prosa que, tal­ment una pluja fina, va ama­rant-ho tot amb cla­pes de claror, sense dei­xar espais ni buits. Com­bi­nant per­ma­nent­ment els plans tem­po­rals, la vida pas­sada –que fins a mei­tat del lli­bre és la cau­sant i l'única raó del temps actual– va exi­gint els seus drets fins a com­par­tir, tot i expli­cant-lo, el pro­ta­go­nisme amb el pre­sent. És un pre­sent que no és més que perpètua mono­to­nia, un sim­ple i sense sen­tit dei­xar pas­sar: “Jo dei­xava que pas­ses­sin les coses, i prou.”

El rellotge del temps atu­rat no es torna a posar en marxa fins que no fa la seva irrupció una figura tan ines­pe­rada com impor­tant de l'ahir, que apor­tarà aire nou no tan sols en aque­lla granja on les por­tes i fines­tres sem­pre estan clo­ses sinó, per damunt de tot, a les vides anqui­lo­sa­des del pare –“l'home de dalt”– i del fill. En síntesi, una novel·la breu però intensa i com­pro­mesa, acces­si­ble però pre­gona i refle­xiva, que dóna tant com exi­geix.

A dalt tot està tranquil Autor: Gerbrand Bakker Traducció: Maria Rosich Editorial: Raig Verd Barcelona, 2012 Pàgines: 272 Preu: 20 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.