cultura

Tàpies batega a Ceret

El Museu d'Art Modern de la localitat nord-catalana es retroba amb el pintor barceloní amb una exposició retrospectiva al voltant del tema del cos i la matèria

L'exposició és simultània i complementària de la que es pot veure a la Fundació Tàpies

Fa uns dies la Fun­dació Tàpies de Bar­ce­lona va obrir una magnífica expo­sició dels últims tretze anys de l'artista al vol­tant del tema del cos. Aquesta temàtica és tan cen­tral en l'obra del pin­tor que no és estrany que la mos­tra coin­ci­deixi simultània­ment en el temps amb una altra al vol­tant del mateix tema, encara que amb objec­tius i resul­tats dife­rents.

El Museu d'Art Modern de Ceret ha obert l'expo­sició Antoni Tàpies. Imatge, cos, pat­hos, que té un caràcter més retros­pec­tiu que la de Bar­ce­lona, ja que abraça el període entre els anys 1945 i 2008, amb una qua­ran­tena de pin­tu­res i dues escul­tu­res. Una esti­mu­lant i com­pleta pas­se­jada que posa de mani­fest com el cos i la matèria s'enlla­cen amb l'espe­rit en tota l'obra de Tàpies.

Amb aquesta expo­sició, el museu de Ceret es retroba amb Tàpies, ja que el pin­tor va estar molt vin­cu­lat al cen­tre des de la seva rei­nau­gu­ració a prin­ci­pis dels noranta. L'ante­rior direc­tora del museu, Jose­fina Mata­mo­ros, va encar­re­gar al pin­tor un gran díptic de ceràmica, que està ins­tal·lat al porxo d'entrada del museu. Aquesta peça fa, doncs, de pre­ludi de l'expo­sició. La nova direc­tora del museu, Nata­lie Gallis­sot, que s'estrena amb la pri­mera tem­po­ral a Ceret, remarca aquesta unió amb el pin­tor: “Per nosal­tres, expo­sar Tàpies és com­ple­ta­ment natu­ral.”

Ja dins de les sales, la mos­tra s'ini­cia amb una obra con­tun­dent: un auto­re­trat del 1950, de fac­tura clàssica, en el qual el pin­tor, ves­tit amb el que sem­bla una camisa de pijama, asse­nyala el seu nom escrit en un paper. “És una afir­mació del Tàpies pin­tor”, sosté Gallis­sot. La mirada ferma i el gest del jove artista donen fe de la seva volun­tat pictòrica.

Tàpies va a la recerca d'un llen­guatge propi amb obres que recor­den l'art pri­mi­tiu i de Dubuf­fet fins que en plena dècada dels cin­quanta la matèria des­borda la seva obra. A la mos­tra es poden veure dues pin­tu­res matèriques gri­ses, del Museu d'Art Con­tem­po­rani de Sie­gen (Ale­ma­nya), gràcies a la con­cessió del premi Rubens d'aquesta ciu­tat que Tàpies va gua­nyar el 1972. El cos, muti­lat o per frag­ments, rea­pa­reix en obres com ara Matèria en forma de peu (1965), un peu ple de feri­des i amb sis dits que ocupa tota la tela. “El peu no està con­si­de­rat una part noble del cos humà, en canvi ens uneix a la terra, ens per­met avançar i és un símbol d'humi­li­tat en mol­tes reli­gi­ons”, explica Gallis­sot. “El fet que no pinti un peu bonic és com una apro­xi­mació fran­cis­cana”, hi afe­geix.

Emprem­tes i ras­tres

Tàpies repre­senta el cos dibui­xat o pin­tat, i també amb emprem­tes o tra­ces cor­po­rals. A la manera d'un vell relleu, l'artista plasma amb estètica fotogràfica el ras­tre de les mans de la seva filla Clara en una mena de llençol. Les emprem­tes dels peus de fami­li­ars i amics apa­rei­xen a la simbòlica i gai­rebé ritual Sar­dana (cer­cle de peus) (1972). Tam­poc no dubta a engan­xar a la tela frag­ments de radi­o­gra­fies de pulmó (una remem­brança de la seva malal­tia juve­nil?) a l'obra Tres radi­o­gra­fies (1978).

En una gran sala, s'han reu­nit grans ver­nis­sos de Tàpies, en què el lleu­ger mate­rial dibuixa gai­rebé sol els cos­sos oberts i dele­ro­sos. El cos rep plaer però també dolor i violència, com en la impres­si­o­nant Cin­turó i solapa (1992), en què un cos suporta un pes impres­si­o­nant a la manera de Crist al Via Cru­cis. Les referències reli­gi­o­ses apa­rei­xen també en qua­dres tan sug­ges­tius com ara Cor roig (1989). En el recor­re­gut ens tro­bem autènti­ques sor­pre­ses, com per exem­ple Jeroglífic (1985), una mena de com­pendi bar­roc de la ico­no­gra­fia de Tàpies ins­pi­rada en el gra­fit. La mos­tra es clou amb les obres que for­men part del fons per­ma­nent del museu, com la gegan­tesca Trans­for­mació núm. 6327, de 5 metres de llarg, que al·ludeix a la cerimònia del te.

Col·lecció fami­liar

A l'expo­sició, igual que a Bar­ce­lona, com­ple­ta­ment com­ple­mentària, hi té un gran pes la col·lecció fami­liar de l'artista. Pre­vista abans de la mort del pin­tor al febrer, la mos­tra ja s'ha vist al museu de Sie­gen i també al Museu d'Art de Reyk­javík, i ara tanca la seva iti­nerància a Ceret.

Antoni Tàpies. Imatge, cos, pat­hos.

museu d'art modern de ceret (valles­pir). BULE­VARD maréchal jof­fre. fins al 14/10



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.